Kurti sa Lajčakom o Ohridu: Kroz potpis EU do sporazuma o normalizaciji

aljbin kurti miroslav lajčak
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Razgovarali su o pripremi sastanka na visokom nivou koji je zakazan za 18. mart u Ohridu – nakon Lajčaka, iste navode izneli su i iz Kurtijevog kabineta.

„Premijer Kurti je istakao svoju i volju Vlade da budu konstruktivni, odgovorni i posvećeni principima liberalne demokratije i vrednostima Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Kurti je na ovom sastanku izrazio očekivanje da će u Ohridu Evropska unija „staviti svoj potpis“.

„U tom duhu, on je takođe izrazio očekivanje da će Evropska unija svojim zvaničnim potpisom na narednom sastanku raditi na uspešnom završetku procesa Sporazuma o normalizaciji“, zaključuje se u saopštenju.

Kosovski premijer je u prethodnim danima neretko izjavljivao da je bio spreman još 27. februara u Briselu da stavi svoj potpis na Evropski predlog, odnosno, sada već sporazum, dok je optužio srpskog predsednika da je on to odbio.

Vučić, koji, međutim, EU predlog vidi kao „de fakto priznanje Kosova“, kazao je potom da je odbio da potpiše jer ne pristaje na priznanje, ali ni na „Kosovo u UN“.

Sa druge strane, iz Evropske unije su saopštili da te večeri nije bilo ni planirano potpisivanje, te da je potrebno da se pre toga razgovara i usaglasi o planu implementacije sporazuma.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas je na Kosovu boravio upravo s ciljem razgovora o implementaciji sporazuma EU.

Nakon serije sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, kazao je da sada zna koja su očekivanja Prištine, te da je sastanak sa Kurtijem ispunio njegova očekivanja.

Lajčak i sutra boravi na Kosovu, a potom, u ponedeljak i utorak boravi u Beogradu, s istim ciljem – „kako bi video kako oni vide implementaciju ovog dokumenta“.

Nakon što završi posetu Beogradu, Lajčaka, ali i dvojicu lidera čeka susret u Severnoj Makedoniji.

„Nadamo se da ćemo doći do jednog dokumenta oko kojeg će se složiti 18. marta u Ohridu“, podcrtao je izaslanik EU.

Danas se ujedno oglasila Evropska unija sa zvaničnom potvrdom da su Vučić i Kurti potvrdili da će se sastati 18. marta u Ohridu. Takođe su precizirali da će se razgovarati o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.

O današnjoj poseti Lajčaka Prištini pročitajte još:

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.