Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanja

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravi danas na Kosovu, gde se sastao sa najvišim prištinskim zvaničnicima. Kako je i najavljeno, razgovarali su o implementaicji Sporazuma Evropske unije i tome kako ga Kosovo vidi. Sastanak sa Kurtijem ispunio je Lajčakova očekivanja, a on se nada da će se dve strane u Ohridu usaglasiti oko „jednog dokumenta“.

Izaslanik Evropske unije sastao se u ranim popodnevnim satima sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, pa potom i sa kosovskim premijerom, kao i šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.

Nakon serije sastanaka on se u kratkom obraćanju medijima osvrnuo na to da su se Kurti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, usaglasili 27. februara oko toga da više nema potrebe da se pregovara i razgovara o tekstu sada već sporazuma Evropske unije, koji je potom i objavljen.

Ipak, danas je još jednom iz Prištine poručio da je neophodno da se dve strane slože oko implementacije kako bi ovaj dokument postao pravno-obavezujući.

„Moramo da znamo korake, vremenske okvire, inače će biti politički obavezujući, ali ne i formalno obavezujući“, kazao je Lajčak.

Podcrtao je da je glavna svrha posete bila da sagleda kako Priština vidi implementaciju, odnosno da o tome razgovara sa Kurtijem.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom poručuje da su vodili konstruktivanu, važnu i veoma korisnu diskusiju.

„Sastanak je ispunio moja očekivanja u tom kontekstu… Sada znam mnogo bolje šta su očekivanja Kosova o implementaciji“, poručio je ovaj izaslanik, bez iznošenja detalja o tome koja su to očekivanja.

Podsetio je da u ponedeljak i utorak boravi u Beogradu, s istim ciljem – „kako bi video kako oni vide implementaciju ovog dokumenta“.

Nakon što završi posetu Beogradu, Lajčaka, ali i dvojicu lidera čeka susret u Severnoj Makedoniji.

„Nadamo se da ćemo doći do jednog dokumenta oko kojeg će se složiti 18. marta u Ohridu“, podcrtao je izaslanik EU.

Upitan o ceremoniji potpisivanja, odnosno da li će je biti, Lajčak poručuje da bi sada trebalo  fokus bude na finalizaciji koja je drugi korak, a tek potom na trećem koraku – formalizaciji.

Ipak, kaže da se nada da će o tome da se razgovara u Ohridu, ali i ponavlja da je cilj da se dođe do finalizacije implementacije.

Lajčaka su ujedno novinari u Prištini upitali i da li će, ukoliko dođe do usaglašavanja strana, Parlamenti u Beogradu i Prištini morati da ratifikuju ono što je dogovoreno.

Lajčak nije dao precizan odgovor, već je samo poručio – „verujem da obe strane imaju svoje interne procedure koje moraju da se sprovedu“.

O sastanku sa Lajčakom za sada se od prištinskih zvaničnika oglasila samo kosovska predsednica.

Osmani je, kao i pre nekoliko dana na sastanku sa ambasadorima Kvinte, kazala Lajčaku da Priština ostaje posvećena procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu.

I dok Lajčak medijima nije rekao koja su očekivanja i kakvo je viđenje implementacije sporazuma, iz kabineta Osmani poručili su nakon sastanka da aneks o sprovođenju osnovnog sporazuma treba da bude u duhu principa usvojenih u kosovskoj skupštini – „nepovredivost suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti Kosova“.

Podcrtala mu je da Kosovo ostaje konstruktivan deo procesa dijaloga i u koordinaciji sa svojim partnerima, ali i da konačnu reč o sporazumu treba da ima Skupština Kosova, u skladu sa ustavnim procedurama.

Specijalni predstavnik Evropske unije se nakon sastanka sa Osmani uputio ka zgradi kosovske vlade, gde se sastao sa kosovskim premijerom, a potom i sa Besnikom Bisljimijem.

Lajčak i Bisljimi, kako je na Tviteru izvestio specijalni izaslanik EU, razgovarali su o „nizu drugih hitnih pitanja na dnevnom redu dijaloga“, uključujući, kako je naveo, hitnu potrebu da se u potpunosti implementira Energetska mapa puta.

Sa kosovskim premijerom, kako je izvestio na Tviteru, imao je „konstruktivan i koristan sastanak“, o stavu Kosova o modalitetima implementacije sporazuma EU.

„Ovo je bio važan pripremni korak uoči sastanka u okviru dijaloga u Ohridu 18. marta“, naveo je Lajčak.

Na istoj društvenoj mreži nakon sastanka sa Lajčakom oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti kratkom porukom:

„Ugostio sam specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka danas u Prištini i potvrdio naš otvoren i konstruktivan pristup pregovorima o Aneksu predloga EU za Bazni sporazum. Verujem da EU može doprineti da 18. mart bude uspešan dan za demokratiju u Evropi i bezbednost u regionu“.

Danas se ujedno oglasila Evropska unija sa zvaničnom potvrdom da su Vučić i Kurti potvrdili da će se sastati 18. u Ohridu. Takođe su precizirali da će se razgovarati o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.