Lajčak: Nema prepreke za sporazum sa Srbijom za vreme mandata Kurti-Osmani

„Ne vidim prepreku da se postigne sveobuhvatan sporazum Kosova i Srbije tokom mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani“, izjavio je u Prištini specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak. Na zajedničkoj konferenciji sa v.d. kosovskog predsednika Vjose Osmani, Lajčak je ponovio da proces dijaloga treba da se zaključi u roku od nekoliko meseci, a ne da traje godinama. Vjosa Osmani kaže da treba uraditi reviziju dijaloga, ali i da nema promene kosovskog ustava. Kosovo „više ne može da daje ustupke u dijalogu“. Ono „nije korpa voća i povrća gde svi od njega nešto dobijaju“, kaže ova političarka.

Lajčak je u Prištinu stigao sa pet poruka, od kojih je prva da čestita demokratski izabranim pobednicima na izborima, dok se ostale tiču ipak direktno dijaloga sa Beogradom.

Partnerstvo EU i SAD u vezi sa pitanjem dijaloga je sa dolaskom Bajdenove administracije „najbliže moguće“, saopštio je Lajčak svoju drugu poruku. Na dnevnom nivou dele i razmenjuju informacije o zajedničkom cilju, a to je evropska budućnost Kosova i celog regiona.

Treća poruka se upravo tiče podrške programu Osmani-Kurti. EU spremna je da podrži njihove prioritete – ulaganje u nova radna mesta, investicije, borbu protiv korupcije i kriminala, naveo je Lajčak.

I četvrta poruka se tiče zajedničke evropsko-američke podrške nastavku dijaloga sa Srbijom, o čemu je, potvrđuje, sinoć imao „dug i vrlo detaljan“ razgovor tokom jednosatnog susreta sa Kurtijem i jutros sa Osmani.

„Razgovori o tome gde smo u dijalogu, šta je postignuto, naročito od dijaloga u julu i koji su sledeći koraci koje smo predvideli i drago mi je da kažem da je zaključak svih ovih razgovora da ćemo nastaviti, naravno treba ispuniti unutrašnje procedure, ali postoji jasno razumevanje uloge dijaloga“, kazao je Lajčak.

Ne požurujemo ali ipak meseci, ne godine

„Ovaj proces može da se dovrši u roku od nekoliko meseci, on ne zahteva godine,“ kazao je Lajčak govoreći o vremenskom okviru za postizanje zajedničkog sporazuma, ali i „onoliko brzo koliko su Kosovo i Srbija spremni i voljni“, dok je EU spremna da asistira.

„Ne požurujemo i ne usporavamo ovaj proces. Ovde smo i na Kosovu i Srbiji je da odluče koliko brzo žele da nastave. Ukoliko hoće da to bude na mesečnoj osnovi, tu smo. Ukoliko žele da to bude na nedeljnoj, tu smo. Tu smo da fasilitiramo dijalogom“, kaže.

Nije nam potrebno narednih 10 godina, 5 godina, tri godine, ukoliko postoji rešenost i volja strana

Peta i konačna poruka tiče se političkog jedinstva na Kosovu a po pitanju dijaloga, jer dijalog nije, kako je kazao, odgovornost jedne partije ili samo vlade, već i svih ostalih političkih aktera, civilnog društva i građana.

Lajčak će se upravo zbog toga tokom ostatka svoje posete sastati i sa svim ostalim strankama na Kosovu.

Osmani: Dijalog samo za uzajamno priznanje, Ustav se ne menja

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani, sličnog je stava kao i Aljbin Kurti, sa kojim je zajedno i učestvovala na izborima – proces dijaloga treba preispitati, a može se razgovarati samo o „uzajamnom priznanju“.

Ocenjujući da je razgovor sa evropskim predstavnikom bio „vrlo suštinski“, istakla je, kako je prenela Gazeta Express:

„Jasno sam rekla u ime kosovskih institucija da bi za nas proces dijaloga trebalo da ima resetovanje, čiji bi pregled, između ostalog, pomogao Kosovu da bude pripremljeno i da poštuje sopstvene interese i interese svojih građana u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem unutar sadašnjih granica i sa važećim Ustavom Kosova. Veoma je važno da se nakon konstituisanja novih institucija sve informacije o ovom procesu adresiraju na nove institucije kako bi se mogli pregledati svi postignuti sporazumi“.

„Ispada da Srbija nije ispoštovala većinu sporazuma“, dodala je.

Osmani kaže da Kosovo sporazum o uzajamnom priznavanju i članstvu u EU vidi kao konačnu korist procesa dijaloga, da će odluka Ustavnog suda biti poštovana za Zajednicu većinski srpskih opština, i da ona neće imati izvršna ovlašćenja.

I danas je spominjala zločine Srbije iz rata.

„Vreme je da u Briselu i svuda zahtevamo odgovornost Srbije za zločine koje je počinila i tražimo pravdu za sve žrtve, kao što znate, i nije samo zato što od sada pa u danima do juna su počinjeni brojni masakri na Kosovu, ne postoji dan da nemamo komemoraciju nekog masakra, tako da naš zahtev za pravdom biće osnovni zahtev koji ćemo izreći u Briselu i svuda kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, jer onda kada se pravda postigne može da dođe do dugotrajnog mira u našem regionu“, kazala je Osmani, preneo Zeri.

„Mapa“ – radimo na tome da bude jedna

Kada je Lajčak u pitanju, kosovske medije pre svega i dalje privlači pitanje mape u njegovom kabinetu.

Ponovio je da je ova tema „već razjašnjena“ i da se radi o zvaničnoj mapi EU koja jedina može da se koristi i na kojoj postoji „linija razdvajanja Kosova i Srbije“.

Priznajući da je ovo pitanje pokrenulo emocionalne reakcije na Kosovu, naveo je da bi bilo „vrlo neprofesionalno da je hteo nekog da uvredi“, što mu nije bila ni namera.

„Moram da poštujem poziciju EU, ali takođe to je dokazalo i da je svima nama potreban dijalog da ne bismo imali ova pitanja i da bude jasno da postoji samo jedna mapa i u Prištini i u Beogradu, Briselu i svuda i na tome radimo“.

Detaljnije o poseti u:

Kurti posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom naš 4. prioritet

Lajčak stigao na Kosovo, želi da čuje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu

Detaljnije o mapi: Lajčak o mapi: „Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.