Reporteri: Lajčak se sa Kurtijem sastao uz albansku nacionalnu zastavu u pozadini, bez kosovskeKoSSev: Oglasilo se potom Samoopredeljenje. Osim poruka sa sastanka, objavili su i fotografije na kojima nema ni albanske zastave, niti bilo koje druge. O tome opširnije u posebnoj vesti.Izvor: Reporteri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Juče tokom dana, predsedavajući Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, primio je izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Ono što se istaklo i o čemu se raspravljalo na društvenim mrežama jeste to da je u kancelarijama Pokreta Samoopredeljenja viđena samo albanska nacionalna zastava, a ne i kosovska.

Na ovu temu reagovao je i savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Adil Behramaj.

Rekao je da je Lajčaka i Kurtija ujedinila neutralnost prema kosovskoj zastavi.

„Lajčaka i Kurtija ujedinila je neutralnost prema zastavi Kosova“, rekao je on.

KoSSev: Inače, fotografiju sa zajedničkog susreta sa Kurtijem, Lajčak je objavio tek jutros na svom tviter nalogu, za razliku od jučerašnjih odvojenih susreta koji su usledili nakon sastanka sa Kurtijem – sa komandantom KFOR-a i američkim ambasadorom Kosnetom. Upravo je američki ambasador pažljivo birao mesto susreta, odnosno fotografisanja sa Aljbinom Kurtijem u prošlosti. I tada su mediji primetili da je on, kao i nemački ambasador zajedničke fotografije susreta objavio van unutrašnjeg dela sedišta Samoopredeljenja, i to protumačili kao nameru da se njihovi razgovori ne odvijaju pored albanske nacionalne zastave. Na jutrošnjoj fotografiji, koju je objavio Lajčak sa sinoćnjeg susreta sa Kurtijem, njih dvojica stoje i pozdravljaju se, dok se na fotografiji ne vide bilo kakva obeležja. Takođe, Lajčak nosi kravatu sa drugačijom bojom u odnosu na fotografiju koju je objavio Reporteri.

Ova vest stiže nakon čitave ujdurme u Prištini nastale kada je primećena mapa na jednom snimku Lajčaka u svom kabinetu, na kojoj Kosovo koje nije granicom razdvojenom od Srbije. Nije pomoglo ni objašnjenje portparola Pitera Stanoa da se radi o statusno neutralnoj mapi u skladu sa stavom EU, zbog pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, te pravdanje i samog Lajčaka, da je reč o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno i da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju. Lajčak je i danas morao da objašnjava isto pitanje.

Lajčak: Nema prepreke za sporazum sa Srbijom za vreme mandata Kurti-Osmani

 

Lajçakun dhe Kurtin i paska bashkuar edhe neutraliteti ndaj Flamurit të Kosovës! 😉

Posted by Adil Behramaj on Уторак, 02. март 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.