Lajčak o mapi: „Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“

Lajčak mapa
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Skoro 24 sata nakon što je pokrenuta diskusija o mapi u kabinetu izaslanika EU, oglasio se i sam Miroslav Lajčak, poručivši da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju, te da se to nije videlo na zamućenom snimku tokom intervjua.

„S obzirom na to da je karta u mojoj kancelariji na zamućenom snimku tokom mog intervjua izazvala pogrešne percepcije, podeliću fotografiju nje izbliza. Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“, poručio je Lajčak

Kaže da je ova karta zapravo zvanična karta Evropske unije za Zapadni Balkan.

Fotografija mape Zapadnog Balkana na kojoj nema linija koje odvajaju Kosovo i Srbiju i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ispred nje – bili su povod za osude i zahteve za izvinjenje koji su na adresu EU stigli iz Prištine. Uz kritike Lajčaku je poslata i mapa na kojoj su Srbija i Kosovo prikazani kao dva odvojena entiteta.

Kasno večeras reagovala je i v.d kosovskog predsednika Vjosa Osmani.

Prištinski mediji preneli su sinoć da je Miroslav Lajčak dao intervju iz svog kabineta u Briselu za portal „Evropski Zapadni Balkan“ (EWB), a da je u njegovoj pozadini bila mapa Zapadnog Balkana na kojoj je je Kosovo naznačeno kao sastavni deo Srbije – bez linije koja ih odvaja.

Ubrzo zatim stigao je i prvi komentar iz Prištine.

Izvršni direktor Kljana Kosova, Adriatik Keljmendi, putem Tvitera je zatražio izvinjenje Lajčaka zbog toga što je sedeo ispred mape na kojoj je Kosovo prikazano kao sastavni deo Srbije.

U suprotnom, kaže da tokom predstojeće posete Prištini, niko ne bi trebalo da ga dočeka.

„Ako njegov gest potiče iz zanemarivanja – to pokazuje koliko je nepromišljeno preuzeo ulogu pregovarača EU u procesu dijaloga i ovo su loše vesti. Ukoliko je to učinio svesno – onda se priklonio Srbiji i ne može se smatrati nepristrasnim u dijalogu“, poručio je Keljmendi.

Navode Keljmendija prekomentarisao je portparol EU, Peter Stano.

„Tvrdnje o mapi su potpuno pogrešne i netačne. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa stavom Evropske unije – statusno neutralna“, poručio je Stano.

Stano predlaže svima da se usredsrede na „bitna pitanja“ koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da „izmišljaju lažne priče“.

U međuvremenu se oglasila i odlazeća kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla koja je obavestila Lajčaka da su „mape važne“, te da mu je jednu takvu poslala putem diplomatskog kurira.

„Shvatila sam da Vam treba tačna mapa Zapadnog Balkana, pa sam Vam je poslala diplomatskim kurirom. Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, otuda i nedostaci“, poručila je Stubla.

Poručila mu je da što duže „izbegava da koristi“ mapu koju mu je poklonila, da će isto toliko „njegov rad biti neuspešan“.

Mapa u Lajčakovom kabinetu je trenutno jedna od aktuelnijih tema za albanske korisnike društvene mreže Tviter i pojedine međunarodne eksperte koji se bave pitanjem Balkana.

Zanimljiva rasprava pokrenuta je kada je korisnik Loïc Tregoures, politikolog, poručio da Lajčak ima „samo jedan posao – da postigne rešenje za Srbiju i Kosovo“, te da se radi o „konfliktu punom simbola i vrlo konkretnih dimenzija poput granica i teritorija“.

A onda je postavio pitanje – „kako dođavola može da ima takvu mapu regiona iza njega“ i udelio mu je savet – da „radi nepristrasnosti“, stavi ili dve karte ili nijednu.

Na ove navode odgovorio je i portparol EU, Petar Stano, koji mu je poručio isto što je i prethodno direktoru televizije Kljan Kosova.

Ovo je otvorilo veliku polemiku i isprovociralo, pre svega, albanske korisnike Tvitera koji su odgovarali portparolu EU.

Nasuprot njima, dodatna polemika se otvorila kada je jedan korisnik naveo da je „mapa tačna, barem kada je u pitanju poštovanje međunarodnog zakona“, na šta mu je stigao odgovor – da ona nije tačna – kada je u pitanju običajno međunarodno pravo, s obzirom na to da polovina članica UN-a već priznaje nezavisnost Kosova.

„Diplomatsko priznanje poput SAD i međunarodno pravo su dve odvojene stvari. Kosovo nema veći legitimitet kao nezavisna država, prema međunarodnom zakonu, nego što to imaju Turska i Kipar. Kosovo samo ima mnogo značajnije sponzore“, naveo je prethodni Tviteraš.

Ubrzo je stigao odgovor  – „kada je u pitanju priznanje SAD, to nema nikvog značaja kada je u pitanju međunarodno pravo, a ono što se računa je da se skoro sto država složilo da imaju diplomatske odnose sa Kosovom, što nije slučaj sa Kiprom“.

Na njegovu konstataciju sagovornik mu je odgovorio da bi, „ukoliko bi SAD sutra odradile salto mortale, većina klijentelističkih država sledilo taj primer kako bi udovoljili ujka Semu“, poentirajući da se ne radi o „objektivnom legalnom principu“, već o „političkoj isplativosti“.

To je naišlo na odgovor – da se radi o hipotetičkim stvarima koje se ne mogu desiti, te da je međunarodni sud pravde kosovsku nezavisnost proglasio kao legitimnu.

„Međunarodni sud pravde dao je savetodavno mišljenje o deklaraciji a ne presuđivanje o pitanju nezavisnosti. Još jednom, radi se o različitim pitanjima. Mogu svoju kuću da proglasim za nezavisnu kneževinu, to verovatno neće biti ilegalno, ali neće biti ni istina“, odgovorio mu je prethodni tviteraš.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.