Lajčak stigao na Kosovo, želi da čuje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu

FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, upravo je stigao na Kosovo, čime je započeo posetu Zapadnom Balkanu. Lajčak će u toku ove nedelje posetiti i Beograd i Podgoricu.

Prvi sastanak na Kosovu održava sa pobednikom na nedavno završenim izborima – Aljbinom Kurtijem, odnosno Samoopredeljenjem. Sastanak je zakazan za 18 časova, a kako javljaju elektronski mediji u Prištini, Lajčak je stigao u sedište ove stranke nešto pre 18 časova.

19:15 – Sastanak sa Kurtijem završen je u 19 časova, izjava za medije još uvek nema.

20:00 – Kurti posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom naš 4. prioritet

21:00 – Lajčak se sastao u odvojenim susretima i sa komandantom KFOR-a i američkim ambasadorom Filipom Kosnetom.

„SAD su potvrdile podršku za proces dijaloga koji predvodi EU i u kojem sarađujemo. Naš cilj: sveobuhvatno rešenje i dublja evroatlantska integracija od koje koristi imaju kosovski i srpski građani“, poručio je Kosnet potom.

 

Sutra u 8 časova ujutru zakazan je sastanak sa v.d. kosovskog predsednika Vjosom Osmani a nakon toga je predviđena konferencija za medije.

Na Kosovu će boraviti od 1. do 3. marta, potom u Srbiji 3. i 4, i Crnoj Gori – 4. i 5. marta.

Kako je saopšteno iz EU, tokom svog boravka u regionu Lajčak će se sastati sa političkim liderima u Prištini, Beogradu i Podgorici.

Lajčakova poseta uslediće nakon višemesečne pauze briselskih razgovora, pada kosovske vlade, ali i održanih kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu odnelo Samoopredeljenje.

Poseta je u prethodnim danima najavljivana, kako od samih predstavnika EU, tako i zvaničnika iz Prištine i Beograda.

Lajčak je pre svega nekoliko dana najavio svoj boravak u regionu, ali i ponovio poruku koju je dan nakon izbora na Kosovu uputila Evropska unija – da očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

„Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put“, poručio je Lajčak tada.

Ujedno je podcrtao da se do ovakvog sporazuma može doći u roku od nekoliko meseci, ali i dodao da to zavisi od strana u dijalogu.

Podrška dijalogu ali i radu Miroslava Lajčaka, u međuvremenu je stigla i iz SAD.

Lajčak će stići na Kosovo samo nekoliko dana nakon lavine negativnih reakcija iz Prištine zbog mape Zapadnog Balkana u njegovoj kancelariji u Briselu na kojoj je, kako su preneli prištinski mediji, Kosovo naznačeno kao sastavni deo Srbije – bez linije koja ih odvaja.

Jedna od reakcija je čak bila da Lajčaka tokom predstojeće posete ne bi trebalo da dočekaju prištinski zvaničnici.

Međutim, kako se potom ispostavilo, a nakon što se oglasio Miroslav Lajčak, reč je o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju.

Uprkos razjašnjenju, Priština je nastavila seriju negativnih reakcija, organizovan je protest, a danas se oglasio i kosovski Savet za zaštitu ljuskih prava i sloboda koji je pozvao na protest zbog toga što se Lajčak nije izvinio „zbog igre sa mapom na kojem je Kosovo sastavni deo Srbije“.

Navode da, Aljbin Kurti, ali i oni drugi koji na kraju pristanu da se sastanu sa istaknutim borcem protiv nezavisnosti Kosova, a bez da se distanciraju od njegove akcije i prljave igre sa mapama, bez javnog izvinjenja, rizikuju da postanu deo Lajčakovog scenarija.

Međutim, Aljbin Kurti koji je odmah nakon prvih preliminarnih rezultata izbora 14. februara poručio da mu je dijalog Beograda i Prištine šesti, a potom promenio mišljenje – da je četvrti prioritet, već je potvrdio da će se sastati sa Lajčakom tokom njegovog boravka u Prištini.

Lajčak je neposredno nakon dolaska u Prištinu u intervjuu za Tanjug poručio da Aljbin Kurti, koji će najverovatnije formirati novu kosovsku vladu, „dobro zna šta se od njega očekuje – nastavak dijaloga i on je spreman na to“, poručio je Lajčak.

Osim kritika iz Prištine, kritike su u prethodnim danima stizale i iz Beograda, a zbog medijskih navoda da Lajčak dolazi sa dokumentom kojim se od Srbije zahteva ”priznanje Kosova”.

Ovakve navode demantovao je portparol EU, Peter Stano, poručivši da je „ovakvo izveštavanje potpuna glupost“.

Međutim, to nije sprečilo predsednika skupštine, Ivicu Dačića, da dan nakon demanta kaže da „sa tim papirom ne treba da dolaze kod predsednika Srbije“, te da „nema potrebe da neko gubi vreme s takvim stvarima“.

Lajčak je takođe za Tanjug potvrdio da u Beograd ne dolazi sa ”ultimatumom”, ali i dodao da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Precizirao je da bi tokom svoje posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Podcrtao je da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između dve strane uključujući “dogovore o novim pitanjima”, ali i već postignute dogovore koji još nisu primenjeni “kao što je ZSO“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.