Kurti posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom naš 4. prioritet

Miroslav Lajčak Kurti
FOTO: EPA/Klix.ba

I posle sastanka sa Lajčakom Kurti je ponovio da dijalog sa Beogradom nije prioritet.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas kasno popodne stigao je na Kosovo, započevši tako višednevnu posetu Zapadnom Balkanu. Lajčak će, nakon trodnevnog boravka na Kosovu, potom posetiti i Beograd i Podgoricu.

Prvi sastanak večeras održao je sa pobednikom na nedavno završenim izborima – Aljbinom Kurtijem, odnosno Samoopredeljenjem.

Nakon jednosatnog sastanka, lider Samoopredeljenja Aljbin (Albin) Kurti ostaje pri svom ranijem, poznatom stavu – ne žuri sa dijalogom.

Iako ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, on mora da bude dobro pripremljen i iskren. Dodao je i da nije pod vremenskim pritiskom, nije dao ni datum za nastavak dijaloga.

„Nema datuma, jer moramo da formiramo vladu, mora se obaviti potvrda rezultata izbora. Vlada će takođe imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove. Ja nisam protiv dijaloga u principu, ja sam za principijelan dijalog“, rekao je Kurti, javlja Koha.

„informisao me je o procesu dijaloga uopšteno. Ja sam još jednom objasnio da smo pobedili na izborima sa našim programom koji se fokusira na pravdi i zaposlenju, da se nalazimo u pandemiji koronavirusa i da nismo protiv dijaloga ali želimo da on bude principijelan i dobro pripremljen“, ponovio je Kurti sličnu poruku za T7.

 

Izlistao je prioritete za buduću kosovsku vladu, a na prvom mestu nije dijalog sa Beogradom, već pravda i obezbeđivanje novih radnih mesta, uz borbu protiv širenja pandemije, odnosno epidemije koronavirusa.

Nasuprot Kurtiju, najavljujući posetu regionu prošle nedelje, Lajčak je ponovio poruku koju je dan nakon kosovskih izbora uputila Evropska unija – da očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

Mapa

Kosovske medije interesovalo je da li se „razgovaralo o mapi u Lajčakovoj kancelariji“.

„Kurti je kazao da sa Lajčakom nije razgovarao o mapama“, piše Koha.

A kada je u pitanju mapa – to što su kosovski političari i mediji na jednom snimku Lajčaka u svom kabinetu, na mapi u njegovoj pozadini primetili Kosovo koje nije granicom razdvojenom od Srbije, pokrenulo je lavinu njihovih reakcija, uz albansku javnost.

Nije pomoglo ni objašnjenje portparola Pitera Stanoa da se radi o statusno neutralnoj mapi u skladu sa stavom EU, zbog pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, te pravdanje i samog Lajčaka, da je reč o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno i da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju.

Zvaničnici iz Prištine, uz medije, nastavili su sa kritikama, a jedna od reakcija je čak bila da Lajčaka tokom predstojeće posete ne bi trebalo da dočekaju prištinski zvaničnici. Organizovan je protest, a danas se oglasio i kosovski Savet za zaštitu ljuskih prava i sloboda koji je pozvao na protest zbog toga što se Lajčak nije izvinio „zbog igre sa mapom na kojem je Kosovo sastavni deo Srbije“.

Detaljnije o poseti u: Lajčak stigao na Kosovo, želi da čuje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu

Detaljnije o mapi: Lajčak o mapi: „Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.