Lajčak i Vučić završili prvi od više najavljenih sastanaka

FOTO: Kabinet predsednika Srbije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kako je i najavljeno, boravi danas u Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Oni su upravo završili prvi od više sastanaka koji će se, kako je to najavio Vučić, održavati danas i sutra. Ovaj je, ocenio je on, bio težak i sadržajan.

Lajčak i Vučić, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, razgovarali su o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i „drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca“.

Ovom prilikom, navodi predsedništvo u kratkom saopštenju, Vučić je naglasio da „Srbija odgovorno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja“.

Aleksandar Vučić ponovio je ono što u prethodnom periodu često govori – formiranje ZSO je preduslov za normalizaciju odnosa, „kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

O ovom sastanku Miroslav Lajčak se do sada nije oglašavao.

Poseta evropskog izaslanika Prištini i Beogradu, dolazi uoči susreta dvojice lidera, Vučića i Aljbina Kurtija, 18. marta u Ohridu u Severnoj Makedoniji, a s ciljem razgovora o implementacionom aneksu sporazuma sa čijim su se baznim delom 27. februara usaglasili.

U četvrtak i petak Lajčak je čak dva sastanka održao u Prištini sa Kurtijem, od kog je, kako je potvrdio u intervjuu za KoSSev, dobio predloge za implementaciju evropskog sporazuma.

Sa istom namerom danas je došao i u Beograd.

O poseti Prištini Miroslava Lajčaka opširnije čitajte u:

Lajčak razgovarao i sa Srpskom listom, preneli mu „preduslove“ za normalizaciju odnosa

Lajčak za KoSSev: Ne može da se desi da se Sporazum ne primeni, strane su se već usaglasile sa sadržajem baznog

Lajčak u Prištini informisao opoziciju o procesu: Sve je deo priprema za 18. mart

Lajčak se sastao sa opozicijom u PR; LDK i PDK nezadovoljni jer u planu nema „priznanja“; Haradinaj: Sporazum od nacionalnog interesa

Kurti sa Lajčakom o Ohridu: Kroz potpis EU do sporazuma o normalizaciji

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Razgovarali o tome kako PR vidi implementaciju, susret ispunio očekivanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.