Lajčak i Eskobar zatražili od Vučića da utiče na Srbe da učestvuju na izborima i to bez preduslova

Osim što je od predsednika Srbije američko-evropski dvojac zatražio još jednom da i Srbija doprinese hitnoj deeskalaciji krize, teži zahtev je da ubedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije, odnosno da prethodno učestvuju na izborima – i to bez preduslova. Gabrijel Eskobar „sigurno, ne želi da čeka do jula“ da se izbori i dese, ali i preko toga može da se desi da se oni planiraju. Takođe, EU i SAD žele da se Ohridski sporazum sprovede do kraja ove godine. Ovo je vest sa današnje konferencije za medije specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

„SAD su posvećene da pomognu Srbiji i Kosovu da reše ovu krizu na obostrano koristan način i da krenu napred ka zajedničkoj regionalnoj agendi koja koristi ljudima Zapadnog Balkana i ljudima koji žive ovde, prema zajedničkom evropskom putu. Ima mnogo potencijala u ovom delu. Ne smemo da izgubimo tu činjenicu iz vida i ne smemo da prestanemo da radimo to da od Zapadnog Balkana učinimo ono što može da bude – najbrži i najdinamičniji deo Evrope i stvarni doprinosilac regionalnoj stabilnosti“, naglasio je Eskobar.

Međutim, kaže da njegova poseta Beogradu nije samo zbog krize, već i zbog produbljivanja bilateralnih odnosa sa Srbijom.

„Moja poseta nije samo o krizi. Imamo veoma duboke odnose sa Srbijom. Postoji veoma pozitivan razvoj u ovim odnosima. Veoma smo zainteresovani za razvoj i produbljivanje naših bilateralnih odnosa sa Srbijom, veoma zainteresovani za sve mogućnosti koje nam odnosi mogu doneti kada su u pitanju obrazovanje, nauka, sport i posebno biznis“, kazao je u Beogradu Eskobar.

Dodao je i da uskoro organizuju posetu Privredne komore Srbije u Vašingtonu, upravo zarad daljeg produbljivanja bilateralnih odnosa.

„Dakle, postoji dosta toga između SAD-a i Srbije i ostatka regiona, osim krize, ali sam to morao da podrcrtam jasno, jer ponekad taj aspekt je zanemaren u svemu tome“, naglasio je američki diplomata.

Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, u Beograd su sinoć došli iz Prištine bez pozitivnog odgovora kosovskog premijera na zahteve koje mu međunarodni partneri već danima upućuju.

Za srpskog predsednika Aleksandra Vučiča sada su imali dva zahteva – da i Srbija doprinese hitnoj deeskalaciji situacije, ali i kako sam Eskobar priznaje, jedan teži:

„Stvarno mislim da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije. Tu smo na strani Srbije i hoćemo da budemo sigurni da oni koji budu učestvovali na izborima i Srbi zaista se vrate u institucije i budu dobro došli“.

Predsednik Vučić je kazao da će upotrebiti svoj uticaj kako bi Srbe ubedio da učestvuju na izborima, naglasio je Eskobar.

Inače, Vučić demantuje da je on taj koji je Srbe sa Severa prošlog novembra pozvao na izlazak iz gotovo svih kosovskih institucija, a poslednji put to je naglasio prošle nedelje u intervjuu CNN-u i to na direktno pitanje.

Međutim, uoči izbora, izjave koje su i on, kao i saradnici davali bili su u prilog obeshrabrivanja učešća na lokalnim izborima koji su bili zakazani za 23. april, bez ispunjenja prethodnih uslova koje su Srbi izneli.

Eskobar je u Beogradu takođe ponovio zahteve međunarodnih saveznika Kosova koji su i juče u direktnom susretu predočeni kosovskom premijeru, a koji se odnose na hitnu deeskalaciju krize.

„To znači da se nadamo da gradonačelnici neće pokušavati da koriste te zgrade, a da kosovska policija se povuče iz okoline zgrada, ali takođe želimo da budemo sigurni da učesnici protesta odu iz te oblasti dodatno. Aako budu bili novi izbori, a nadamo se da hoće, želimo da Srbi na njima učestvuju bez preduslova“, kazao je Eskobar.

U rešavanju najnovije krize na Severu, od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, najviši predstavnici zapadnih partnerskih zemalja ponavljaju zahteve: da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO. Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Priština se do sada oglušivala o ove pozive, osim da je spremna da razmotri raspisivanje izbora, te postepeno povlačenje policije iz opštinskih zgrada, ali uz prethodno procesuiranje „fašističke milicije“ zbog nasilja prema vojnicima KFOR-a i, kako se naglašava, Kosovske policije i novinara.

Ili da „nasilna rulja“ se vrati u Srbiju, kazao je prethodno Kurti.

Kosovo je već pretrpelo prvu posledicu. Otkazano mu je učešće u dugo najavljivanoj NATO vežbi „Defender Europe 2023“.

Novinari su i danas Eskobara pitali za druge posledice.

„EU uz potpunu podršku SAD veoma jasno je stavila do znanja da postoji evropski proces dijaloga i medijacija je evropski proces. Okrenuti leđa ovom procesu je okrenuti leđa EU sa svim posledicama koje nosi neuspeh u bližoj integraciji i bližim odnosima sa Evropom. Samo po sebi je to veoma ozbiljna posledica“, i u Beogradu je ponovio Eskobar, ono što je juče kazao i u Prištini.

Što se tiče posledica, ponovio je da se u timu nalazi i Velika Britanija.

„I kao prijatelj Kosova ohrabrujemo ih da sarađuju, koordinišu i svrstaju se bez odlaganja kako bi proizveli regionalnu stabilnost. To partnerstvo sa Kosovom otvoreno je kad god ga žele“, dodao je Eskobar.

Ali istovremeno, ukoliko to ne učine, preduzimaju jednostrane akcije, zakoračivši unazad u svom partnerstvu sa Evroatlantskom unijom, a to, samo po sebi je takođe posledica

Potvrdio je da će se razgovori između Lajčaka i kosovske vlade nastaviti i nakon odlaska Lajčaka iz Beograda danas. Ne zna da li je iz kosovske vlade već usledio konkretan odgovor, ali se nada da kosovska vlada prepoznaje to što posredinici pokušavaju da postignu – „održivu i obostranu korist za obe zemlje“.

Eskobar je danas demantovao pojedine izveštaje medija o tome da je navodno dat rok kosovskim vlastima za ispunjenje zahteva. Međutim, naglasio je da on do petka treba Beloj Kući da podnese izveštaj o tome ima li napretka. Isto to treba da učini i Miroslav Lajčak kad je u pitanju podnošenje izveštaja Borelju.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Eskobar je ponovio poznati stav, kao i juče u Prištini da se radi o pravnom zahtevu za kosovsku vladu, te da je ona prethodno sadržana u Briselskom sporazumu, zaključcima Evropskog Saveta i sada Ohridskom sporazumu.

„Dakle, to nije sporazum između Kurtija i Srbije, to je sporazum između Kosova i Srbije. Ukoliko Kosovo želi da nastavi napred u evroatlantskim i evropskim intergracijama, moraće da formira Zajednicu. Dakle, desiće se. Sada, pitanje je da li će se desiti sa ovom ili budućom vladom“, kazao je američki zvaničnik.

Dugotrajni nerešen problem na Kosovu bio je i pre tekuće krize u Ukrajini

Kao i juče u odgovoru na pitanje našeg portala, Eskobar je i danas kazao da, iako Rusija ima koristi od podela unutar Evrope, te nije zainteresovana da vidi proširenje EU, dok istovremeno koristi krizu u regionu kao temu da saopštava kako je „zapad omanuo“, ipak ne vidi ovu državu kao izazivača krize na Severu.

„Ali, kad to kažem, ono što se na Kosovu sada dešava je dugotrajni nerešen problem između različitih grupa. Bio je tamo pre tekuće krize u Ukrajini, ali je kriza u Ukrajini učinila da je važnije da se reši, ali nije u potpunosti generisana od strane Rusije“.

Pohvalio je konstruktivne napore Severne Makedonije, kao veoma dobrog prijatelja i Srbije i Kosova, kako je ocenio, i pri angažovanju oko Ohridskog sporazuma, te podnošenju najnovijeg predloga za hitnu deeskalaciju krize na Severu, koji je, kako je podcrtao Eskobar, u većini u skladu sa evropskim predlogom.

Kakve su poruke dvojice međunarodnih zvaničnika bile juče u Prištini, pročitajte u: 

Lajčak sa Srpskom listom: Pozvao da Srbi učestvuju na novim izborima

Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji

Eskobar: ZSO je način da se ukloni kontrola koju Srbija ima na Severu Kosova

Eskobar o ZSO: Formiraće se, pitanje je samo ko će je formirati i koliko još treba da čekamo

Eskobar javnosti na Kosovu: U srpskoj zajednici ima glasova koje treba čuti, pročitajte pismo civilnog sektora upućeno EU i Kvinti

Eskobar: Rusija ne režira krizu na Severu, već je to neuspeh političkih rukovodstava obe strane

Eskobar: Ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi

Eskobar iz Prištine: To što smo uz narod Kosova, ne znači da moramo da budemo uz pojedinca koji ne deli instinkt za saradnjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.