Eskobar u Prištini: Ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi

eskobar
FOTO: KoSSev

Ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi, sa svim posledicama koje dolaze sa tim, nestabilnostima u odnosima, nedostatkom finansiranja i slobode kretanja, poručio je Gabrijel Eskobar.

Nakon dvodnevnih razgovora u Prištini, specijalni američki izaslanik i specijalni evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, za Beograd odlaze vidno razočarani usled nedostatka pozitivnog ishoda u razgovorima sa kosovskim premijerom.

U rešavanju najnovije krize na Severu, od Aljbina Kurtija, najviši predstavnici zapadnih partnerskih zemalja ponavljaju zahteve: da se hitno povuku policijske snage iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposavić i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj „administrativni“ mandat nastave sa alternativnih lokacija i raspišu se lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Istovremeno, zahtev je da se pod hitno nastavi sa primenom Ohridskog sporazuma, tj da se formira ZSO.

„Evropska unija je bila vrlo jasna, ukoliko se prihvati, put ka Evropi biće znatno brži, ukoliko se ne prihvati – odbija se Evropa. Ovo je evropski proces, ovo je dijalog, evropska mapa puta, tj. osnovni sporazum i sa EU kao arbritrom. Dakle, ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi, sa svim posledicama koje dolaze sa tim, nestabilnostima u odnosima, nedostatak finansiranja i slobode kretanja“, naglasio je danas Eskobar u Prištini grupi medija, među kojima je bio i naš portal.

Nada se da do toga ipak neće doći, iako razočaran, jer, „povoljnosti su veoma velike“, kaže.

„Svaka zemlja koja je ušla u EU je prosperitetnija, demokratskija i bogatija i stabilnija. Ukoliko pogledate svoje komšije, ukoliko pogledate Hrvatsku, Sloveniju, i svaku drugu zemlju koja je ušla u EU u poslednjih 25 godina – ne možete poreći da povoljnosti postoje. Nadamo se da će to ljudi razumeti, da je to rešenje za sve ovo“.

Ipak, aktuelna kosovska vlast do sada se oglušivala na očekivanja i savete svojih međunarodnih partnera.

Govoreći o narušenim odnosima Kosova sa međunarodnim partnerima, Eskobar je naglasio da nisu u pitanju samo Sjedinjene Države, već da je cela transatlantska zajednica sada ujedinjena u očekivanjima koja su izneli pred kosovskog premijera.

„Reći ću vam jednu stvar, nisu samo SAD-a, već cela transatlantska zajednica. Nismo samo mi, 27 zemalja EU i Velika Britanija. Gledamo stvari na isti način, pružamo podršku, ali to bi moglo da ima trajni uticaj“, poručio je on.

Pročitajte još: 

 

Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji

Eskobar: ZSO je način da se ukloni kontrola koju Srbija ima na Severu Kosova

Eskobar o ZSO: Formiraće se, pitanje je samo ko će je formirati i koliko još treba da čekamo

Eskobar javnosti na Kosovu: U srpskoj zajednici ima glasova koje treba čuti, pročitajte pismo civilnog sektora upućeno EU i Kvinti

Eskobar: Rusija ne režira krizu na Severu, već je to neuspeh političkih rukovodstava obe strane

Eskobar: Ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi

Eskobar iz Prištine: To što smo uz narod Kosova, ne znači da moramo da budemo uz pojedinca koji ne deli instinkt za saradnjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.