Srbin sa Severa u zatvoru u Beogradu, okrivljen da je pozivao Srbe da se isele sa Kosova

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv D.T. (31) zbog, kako se navodi, opravdane sumnje da je „pozivao građane iz Zubinog Potoka da napuste teritoriju Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama“.

Osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Kako se navodi u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u optužnom predlogu tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Takođe je predložilo da sud okrivljenom produži pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo.

„Sumnja se da je okrivljeni 18. marta 2023. godine u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije pozivao na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, tako što je u pratnji više NN lica prilazio građanima srpske nacionalnosti u Zubinom Potoku i delio im letke sledeće sadržine: ‘Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama napustite Kosovo. Marš u Srbiju!“ i „Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izađite na izbore, ili se vratite u Srbiju'“, navode iz Tužilaštva.

Tom prilikom je, tvrde iz Tužilaštva, govorio da – „ko priznaje Republiku Kosovo može da ostane na toj teritoriji, a ko ne priznaje, da može da ide u Srbiju“.

Inače, prema ranijim informacijama, D.T. iz Zubinog Potoka jedini je od četvorice uhapšenih Srba aprila meseca, a koji je ostao u pritvoru.

Ostala trojica koje su srpske vlasti takođe teretile za „udruživanje protiv ustavnog poretka Srbije“ iz pritvora su puštena krajem maja, a usled nemogućnosti da se u njihovim slučajevima obezbede svedoci.

Tužilaštvo je tada tvrdilo da svi oni, uz još dva Albanca, čine navodnu kriminalnu grupu koja je zadužena za „rušenje ustavnog poretka Srbije“, odnosno da su lično lobirali da se ljudi „okrenu Prištini“.

Pravni zastupnici dvojice uhapšenih smatraju da se zapravo radi o „režiranoj predstavi i političko montiranim postupcima“.

„Školski primer politički montiranih postupaka i psihičkog iživljavanja nad ljudima koji nisu bliski Srpskoj listi“, kazao je prošlog meseca advokat Ivan Ninić, pravni zastupnik uhapšenog pa oslobođenog D.N. iz Leposavića.

Pročitajte još:

Ninić: Trojica Srba sa Severa optužena za „rušenje ustavnog poretka Srbije“ puštena iz pritvora

Ninić: Produžen pritvor Srbinu iz LP uhapšenom na Jarinju od srpskih vlasti, ali i još trojici Srba

Advokat Delimeđac koji brani drugog uhapšenog Srbina sa Kosova za podrivanje ustavnog poretka Srbije: Čist montiran politički proces

Ninić: Srbina iz Leposavića uhapsili srpski službenici na Jarinju, nepravedno optužen za rušenje ustavnog poretka, dovode ga u vezu sa paljenjem automobila, ranjavanjem Srba…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.