Eskobar: Rusija ne režira krizu na Severu, već je to neuspeh političkih rukovodstava obe strane

U rešavanju najnovije krize na Severu, od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, najviši predstavnici zapadnih partnerskih zemalja ponavljaju zahteve: da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnoso formiranje ZSO. Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste. 

Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.

Iako su u zgusnutom rasporedu imali sastanke sa najvišim zvaničnicima, premijerom, predsednicom, opozicijom, Srpskom listom, civilnim društvom, te medijima, najzabrinutiji su zbog toga što nisu uspeli da od kosovskog premijera dobiju pozitivan odgovor na zahteve koje ponavljaju još od prošlog petka.

Zabrinutost je pojačana posebno nakon što je u prošli ponedeljak došlo do sukoba Srba sa KFOR-om, sa preko 80 ranjenih i vojnika KFOR-a i Srba.

Pred izbijanje sukoba, Kurti se oglušio i tada o poziv da ne šalje gradonačelnike u ponedeljak na posao i povuče policiju iz opštinskih zgrada, u koje su specijalne jedinice ušle na silu 26. maja.

Međunarodna strana ovaj potez opisuje kao „jednostran i provokativni akt“.

Kosovske vlasti, međutim, optužuju srpsku stranu, koristeći sintagmu „fašistička milicija“, a premijer je 2. juna u skupštini iščitao puna imena i prezimena Srba za koje je kazao da su kriminalci.

Osim što je izrazio spremnost za izbore, sada naglašava da je spreman da razmotri postepeno povlačenje policijskih jedinica iz zgrada, ali uz prethodno ispunjeni uslov da se „fašistička milicija“ ili procesuira ili „vrati u Srbiju“.

Iz Prištine je u međuvremenu prethodnih dana pokrenuta i kampanja sa porukom da je isključivi krivac za krizu na Severu Srbija, i to kao Putinov saveznik.

Na pitanje našeg portala tokom današnje konferencije za medije visokom američkom izaslaniku, kako to komentariše i da li se slaže sa ovim porukama, Eskobar je odgovorio:

„Ne, ne slažem se sa tim. Mislim da je Rusija to iskoristila, Rusija ima koristi od toga, ali Rusija ne režira ovo. Budimo iskreni, ovo je neuspeh političkih rukovodstava obe strane da postigne napredak u međuetničkom pomirenju. Tačka“.

Eskobar je u nastavku odgovora naglasio da međunarodna zajednica ima „svu najbolju volju, dobru volju na svetu, da Srbija i Kosovo budu na dobrom mestu“.

„Da imaju ne nužno prijateljski, već miran odnos, normalizovan odnos, onaj koji ih približava Evropi. To je ono što želimo“, kazao je Eskobar.

Šta je danas u razgovoru sa medijima, još poručio ovaj visoki američki zvaničnik – pročitajte u:

Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji

Eskobar: ZSO je način da se ukloni kontrola koju Srbija ima na Severu Kosova

Eskobar o ZSO: Formiraće se, pitanje je samo ko će je formirati i koliko još treba da čekamo

Eskobar javnosti na Kosovu: U srpskoj zajednici ima glasova koje treba čuti, pročitajte pismo civilnog sektora upućeno EU i Kvinti

Eskobar: Rusija ne režira krizu na Severu, već je to neuspeh političkih rukovodstava obe strane

Eskobar: Ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi

Eskobar iz Prištine: To što smo uz narod Kosova, ne znači da moramo da budemo uz pojedinca koji ne deli instinkt za saradnjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.