Mustafa: Nije preformulisana tačka koja se odnosi na jezero Gazivode

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Lider LDK, Isa Mustafa, insistira na tome da nije došlo do preformulisanja tačke sporazuma koja se odnosi na jezero Gazivode.

Ranije navode, čitajte u Koha: Tačka sporazuma o jezeru Gazivode promenjena nakon Haradinajevih pretnji da napušta koaliciju

Koha je izveštavala o promeni ove tačke nakon protivljenja koalicionih partnera LDK u vladi – AAK.

Lider AAK Ramuš Haradinaj javno se usprotivio prvoj verziji tačke sporazuma o jezeru Gazivode. To potvrđuje i nacrt sporazuma koji je potpisan u petak u Vašingtonu.

„Istina o sporazumu u Vašingtonu, što se tiče jezera Gazivode, nije onakva kao što pojedini mediji izveštavaju. Formulacija tačke koja se odnosi na Gazivode se nije promenila 4. septembra. Premijer Hoti me je pozvao 3. septembra uveče i obavestio me o usaglašavanju formulacije, koja je potpisana sledećeg dana (4. septembra). Sa gospodinom Haradinajem sam 3. septembra razgovarao telefonom i komunicirao porukama, 4. septembra smo se sreli i popili kafu u 10 sati. Obavestio sam ga da tekst o jezeru Gazivode, kakav mi je predstavio gospodin Hoti govori o studiji izvodljivosti, a sporazum kao takav nije potpisan u dokumentu sa srpskom stranom, i da ne treba brinuti. Nastavili smo da komuniciramo popodne, po našem lokalnom vremenu. U razgovoru sa mnom Haradinaj je istakao zahtev da tekst (onaj koji je potpisan, a ne bilo koji drugi tekst) ne bude potpisan kao sporazum sa Srbijom, već samo sa SAD, ili da se u sporazumu ne pominje Gazivode, već samo studija o izvodljivosti“, napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu u ponedeljak.

Mustafa je potvrdio Haradinajevu pretnju ostavkom dvojice ministara iz redova AAK u znak neslaganja.

„Premijer me je obavestio, nakon iznošenja ove zabrinutosti, da se američka strana ne slaže sa izmenama sporazuma i da ostaje ili onakav kakav je dogovoren 3. septembra ili neće biti potpisan. Haradinaj me je 4. septembra obavestio o ostavkama dva ministra iz AAK (u 15:19 min). Odgovorio sam da gospodin Hoti komunicira sa američkim posrednicima, ali da smo, i on i Haradinaj i ja tražili snažno američko učešće, te da kada je reč o ovom partneru, možemo tražiti razumevanje, ali da je teško suprotstaviti se. Smatram da je dobro sačuvati partnerstvo sa Sjedinjenim Državama“, nastavio je Mustafa.

Pozvao je na poverenje i saradnju između koalicionih partnera. Prema njegovim rečima, tako treba tretirati dijalog.

„Mi smo izabrali premijera i vladu i dali smo joj poverenje kao koalicioni partneri, stoga samo na ovoj osnovi vlada može da funkcioniše i da radi svoj posao. Nedostojno je i nepravedno da se pokušava stvoriti mišljenje da je jedan partner u dijalogu poklonio jezero Gazivode, dok ga je drugi spasio“, napisao je Mustafa.

Nakon potpisivanja sporazuma u ​​Vašingtonu, Haradinaj je preuzeo zasluge za Gazivode. Prema njegovim rečima, njegovo protivljenje podstaklo je strane da preformulišu tačku sporazuma koja se odnosi na jezero Gazivode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.