Lajčak: O sastanku u Vašingtonu su nas obavestili tek nakon zakazivanja

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

„U Briselu predstoje po još jedan ekspertski i sastanak na visokom političkom nivou u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, a predsednika Vučića sam obavestio o tome da će se pojačati dinamika sastanaka“ rekao je na Bledskom strateškom forumu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Poručio je i da Vašington nije konsultovao EU u vezi sa sastankom srpske i kosovske delegacije do kog će doći ove nedelje ali i dodao da kada su pregovori u pitanju „postoji samo jedan proces“.

Lajčak je pitanje Kosova opisao kao najteže na Balkanu.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom nije čin, već proces, i to bolan proces, jer ako želimo da rešimo sva pitanja, uključujući i ona o kojima smo se već dogovorili ali nisu sprovedena, onda je to ozbiljan proces, a EU je ozbiljan igrač u ovom procesu“, poručio je Lajčak.

Iako je kosovska delegacija već jutros otputovala za Vašington gde će se 3. i 4. septembra sastati sa srpskom, Lajčak tvrdi da ne postoji paralelan proces dijaloga onom koji se vodi u Briselu.

„Postoji samo jedan proces, on je imao svoje uspone i padove, ali to je proces koji je podržala Generalna skupština UN i on je za nas pitanje evropske budućnosti naših članica, ne PR potez“.

Ipak kako kaže, „svaka inicijativa treće strane koja pomaže EU procesu je dobrodošla“ dok upozorava da stvaranje paralelnih procesa nikome ne ide u prilog.

Na konkretno pitanje o sastanku u Vašingtonu rekao je da EU nije konsultovana u vezi sa ovim sastankom i da je o njemu samo obaveštena nakon zakazivanja.

„Nismo bili konsultovani ni o datumu ni o sadržaju sastanka 4. septembra. Obavešteni smo nakon što je sastanak najavljen od strane više partnera iz SAD o agendi. Oni uporno govore da je agenda samo i ekskluzivno u vezi sa ekonomijom,“ rekao je on.

Podvukao je da su očekivanja dve strane u dijalogu vrlo oprečne, ali da su strane konstruktivne, dobro pripremljene i da su se jedna prema drugoj odnosile sa poštovanjem.

Kaže da za postužanje konačnog sporazuma ne postoji vremenska odrednica.

„Ne želimo da razvlačimo proces, ali želimo da mu damo onoliko vremena koliko je potrebno. Ali proces ćemo ubrzati, sastajaćemo se sa našim partnerima više puta mesečno u Briselu kako bi oni razumeli da želimo da ubrzamo postizanje sporazuma“.

Imao je poruku i za samu EU, kako kaže, „jedinstvenost EU je članstvo u EU“ i „uskraćivanje“ te mogućnosti negira ovu posebnost. Kaže da EU ne treba članstvo da preda „besplatno“, ali dodaje da bez članstva, EU ostaje partner koji samo može da ponudi „novac“ što je nešto što i niz drugih aktera može da ponudi.

„Treba da budemo mudri i iskoristimo našu najveću prednost a to je evropska perspektiva“.

Za svoj mandat Lajčak kaže da ima „jaku podršku zemalja članica“.

Crvene linije za specijalnog izaslanika su međunarodno pravo, dogovor koji je prihvatljiv zemljama članicama EU i sporazum koji promoviše pomirenje. Ideje kakva je razmena teritorija stvorila je „potpuno suprotne reakcije u regionu“.

„Evropske rešenja nisu bazirana na prekrajanju granica, evropska rešenja su zasnovana na promovisanju EU vrednosti i podršci onima koji dele te vredosti“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.