Europa Nostra odgovorila Prištini: Nominacija i odluka o V.Dečanima u skladu sa profesionalnim standardima, traže sastanak

FOTO: Visoki Dečani
FOTO: Visoki Dečani

Odluka o uvrštavanju Visokih Dečana na listu 7 najugroženijih ne predstavlja kraj procesa, već, naprotiv, početak konsultacija sa svim zainteresovanim stranama. Nominacija manastira je podneta u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, a isti standardi ispoštovani su i u procesu donošenja odluke o tome da se Visoki Dečani nađu među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu.

Od kada je početkom aprila Europa Nostra uvrstila Visoke Dečane na listu sedam najugroženijih, u kosovskoj javnosti ne jenjavaju negativne reakcije čega je deo i slanje pisama ovoj organizacij, međunarodnim zvaničnicima i UNESCO-u.

Prištinski zvaničnici tvrde da manastir nije ugrožen, da uživa visok nivo bezbednosti, te da se radi o kosovskom kulturnom nasleđu.

Organizacije Europa Nostra i Budućnost za religiozno kulturno nasleđe, uputile su danas svoj odgovor Prištini.

Oni su odgovorili na pismo kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz) i ministra kulture, omladine i sporta, Hajrul Čeku (Hajrulla Çeku) uputili Europi Nostri 17. maja, kao i na ono koje je dan kasnije poslao sam Čeku organizaciji koja je nominovala Visoke Dečane – Budućnost za religiozno kulturno nasleđe

Odgovori stižu samo dva dana nakon što je javnost upoznata sa tim da je iz Prištine upućeno i treće pismo u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog toga što su se Visoki Dečani našli na listi sedam najugroženijih.

Prvo pismo na adresu Europe Nostre stiglo je još pre nego što je doneta konačna odluka o manastiru. Njega su uputili kosovski premijer i kosovska predsednica koji su zatražili da se Visoki Dečani ne nađu na listi ugroženih.

Nakon što je odluka doneta, novo pismo ovoj organizaciji poslali su ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz) i ministar kulture, omladine i sporta, Hajrul Čeku (Hajrulla Çeku) – tada sa zahtevom da se manastir skine sa liste ugroženih i ujedno „otkloni šteta ugledu Kosova“.

Autor pisma je kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

Uputio ga je organizaciji koja je nominovala Visoke Dečane – Budućnost za religiozno kulturno nasleđe još 18. marta, a pre dva dana ga objavio na svom Tviter nalogu.

Obratio se konkretno predsedniku organizacije Budućnost za religiozno kulturno nasleđe, Pilaru Bahamondeu i izvršnoj direktorki, Džodi Malarač (Jordi Mallarach).

Informisao ih je o stavu Kosova povodom odluke Europe Nostre o Visokim Dečanima, ali u pismu dominira lista pitanja za ovu organizaciju.

„Nakon razmatranja relevantnog veća, verujem da je manastir Dečani nepravedno uvršten u konačnu listu. Jedan od ključnih nedostataka je faza nominacije, odnosno sadržaj, argumenti i činjenice u tekstu o nominaciji“, poručio je Čeku.

Pozvao je ovu organizaciju da ga obaveste u javnom odgovoru – ko je izvor za njihove tvrdnje i zatražio da razjasne „važne detalje“ u vezi samog teksta nominacije.

„Ko je izvor informacije o navodnom napadu terorističke organizacije ISIS na manastir Dečani? Na koga mislite kada koristite izraz ‘lokalni ekstremisti’ i na izveštaje kojih bezbednosnih institucija se pozivate za četiri navodna napada?“, neka su od pitanja na koje traži odgovor Čeku.

Čeku ujedno pita ko ih je obavestio „da se u blizini vrata manastira planira izgradnja velikog međunarodnog puta“ i obaveštava ih da je prošle godine postignut sporazum o izgradnji zaobilaznice.

„Koji su još izvori na kojima ste zasnovali svoj argument za nominovanje manastira Dečani“, pita dalje Čeku.

Ujedno ih obaveštava da pitanje Manastira i dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu nisu povezane stvari.

„Možete li da pojasnite koja je navodna veza u vašem tekstu između ova dva? Možete li nam reći sa kojim ste se organizacijama civilnog društva, institucijama i profesionalcima i drugim grupama sa Kosova konsultovali u vezi ove nominacije“, ređa nova pitanja u svom pismu Čeku.

Predstavnike ove organizacije takođe pita – da li su tokom odlučivanja o nominaciji posetili Manastir kako bi uvideli „stvarno stanje“.

„Da li imate dovoljno informacija o trenutnom stanju, stanju bezbednost, ustavnoj, pravnoj i institucionalnoj zaštiti manastira Dečani“, pita dalje Čeku.

Na kraju pisma im poručuje da su njihovi odgovori u interesu građana Kosova i drugih.

Odgovor Europe Nostre i Budućnosti za religiozno kulturno nasleđe

Predsednici organizacija Europa Nostra i Budućnost za religiozno kulturno nasleđe odgovorili su danas na pismo Čekua, ali i na ono prethodno koje je zajedno sa Donikom Gervalom uputio Europi Nostri.

„Uz napomenu da postoji različito gledište, želimo da vas uverimo da je dosije za nominaciju koji je podnela Budućnost za religiozno kulturno nasleđe pažljivo pripremljen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima koji su neophodni za nominaciju u okviru ovog programa“, poručili su.

Tvrde da su takođe ispoštovani standardi i u procesu donošenja odluke o uvrštavanju manastira Visoki Dečani na listi 7 ugroženih.

U svom odgovoru kosovskom ministru priložili su dodatnu izjavu koju je usvojio Odbor Europe Nostre na sastanku održanom 1. juna.

„Uvereni smo da će vam ova izjava doneti dodatna pojašnjenja o svrsi i postupcima u vezi sa programom 7 najugroženijih i odluci da se manastir Dečani uvrsti na ovogodišnju listu“, poručili su.

Tvrde da odluka o Visokim Dečanima ne predstavlja kraj procesa, već, naprotiv, početak konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

„Priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju stvari, sa preporukama za adekvatno delovanje koje bi na kraju trebalo da dovede do uklanjanja opasnosti sa kojima se suočava dato mesto kulturnog nasleđa i posledično – do uklanjanja lokaliteta sa liste 7 najugrođenijih“, poručili su.

Kažu da se ovakav metod primenjuje za svaki objekat koji se stavi na listi ugroženih.

„Od pokretanja ovog programa 2013. godine, označili smo ukupno 43 mesta kao ugroženu baštinu u 26 evropskih zemalja. Objavljivanjem godišnje liste 7 najugroženijih lokacija, Europa Nostra – delujući u partnerstvu sa Institutom EIB – primenjuje pozitivan pristup nudeći svoju pomoć kako bi pomogla u pronalaženju održivih i trajnih rešenja za dotična ugrožena područja. To činimo okupljanjem i omogućavanjem konstruktivnog dijaloga između svih relevantnih zainteresovanih strana, uključujući vlasti i civilno društvo“ navode.

Kako dodaju, njihova misija je da sačuvaju integritet i autentičnost ugroženih mesta u korist društva u celini.

„Kao takve, naše aktivnosti uglavnom nailaze na pozdravljanje dotične nacionalne i lokalne vlasti, jer pružamo dragocenu podršku i stručne savete“, dodali su.

Upravo zbog toga podsećaju na ono što su još 19. aprila poručili u svom pismu kosovskoj predsednici i premijeru – da delegacija koju čine stručnjaci koje je imenovala Europa Nostra planira da poseti Kosovo kako bi razgovarala sa svim zainteresovanim stranama“.

Navode da će do posete doći najverovatnije posle leta.

U međuvremenu, ova organizacija je započela sa organizacijom online sastanaka sa lokalnim i međunarodnim sagovornicima i takođe preporučuje Čekuu i Gervali da i sa njima održe jedan ovakav sastanak, što je pre moguće, tj. tokom ovog meseca.

Zahvalili su im se na „uverenjima“ o posvećenosti kosovske vlade za očuvanje kulturnog nasleđa i raduju se uključivanju u otvoren i konstruktivan dijalog u korist „zajedničkog cilja: Zaštita multikulturnog i multireligijskog nasleđa Evrope“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.