Gazeta Express: Imao osam godina za vreme rata, Specijalni sud ga pozvao za svedoka

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Specijalni sud pozvao je danas na ispitivanje Fahrija Fazljiua (Fahri Fazliu), koji je imao samo osam godina tokom rata. Iz Udruženje ratnih veterana OVK kažu da je ovaj postupak Specijalnog suda skandalozan. U međuvremenu, advokat akreditovan od strane Specijalnog suda, Skender Musa, upozorio je da će sa početkom suđenja pritvorenicima u Hagu, Specijalni sud takođe upućivati pozive ostalim svedocima, koji će biti saslušani javno ili kao zaštićeni svedoci.

Fahri Fazljiu je imao samo osam godina za vreme poslednjeg rata na Kosovu. Ali Specijalni sud mu je danas poslao poziv. Bratanac palih boraca, Bahrija i Fahrija Fazljiua, pozvan je od strane Specijalnog suda kao svedok o ratu u kojem su mu ubijeni stričevi.

U izjavi za Gazetu Express, Fazljiu je rekao da je poziv koji mu je poslao Specijalni sud
nerazumljiv. On je kazao da ne može da doprinese svedočenju zbog godina koje je imao za vreme rata. Fazljiu je naglasio da se seća da su ih srpske snage kontrolisale, ali da se ničeg više nije mogao setiti iz rata.

„Ne, bio sam dete, imao sam samo 8 godina, nemam čime da doprinesem, čak i da znam zašto su me zvali. Ne mogu da zamislim zašto su me zvali kad sam imao 8 godina u vreme rata…Meni je ubijena porodica, dva strica su mi ubijena, Fahrija i Bahrija…I sećam se šta nam je Srbija učinila, kontrolisali su nas, ali ne mogu ništa drugo da kažem jer sam bio dete“, rekao je za Gazeta Express.

Za Udruženje ratnih veterana OVK poziv Specijalnog suda za ispitivanje Fahrija Fazljia je skandalozan.

Sekretar ovog udruženja i vršilac dužnosti predsednika Faton Kljinaku (Faton Klinaku) rekao je za Gazeta Express da Specijalni sud takođe poziva porodice pripadnika OVK da bi dobio informacije i o čemu se u to vreme raspravljalo u tadašnjim sobama.

„ Ima li šta skandaloznije nego da se pozove neko da kao osmogodišnji svedok svedoči, koji je imao osam godina tokom rata? “Nemam informacije, ali oni obično javno objavljuju sami oni koji su dobili poziv, ali mi smo neprestano govorili da su od strane Specijalnog suda ugroženi ili da može biti pozvan bilo koji pripradnik OVK, čak i sada zovu i članove porodica jer hoće da znaju koliko smo mi čaja pili po našim sobama. Oni hoće da znaju o čemu smo mi pričali“, izjavio je za Gazetu Express.

Kljinaku je dalje rekao da od Specijalnog suda nema ništa i da se samo bavi politikom.

„Više puta smo rekli da od međunarodnih sudova nema ništa. Ne istražuju zločine, već se samo bave politikom. Iz tog razloga smo ga osporili kao sud. I njegovo formiranje i petogodišnji nastavak, za koje znamo da je isteklo, a krivica je na našim političarima, našim poslanicima koji su formirali takav sud. Stalno zahtevamo formiranje lokalnog suda koji će istraživati zločine“, dodao je Kljinaku.

Između ostalog, zvaničnik ovog udruženja OVK izjavio je za Gazetu Express, da je samo prošle godine oko 300 ljudi dobilo poziv Specijalnog suda.

U međuvremenu, advokat akreditovan u Specijalnom sudu, Skender Musa, rekao je za Gazeta Express, da činjenica da su započeti sudski postupci, može samo da znači da će biti još više poziva za osobe u svojstvu svedoka.

Čak je rekao da se očekuje da će ovi svedoci biti pozvani da svedoče na otvorenim sudskim ročištima.

„Sama činjenica da su započeti sudski postupci znači da će biti poziva za svedoke i obelodanjivanje dokaza, jer u krivičnom postupku svi postupci zavise od pribavljanja dokaza saslušanjem svedoka. Stoga će svi svedoci koje je saslušala policija EULEX-a ili tužioci Specijalizovanih veća na Kosovu, a koje Specijalno tužilaštvo smatra validnim svedocima, takođe  biti pozvani u Specijalizovana veća i saslušani javno ili kao zaštićeni svedoci, u zavisnosti od postupka koji vode Specijalizovana veća. Sada se očekuje da svako ko je dao iskaz u Specijalizovanim većima bude pozvan pred sudove“, rekao je Musa.

Trenutno su u pritvoru u Hagu: bivši predsednik Hašim Tači ( Hashim Thaçi), poslanik LVV Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), predsednik PDK Kadri Veselji (Kadri Veseli), bivši predsednik parlamenta, Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi), bivši komandant Operativne zone Lab, komandant Cilji – Saljih Mustafa, (Salih Mustafa), Pjeter Šalja (Pjetër Shala)– komandant Vuk, predsednik Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i zamenik predsednika Nasim Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.