Kurti Šoleu u telefonskom razgovoru: Za normalne odnose, pored priznanja u srži, uzeti u obzir i prava manjina

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Uoči nove runde pregovora u Briselu, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao ja sa savetnikom Stejt departmenta, Derekom Šoleom.

Kako je saopštila večeras kosovska vlada, Kurti je sa američkim zvaničnikom razgovarao telefonskim putem, potvrdivši svoj pozitivan stav o evropskom predlogu – „kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa“.

Kaže da se, između ostalog, u obzir moraju uzeti i prava nacionalnih manjina.

„Za normalne, evropske i dobrosusedske odnose, premijer Kurti je naglasio da pored uzajamnog priznavanja u srži sporazuma, moramo uzeti u obzir i prava nacionalnih manjina“, kažu iz kosovske vlade.

Kurti je američkom zvaničniku ujedno zahvalio za podršku tokom procesa dijaloga i stalnu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, ali i njemu lično.

Šolea je obavestio da je Priština danas obeležila godšnjicu rata u Ukrajini i to uz 11 ukrajinskih novinara, koji trenutno žive na Kosovu.

U saopštenju kosovske vlade, nije navedeno šta je tokom ovog telefonskog razgovora, Kurtiju poručio Šole.

Novi susret kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića zakazan je za ponedeljak. Sazvao ga je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, za koji se iz EU nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

I dok Kurti takođe očekuje da će tema sastanka biti evropski predlog, a ne „interes jedne strane“, srpski predsednik u Brisel odlazi sa drugačijim očekivanjima.

On nema nameru da u Brisel ide „turistički“, već ga zanima Zajednica srpskih opština i za njega će to biti glavna tema.

Pročitajte još:

Šole Kurtiju: Vreme da se razgovara o ZSO; Kurti hoće reciprocitet

Meloni, Šolc i Makron u pismu Kurtiju pred sastanak: Raduje što će se sutra govoriti o sporazumu i preostalim obavezama iz dijaloga

U Predsedništvo stiglo pismo koje su potpisali Makron, Šolc i Melonijeva, sutra o sadržaju

I Vučić razgovarao sa Šoleom: Spremni smo da radimo na konceptu i primeni ponuđenog plana, ali uz jasna ograničenja

Šole nakon razgovora sa Vučićem pozdravlja angažovanje Srbije u vezi sa predlogom EU

Abot: Uspešnim pregovorima, Kosovo stvara bolju budućnost

Ponoš o sastanku u Briselu: Nema razloga sumnjati u tvrdnje Lajčaka

Lajčak: Evropski predlog će biti dostupan javnosti kada ga obe strane prihvate

Janjić: Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako ne bude reči o ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.