Janjić: Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako ne bude reči o ZSO

FOTO: Dušan Janjić/KoSSev
FOTO: Dušan Janjić/KoSSev

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da bi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, morali da saopšte javnosti Srbije o čemu će razgovarati s Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem 27. februara u Briselu.

Janjić je agenciji Beta kazao da izjava predsednika kosovske vlade Kurtija da u Briselu neće biti reči o Zajednici srpskih opština (ZSO) „potkopava“ pregovarački proces, kao i izjava predsednika Srbije Vučića u Minhenu, da je još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

„Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako na tom sastanku jedna od tema ne bude Zajednica srpskih opština. Ako ipak ode u Brisel, onda bez razgovora o ZSO ne bi trebalo da bude sastanka s Kurtijem“, smatra Janjić.

Mišljenja je i da bi, u ova dva – tri dana, morala da usledi intervencija zemalja „velike petorke“ – kako bi se definisao dnevni red u Briselu.

„Ukoliko u Briselu ne bude reči o ZSO, to će podići ruski uticaj u Srbiji. Vučić će biti proglašen za izdajnika, jer je rekao da neće ići u Brisel ukoliko Kurti ‘ne isporuči’ ZSO. Kurti sapliće dijalog tako što ne prihvata formiranje ZSO, a Vučić tako što lobira za otpriznavanje nezavisnosti Kosova, što je protivno principima evropskog plana za rešavanje kosovskog pitanja“.

Nakon Kurtijeve izjave da u Briselu neće razgovarati o ZSO, dodao je analitičar, Vučić ima tri mogućnosti.

„On nema mogućnost da niko iz srpske vlasti ne ode u Brisel. Može da ode u Brisel, ali da se ne vidi s Kurtijem. Vučić ovog puta može s punim pravom i da traži da Borelj i Lajčak rade svoj posao. Borelj je ranije rekao da je sve spremno za sastanak u troje, što prema Kurtijevoj izjavi nije tačno. Oni moraju javnosti Srbije da objasne u čemu je trik“, poručuje  Janjić.

Ujedno, istakao je da Zajednica srpskih opština ne može ni biti sprovedena, ukoliko se prethodno Srbi ne vrate u kosovske institucije.

„U ovom momentu nedostaje informacija da li je tačno to što je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković da je upravljački tim napravio drugu verziju Statuta ZSO. Osnovno pitanje je gde se nalazi ta verzija i šta u njoj piše. Ključna tema sastanka u Briselu bi trebalo da bude da li se i šta radi na formiranju ZSO“, kazao je Janjić.

Pročitajte još:

Vučić najavljuje „Kurtijeve trikove“, ali i kaže: Biće razgovora o ZSO, moraće Bogami da govore i predstavnici EU

Kurti: Neće biti razgovora o ZSO u BriseluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.