Ponoš o sastanku u Briselu: Nema razloga sumnjati u tvrdnje Lajčaka

Ponoš
FOTO: Printscreeen/Al Džazira

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je da nema razloga da se ne veruje tvrdnji izaslanika EU Miroslava Lajčaka koji je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti formalno prihvatiti ponuđeni sporazum na sastanku u ponedeljak u Briselu.

Kako je saopšteno iz pokreta, Ponoš je za televiziju Nova S kazao da će Vučić i Kurti „imati zaruke (veridbu)“ u Briselu i da „kumovi koji su taj brak ugovorili“ neće tolerisati njihovo predomišljanje nakon svih obećanja koja su dobili i nakon svega što su uložili.

Ponoš je dodao da, iako se u ponuđenom sporazumu ne govori o eksplicitnom priznanju Kosova od strane Srbije kao ni o članstvu Kosova u UN, takav sporazum otvara prostor da „pet EU nepriznavača tumače da Srbija ipak posredno prihvata kosovsku državost i da se ne protivi članstvu Kosova u UN“.

„Sporazum koji bi bio dobar za Srbiju trebalo bi da sadrži eksplicitne klauzule da se to ne podrazumeva, odnosno da Kosovo neće u UN“, naveo je.

Ponoš je rekao da ne vidi kako će ovakav sporazum unaprediti „kvalitet života i građana Srbije i građana Kosova“.

„Jasno mi je zašto zapadni akteri insistiraju da se sporazum potpiše: njima je prioritet rešavanje krizne situacije u regionu, kako on ne bi bio plodno tlo za ruski uticaj, a ne rešavanje problema koji pritiskaju obične građane. Jasno je i šta sporazumom dobija Priština. Nije jasno i ne piše šta dobija Srbija, šta je to veliko što američki zvaničnici najavljuju da će Srbija da dobije“, rekao je Ponoš.

N1

Pročitajte još:

Lajčak: Evropski predlog će biti dostupan javnosti kada ga obe strane prihvatePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.