Abot: Uspešnim pregovorima, Kosovo stvara bolju budućnost

ABot
FOTO; KoSSev

Uoči sastanka na visoko političkom nivou, a u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji se održava u ponedeljak u Briselu, uveliko stižu diplomatske poruke ohrabrenja, ali i očekivanja – da strane na ovom novom susretu treba da prihvate predlog koji podržava Evropska unija.

Najnovija stigla je danas od britanskog ambadasora u Prištini, Nikolasa Abota, koji je ovu svoju poruku stavio u ram godišnjice rata u Ukrajini, ali i odavanju priznanja Kosovu za podršku upravo Zapadu.

„Na prvu godišnjicu ruske ilegalne invazije na Ukrajinu važno je da se ulože svi napori da se očuvaju mir, stabilnost i bezbednost u Evropi. Ponosni smo na bezuslovnu podršku Kosova ukrajinskom narodu, ovo je jasan znak kosovskih demokratskih vrednosti“, poručuje Abot.

Osim toga, smatra da Kosovo ima važnu ulogu kroz konstruktivno angažovanje i pravljenje neophodnih kompromisa – „koji omogućavaju Kosovu i njegovim građanima da prosperiraju“.

„Jednako je važno obezbediti sigurno i bezbedno okruženje koje stvara prostor za održiv sporazum i normalizaciju odnosa“, poručuje.

Stoga, pozdravlja i, kako je kazao, posvećenost kosovskog premijera novom evropskom predlogu.

„Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja posvećenost premijera Kurtija predlogu dijaloga o kome će se raspravljati na sastanku na visokom nivou u ponedeljak 27. februara“.

Konačno, kada govori o značaju 17. februara, 15 godina kasnije podseća na to da je Velika Britanija tada, a i dalje Prištini čvrst saveznik.

„Kosovo ima priliku da napreduje u međunarodnoj integraciji, ekonomskom razvoju i izgradnji prosperitetne države“, dodaje ovaj diplomata.

Ističe još jednom, da će upravo uspešni pregovori u Briselu, stvoriti tu budućnost.

Novi susret kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića zakazan je za ponedeljak. Sazvao ga je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, za koji se iz EU nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

I dok Kurti takođe očekuje da će tema sastanka biti evropski predlog, a ne „interes jedne strane“, srpski predsednik u Brisel odlazi sa drugačijim očekivanjima.

On nema nameru da u Brisel ide „turistički“, već ga zanima Zajednica srpskih opština i za njega će to biti glavna tema.

Pročitajte još:

Ponoš o sastanku u Briselu: Nema razloga sumnjati u tvrdnje Lajčaka

Lajčak: Evropski predlog će biti dostupan javnosti kada ga obe strane prihvate

Janjić: Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako ne bude reči o ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.