Kurti sa parade pripadnicima KBS: „Potičete od OVK, nosite uniformu naslednika iste vojske o kojoj je sanjao Jašari“

Kurti sa parade pripadnicima KBS-a: "Potičete od OVK, ne zaboravite to kad obučete uniformu"
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kurti sa parade pripadnicima KBS: „Potičete od OVK, nosite uniformu naslednika iste vojske o kojoj je sanjao Jašari“…

Višednevno obeležavanje 25. godišnjice onoga što kosovske vlasti i Albanci vide kao oslobođenje od Miloševićevog režima, počelo je u nedelju aktivnostima posvećenim godišnjici potpisivanja Kumanovskog sporazuma, a završeno je juče serijom svečanosti povodom ulaska NATO-a na Kosovo.

U okviru programa obeležavanja, u Prištini je organizovana parada KBS-a i Kosovske policije, kojoj su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, kao i međunarodni predstavnici.

Prisutnima se obratio kosovski premijer, Aljbin Kurti (Albin Kurti). Kazao je da KBS, odnosno, kako navodi „vojska nikada nije bila veća, bolje naoružana i opremljena“. Građanima je poručio da „drugačije i ne može“, jer prema njegovim rečima KBS potiče od OVK.

„Zato, svaki put kada obučete vojnu uniformu, prisetitete se da nosite uniformu naslednika iste vojske o kojoj se Adem Jašari usudio da sanja i za koju se borio i dao život“, poručio je Kurti pripadnicima KBS.

Istakao je da je Kosovo „oslobođeno“ zahvaljujući NATO-u, a da je sada na putu da postane deo ove vojne alijanse.

„Sloboda Kosova je došla usled pomoći zemalja saveznica NATO-a, koje su nakon 78 dana bombardovanja Jugoslavije i Miloševićeve Srbije ušle na Kosovo 12. juna 1999. Tog dana je NATO ušao na Kosovo, ali svakim danom smo sve bliže ulasku u NATO“, kazao je Kurti.

Govor Aljbina Kurtija sa parade Kosovske policije i KBS-a prenosimo u celosti.

Hiljade građana naše zemlje okupilo se na sve četiri strane centra našeg glavnog grada Prištine da obeleže 25. godišnjicu oslobođenja Kosova. Mi, vaši sadašnji izabranici, stojimo pred vama, zajedno sa desetinama političara i vernih prijatelja različitih generacija, kako za dan oslobođenja, tako i za dane slobode koji su ga pratili do danas. A pre svih nas ste vi pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i pripadnici kosovske policije: kadeti, vojnici, podoficiri i oficiri.

Vaša parada danas ovde na centralnom trgu Prištine ispunjava nas ponosom i daje nam osećaj sigurnosti. Danas nas ritam vaših koraka, zvuk čizama koje ste obuli, okreće ka ritmu naših srca koja vas gledaju sa takvim divljenjem i poštovanjem. Oružje koje čvrsto držite u rukama, ovo oružje tako raznoliko i tako moderno, od kojih ćete nam mnoga danas po prvi put pokazati, produžeci su vaših moćnih ruku u stalnoj spremnosti svakog od vas, da čuvate red i zakon, ustavnost i suverenitet, teritorijalni integritet Kosova i dostojanstvo njegovih građana.

Dragi vojnici i policajci, sestre i braćo, gosti i prijatelji Kosova koji ste nam se pridružili u odavanju počasti na ovaj značajan dan koji danas obeležavamo.

Veoma sam srećan što u vama vidim veliki i brz napredak Kosovskih bezbednosnih snaga. Ovo je postignuto kao rezultat našeg višegodišnjeg ulaganja i zajedničkog rada, posebno u poslednje tri godine. To je postignuto zahvaljujući više nego udvostručenom budžetu za vojsku; regrutovanje 1.852 nova vojnika kojima će se ove godine pridružiti 600 novih regruta; utrostručenje ulaganja u naoružanje, od čega su naši vojnici, koji su donedavno imali samo lako lično naoružanje, sada opremljeni i naoružanjem teškog kalibra; sa hiljadama artiljerijskih cevi, pa čak i bespilotnim letelicama Bajraktar, kojima će uskoro biti dodat i američki protivoklopni raketni sistem „Džavelin”.

Vojska Kosova nikada nije bila veća nego danas i bolje naoružana i opremljena; nikad više obučavana i školovana u najuglednijim vojnim akademijama prijateljskih zapadnih armija. Ali i nikada nije bila moćnija i spremnija da zaštiti teritoriju i suverenitet naše države i živote naših građana. Jer ovo je vaša misija, da štitite Kosovo i da se razvijate i napredujete zajedno sa našim saveznicima, da održavate mir i bezbednost u zemlji, regionu i svetu.

A, poštovani građani, drugačije i ne može, jer vojska Kosova potiče od Oslobodilačke vojske Kosova, kojoj je vođa i primer bio Adem Jašari. Ta OVK koja je i sa malo ličnog malokalibarskog oružja započela rat za oslobođenje, ali nesalomljivom voljom, to je ostvarila pre 25 godina, zajedno sa našim saveznicima. Dragi vojnici, nasleđe svega što predstavlja Adem Jašari i Oslobodilačka vojska Kosova, danas je ujedinjeno između vas u Kosovskim bezbednosnim snagama i njihovog komandanta, vašeg i našeg, general-potpukovnika Baškim Jašarija, unuka Adema i Hamze.

Ako pogledamo unazad, na tačno ovo mesto gde se nalazimo danas u Prištini, na dan oslobođenja, pored srpskih oružanih snaga koje su počele da se povlače odavde i sa celog Kosova, videli bismo i jedinice Oslobodilačke vojske Kosova, sa visoravni Golač koje su se spustile i ušle u Prištinu. A na njihovom čelu je bio Ejup Maćedonci – Uki, koga danas imamo na čelu Ministarstva odbrane, resora Vlade Kosova koji vodi sa našom vojskom.

Dakle, dragi vojnici, obraćam vam se ovde znajući da se, kao nikada do sada, oko 1/3 naše vojske danas iskrcalo i postrojilo u ovoj paradi koja uskoro počinje na trgu „Skenderbeg“. Duh i tradicija Oslobodilačke vojske Kosova, osim što žive u našim srcima, stavljeni su i na čelo kosovske vojske, kroz ljude koji su iz nje izašli i izašli među vama. Zato, svaki put kada obučete vojnu uniformu, prisetitet se da nosite uniformu naslednika iste vojske o kojoj se Adem Jašari usudio da sanja i za koju se borio i dao život.

Poštovani građani,

Voleo bih da na ovaj tako važan dan za našu zemlju i naš narod, ova parada vojnika i policajaca Kosova, posluži kao podsticaj da obnovimo naše osećanje za slobodu. Voleo bih da danas, upravo na 25. godišnjicu oslobođenja, pred celim svetom objavimo etiku naše slobode. Sloboda Kosova proizilazi iz kontinuirane i neprekidne posvećenosti svih generacija pre nas, koje su čuvale san o slobodi i koje su radile i žrtvovale se za njegovo ostvarenje. Kosovska sloboda došla je krvlju heroja slobode i palih za nju. Sloboda Kosova je postignuta usred stradanja hiljada političkih zatvorenika koji su stotine vekova proveli u zatvorima, koje je predvodio Adem Demaći. Sloboda Kosova i dan njegovog oslobođenja proizašli su iz pravednog rata Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je politički predstavnik bio upravo Adem. Sloboda Kosova je došla od pomoći zemalja saveznica NATO-a, koje su nakon 78 dana bombardovanja Jugoslavije i Miloševićeve Srbije, ušle na Kosovo 12. juna 1999. Tog dana je NATO ušao na Kosovo, ali svakim danom mi smo sve bliže ulasku u NATO!

Poštovani građani, poštovani prisutni,

U istoriji naroda nema ništa vrednije od slobode. Sama istorija jednog naroda meri se nivoom svesti njegovih pripadnika o slobodi. Zato, kako se sećamo dana oslobođenja Kosova na 25. godišnjicu, trudićemo se svakog dana da naša sloboda bude što kvalitetnija i da je zaštitimo od svake opasnosti i pretnji. Za našu voljenu otadžbinu i za naše dragocene porodice; za našu slavnu istoriju i za našu svetlu budućnost; za našu zemlju, za Republiku Kosovo.

Čestitam vam 25. godišnjicu oslobođenja Kosova! Čestitam vam četvrt veka slobode. Svima koji su pali za slobodu Kosova, gde god i kad god, slava i čast zauvek.

Želim da naše Kosovo zauvek bude slobodno i prosperitetno.

Srećan dan oslobođenja!

Pročitajte još:

25. godišnjica ulaska NATO: Zapad ponosan, Priština „nikad spremnija da čuva nezavisnost“; u Beogradu tajac

I KFOR imao ceremoniju povodom 25.godišnjice svog ulaska na Kosovo, Ulutaš se dotakao Zvečana…

Rode o 12. Junu na Kosovu: Misija NATO-a ispunjena, priča uspešna

Hovenijer čestitao Kosovu „Dan oslobođenja“: Protiv toga da ljudi nasilno ili protiv volje menjaju…

U Prištini niz svečanosti povodom ulaska NATO trupa na Kosovo ’99

Toni Bler u kosovskoj skupštini: Nikada nisam zažalio što smo pomogli Kosovu
Četvrt veka od donošenja Rezolucije UN 1244 i prestanka NATO bombardovanja, suprotstavljeni narativi
Kurti na 25.godišnjicu Kumanovskog: Zahvalni na međunarodnoj pomoći i podršci, zločine Srbije ne zaboravljamo i ne praštamo

Srbija u Kumanovu vojnom pobedom 1912. vratila Kosovo, 1999. napustila

25 godina od Kumanovskog sporazuma, nekada ratni neprijatelji, danas „partneri“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.