I KFOR imao ceremoniju povodom 25.godišnjice svog ulaska na Kosovo, Ulutaš se dotakao Zvečana i Banjske

KFOR obeležava 25. godišnjicu na Kosovu
FOTO: KFOR

„Uloga KFOR-a ostaje esencijalna, ali daljnji napredak ka trajnoj stabilnosti na Kosovu zahteva više od prisustva KFOR-a“, poručio je Ozkan Ulutaš na 25. godišnjicu ulaska NATO-a na Kosovo.

Kosovske vlasti i Albanci uopšte, danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju jubilarno – 25 godina.

U Prištini se danas održava niz svečanosti, a započelo se od dana potpisivanja Kumanovskog sporazuma u nedelju. Održana je po drugi put svečana sednica skupštine od ponedeljka, parada KBS i KP, uz brojne druge prateće događaje, koji uključuju i specijalne međunarodne goste, izložbe, susrete i poruke međunarodnih predstavnika.

KFOR obeležava 25. godišnjicu na Kosovu
FOTO: KFOR

Dvadesetpetogodišnje prisustvo obeležio je i KFOR u svom sedištu u „Film sitiju“ kod Prištine.

Uz šefove međunarodnih misija i kosovsku predednicu, komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš (Özkan Ulutaş), naglasio je da on predvodi najdužu misiju u istoriji NATO-a, ali trenutno i najveću, i da je njihov cilj bezbednost u regionu.

KFOR obeležava 25. godišnjicu na Kosovu
FOTO: KFOR

„Važno je podsetiti se istorijskog konteksta naše misije. KFOR je osnovan nakon NATO-ve vazdušne kampanje od 78 dana kako bi zaštitio civile i zaustavio humanitarnu katastrofu koja se odvijala na Kosovu, nakon mnogih neuspelih međunarodnih diplomatskih nastojanja da se reši konflikt. Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine pružila je i pruža do danas pravni okvir za KFOR. Njegova misija ostaje nepromenjena. KFOR je zadužen da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“, kazao je Ulutaš na ovoj ceremoniji.

KFOR obeležava 25. godišnjicu na Kosovu
FOTO: KFOR

Uz naglasak da se radi o esencijalnoj ulozi KFOR-a, i spominjanje rezolucije 1244, i ponavljanje da se radi i o trećem u lancu bezbednosti, Ulutaš je naglasio da Zapadni Balkan ostaje region strateškog značaja za NATO Alijansu.

„U skladu sa našim pristupom uslovljenim uslovima, KFOR će ostati dok bude potreban“, kazao je, dodajući:

Pojačanje trupa nakon Zvečana i Banjske

Tokom govora Ulutaš se osvrnuo 29. maja prošle godine u Zvečanu i 24. septembra u Banjskoj:

„Nasilni protesti u maju 2023. u kojima su povređena 93 vojnika KFOR-a, neki od njih i sa životno teškim ranama, kao i napad na Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, bili su neprihvatljivi. Brzo smo reagovali. KFOR je pojačao svoje prisustvo na Kosovu, uključujući sa dodatnim trupama i patrolama. 1.000 dodatnih raspoređenih vojnika je bilo najveće pojačanje naše misije u poslednjoj deceniji. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na severu Kosova i utrostruči broj patrola, uključujući i duž Administrativne poranične linije. Ovo su bili razboriti koraci koje je Alijansa preduzela kako bi osigurala da KFOR nastavi da efikasno sprovodi svoj mandat UN“.

I ovaj međunarodni zvaničnik je jedan od onih koji se odlučio da na današnji dan podseti kroz citat.

„Kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao ovde u Prištini, prošlog novembra: ‘Stabilnost u regionu zavisi od toga da li sve strane izaberu diplomatiju u odnosu na nasilje i dalje poštovanje postojećih obaveza’,“ kazao je.

25 godina od Kumanovskog sporazuma, nekada ratni neprijatelji, danas „partneri“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.