25. godišnjica ulaska NATO: Zapad ponosan, Priština „nikad spremnija da čuva nezavisnost“; u Beogradu tajac

25. godišnjica ulaska NATO na Kosovo Parada Kosovsko bezbednosnih snag
FOTO: EkonomiaOnline

25. godišnjica ulaska NATO uz seriju ceremonija: Zapad ponosan, Priština „nikad spremnija da čuva nezavisnost; u Beogradu tajac…

Višednevno obeležavanje 25. godišnjice onoga što kosovske vlasti i Albanci vide kao oslobođenje od Miloševićevog režima, počelo je u nedelju aktivnostima posvećenim godišnjici potpisivanja Kumanovskog sporazuma, a završeno je danas serijom svečanosti povodom ulaska NATO-a na Kosovo.

Održana je po drugi put svečana sednica skupštine od ponedeljka, parada KBS i KP, uz brojne druge prateće događaje, koji uključuju i specijalne međunarodne goste, izložbe, susrete i poruke međunarodnih predstavnika.

Milošević sa svojim trupama van Kosova, NATO unutra i povratak izbeglica svojim kućama, ovo bi mogla da bude ključna poruka međunarodnih predstavnika na 25. godišnjicu raspoređivanja KFOR-a. Istovremeno šalju poruke o demokratiji, jednakosti i multietničnosti, dok na brojnim događajima i svečanostima, dominira albanska zajednica. Prištinski zvaničnici danas dižu NATO na pijadestal, dok bombardovanje i dalje opravdavaju kao „neophodnu humanitarnu intervenciju“. U Beogradu, sa druge strane, vlada opšta tišina.

Svečana sednica

Aktivnosti povodom 25. godišnjice ulaska NATO-a na Kosovo započete su svečanom sednicom u kosovskoj skupštini kojoj su pored najviših kosovskih zvaničnika prisustvovali predsednik Albanije, Bajram Begaj, predsednica skupštine Albanije, Ljindita Nikolu, bivši predsednik Hrvatske, Stipe Mesić, bivši sekretar NATO-a Džordž Robertson i bivši predstavnik OEBS-a Vilijam Voker.

Sednica je započela minutom ćutanja za kako je saopšteno, sve poginule u ratu i kosovskom himnom. Poslanicima se prvo obratila kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Za ulazak NATO trupa na Kosovo kaže da ne predstavlja „samo vojnu pobedu NATO-a i kapitulaciju Srbije“, već i „trijumf ljudskog duha nad tiranijom i dobra nad zlom“.

Nisu na Kosovo ušli samo vojnici NATO-a, već „spasioci“, kaže Osmani.

„Poneli su sa sobom obećanje slobode, sigurnost da svet nije zaboravio narod Kosova i rešenost da se okončaju zločini počinjeni nad našim narodom. Ulazak NATO-a u junu 1999. bio je snaga međunarodne solidarnosti i univerzalno uverenje naroda da je slobodan“, kazala je Osmani.

Poslanicima i međunarodnim predstavnicima obratio se i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, navodeći da je 12. jun „dan povratka nade“, jer je „srpski režim imao za cilj da istrebi narod sa Kosova“.

„12. jun je dan povratka nade. Posle skoro jednog veka pod vlašću, Kosovo je oslobođeno. Srpski režim je imao samo jedan cilj: istrebljenje čitavog jednog naroda. Ovi zločini Srbije dostigli su genocidne razmere. Za nas je Srbija ostala ista. Politika represije i potkopavanja bila je stalna karakteristika tamošnjih režima. Razmislimo o istoriji koja našem narodu mnogo znači. Setimo se prošlosti, ne zaboravimo istinu, ne znači da nećemo mir. Želimo da se nepravda i okupacija više nikada ne ponove”, kazao je Konjufca.

„Nikada odlučniji da zaštitimo slobodu i nezavisnost po svaku cenu“

Uz pohvale na račun međunarodne zajednice, ali i kritike na račun Srbije, govorio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti. Kosovo jača veze sa SAD-om, dok se Srbija „svrstava uz Rusiju“, tvrdi.

„Iz ove istorije se moraju izvući pouke i to se razume iz geopolitičkog i geostrateškog usklađivanja. Srbija se svrstava uz Rusiju, jer Rusija stoji iza stavova Srbije. Naš narod i Albanija kontinuirano jačaju veze sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim evropskim zemljama. Evropska unija je ciljna politička porodica, a NATO je naša vojna sudbina“, naveo je Kurti.

Ipak, dodaje i da „Kosovo želi dobre odnose i uzajamno priznanje sa susednim zemljama „bez napada i agresije“.

„Nikada nismo bili odlučniji da zaštitimo slobodu i nezavisnost po svaku cenu. Čestitam 25. godišnjicu sa počastima i zahvalnošću“, podcrtaio je Kurti.

„Svaki uspeh Albanije je uspeh Kosova“.

Osim prištinskih zvaničnika, poslanicima u kosovsokoj skupštini obratili su se i predstavnici Albanije.

Predsednik ove zemlje, Bajram Begaj, pozvao je sve Albance na „ujedinjenje“.

„U vreme kada su Srbija i njeni saveznici mobilisali diplomatske i medijske kapacitete da ukaljaju pravednu borbu Albanaca, potrebno nam je više nego ikada da budemo zajedno, na manifestu nacionalnog ponosa“, rekao je Begaj.

Predsednik se pre same sednice sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, a u popodnevnim satima i sa Aljbinom Kurtijem.

Prisetio se bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, Adema Demaćija i Adema Jašarija navodeći da je reč o „istaknutim ličnostima za nezavisnost Kosova“.

S druge strane, predsednica skupštine Albanije, Ljindita Nikola, kazala je da je „svaki uspeh Albanije uspeh Kosova“.

„Danas su Albanija i Kosovo dve nezavisne države sa velikim saveznicima. SAD, EU, NATO i civilizovani svet – težimo evropskoj porodici. Albanija snažno podržava razvoj, demokratizaciju i sve veće priznanje i jačanje međunarodne uloge Kosova. Svaki uspeh Kosova je i uspeh Albanije. Svaki uspeh Albanije je i uspeh Kosova“, kazala je predsednica skupštine Albanije, Ljindita Nikola.

Parada

Nakon sednice, prištinski zvaničnici i međunrodni predstavnici su se iz skupštine preselili na gradski trg ispred kosovske vlade, gde su svečanosti povodom godišnjice nastavljene paradom kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i Kosovske policije.

Uoči parade postavljena je i velika bina sa koje su se potom ponovo obratili najviši kosovski zvaničnici, uključujući predsednicu, Vjosu Osmani i premijera, Aljbina Kurtija.

„Kosovo je nezavisno, večna zaostavština naših heroja i mučenika, što se najbolje vidi u hrabrim muškarcima i ženama KBS i Kosovske policije koji danas defiluju, a koji su se zakleli da će braniti otadžbinu. Ove snage koje marširaju jesu snage mira, u odbrani mira, ali će danas i zauvek biti u odbrani krvlju osvojene slobode, danas i zauvek i po svaku cenu i svaku cenu u odbrani Kosova na svakom njegovom uglu“, rekla je Osmani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pak kazao da „vojska Kosova nikada nije bila veća i bolje naoružana nego danas“, pohvalivši se nedavnim ulaganjima s ciljem kupovine naoružanja, ali i slanjem pripadnika KBS na usavršavanja.

„Vojska Kosova nikada nije bila veća nego danas i bolje naoružana i opremljena. Nikada nije bila obučenija i obrazovanija u najprestižnijim vojnim akademijama prijateljskih zapadnih armija. Nikada nije bila moćnija i spremnija da zaštiti našu teritoriju i suverenitet i naše živote, jer je to njena misija, da štiti Kosovo i da se razvija i napreduje zajedno sa našim saveznicima“, rekao je Kurti.

Robertson: Ponosan sam na ono što smo uradili, Milošević je vojno izbačen, NATO je ušao a izbeglice su se vratile kući

Na paradi se obratio i jedan od specijalnih gostiju lord Džordž Robertson, nekadašnji sekretar odbrane Velike Britanije, a nakon rata na Kosovu i generalni sekretar NATO-a, koji je u srpskoj javnosti doživljen kao jedan od ključnih zagovornika bombardovanja tadašnje SRJ.

Četvrt veka kasnije, na paradi KBS i policije, Džordž Robertson je ponovio još jednom svoje poruke o opravdanosti ove intervencije NATO-a, kako zapad i dalje kvalifikuje bombardovanje, radi humanitarnog spasavanja Albanaca i dovođenja demokratije i slobode.

„Pre 25 godina, kao sekretar odbrane Britanije, sećam se sastanka sa ministrima odbrane Francuske, Nemačke i SAD-a, da bismo razmotrili ono što će se desiti na Kosovu. Razmatrali smo obaveštajne i novinske izveštaje, i imali smo vapaje ljudi sakrivenih u planinama i šumama. Znali smo samo ono što ste vi već znali da se ovde dešava, i znali smo da se mora nešto preduzeti da bi se to zaustavilo. Znali smo da su Ujedinjene Nacije bile paralizovane vetom Kine i Rusije. Znali smo za teško breme koje smo delili sa našim premijerima i predsednicima ukoliko bismo preduzeli vojnu akciju bez Rezolucije Saveta Bezbednosti UN. Ali smo takođe znali i to da nismo tada reagovali, Milošević i njegovi saradnici bi nastavili da brutalno proteruju albanski narod iz njihovih kuća. Znali smo šta moramo da uradimo, i uradili smo to“, kazao je Roberston.

A 78 dana kasnije, poručuje, postignut je cilj. „Milošević je vojno izbačen, NATO je ušao a izbeglice su se vratile kući“. Ponosan je, kaže, onim što su uradili.

„Ponosan sam što sam ovde danas, na mirnom multietničkom Kosovu, u srcu Evrope, ono je tačno onako kakva jedna evropska država treba da bude“.

Robertson je u današnjem obraćanju značajan naglasak stavio na povlačenje paralele sa Ukrajinom.

Roberston je u više navrata spominjao potrebu da se sada pomogne Ukrajini, kako se pomogalo i Kosovu, kako bi oni jednoga dana „mogli da slave svoje oslobođenje“.

Za to vreme je na prištinskom trgu bio okupljen veći broj građana. Na ovom, kao i drugim događajima i svečanostima, dominantno je prisustvo albanske zajednice.

Osim što je govorio na paradi, Robertsonu su ukazane brojne počasti. Sinoć je prisustvovao specijalnoj večeri za nekolicinu međunarodnih saveznika iz vremena dešavanja 1999. koju je organizovao Aljbin Kurti.

Pored Robertsona, ulogu svečanog gosta za 25. godišnjicu imao je i bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, takođe jedan do promotera bombardovanja nekadašnje SRJ.

Otkrivena statua Toniju Bleru u Uroševcu

Osim što je ugošćen na svečanoj sednici na kojoj se obratio poslanicima u ponedeljak, Bler je ujedno počašen statuom, koja je danas u popodnevnim satima otkrivena u Uroševcu.

Bivši premijer Velike Britanije, kako prenose prištinski mediji, nije prisustvovao ovom događaju, već je pismom izrazio zahvalnost.

Bler je naveo da mu je „prijateljstvo Uroševaca izuzetno važno i da je izuzetno ponizan poštovanjem koje su mu Uroševljani ukazali“.

„Imao sam čast da dobijem poziv vaše predsednice da posetim Kosovo ove nedelje. Kosovo će uvek imati mesto u mom srcu i odlučan sam da posetim Uroševce i statuu u budućnosti“, naveo je Bler, prenosi RTK.

Voker hoće da slavi i sa Albancima i sa Srbima

Na Kosovu je danas i Vilijam Voker, koji je u svojstvu šefa Verifikacione misije OEBS-a 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za bombardovanje SRJ.

On je rekao da je na Kosovo došao da proslavi „Dan oslobođenja sa svim Kosovarima, uključujući i Albance i Srbe“.

„Kakav divan dan ovo predstavlja, fantastičan je“, poručio je iz Prištine.

Svi u glas

Na godišnjicu raspoređivanja KFOR-a na Kosovu se oglašavaju i drugi zapadni međunarodni zvaničnici, uključujući i ambasadore na Kosovu. Njihova ključna poruka je – Milošević sa svojim trupama van Kosova, NATO unutra i povratak izbeglica svojim kućama. Istovremeno šalju poruke o demokratiji, jednakosti i multietničnosti.

„Misija je ispunjena“, poručio je nemački ambasador danas u Prištini, Jern Rode, uputivši čestitke građanima Kosova. Slične poruke u objavama na društvenim mrežama šalju ambasador SAD, Džefri Hovenijer, bivši generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, kao i bivši predsednik SAD-a, Bil Klinton.

„Čuvam vas u srcu“

Solana se danas obratio video porukom koju je preneo RTK.

„Dvadeset i pet godina je prošlo i želeo bih da iskoristim ovu priliku da se obratim kosovskom narodu i kažem im da ih čuvam u srcu. Takođe hoću da vam kažem da ste vi oni koji treba da promenite vašu zemlju u jednu jaku zemlju. Morate biti u stanju da očuvate demokratiju i spremni za velike promene koje će biti vaše evropske integracije, od srca i sa svim svojim prijateljstvom“, rekao je Solana, preneo je RTK.

Klinton se takođe oglasio video porukom sa isečcima arhivskih fotografija i video snimaka sopstvenog angažovana u vezi sa kosovskom krizom.

„Pre 25. godina, SAD i NATO saveznici su u vazdušnoj kampaniji uspešeno proterali srpske snage, završavajući deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja, okončavajući rat na Kosovu. Ova vojna akcija pomogla je obnavljanje samouprave u pokrajini, i dovela do nezavisnosti Kosova 2008.“, naveo je bivši predsednik SAD-a, Bil Klinton.

Oglasila se i francuska ambasada na Kosovu

I KFOR obeležio godišnjicu

Dvadesetpetopdišnje prisustvo obeležila je i misija NATO-a KFOR u svom sedištu u „Film sitiju“ kod Prištine.

Uz šefove međunarodnih misija, i kosovsku predsednicu, komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš (Özkan Ulutaş) naglasio je da predvodi najdužu misije u istoriji NATO-a, ali trenutno i najveću, te naglasio da je njihov cilj bezbednost u regionu.

„Uloga KFOR-a ostaje esencijalna, ali dalji napredak ka trajnoj stabilnosti na Kosovu zahteva više od prisustva KFOR-a“, poručio je Ulutaš.

Osvrnuo se i na istorijski kontekst misije, navodeći, slično drugim međunarodnim predstavnicima koji se danas oglašavaju, da je „vazdušna kampanja“ NATO-a imala za cilj da se zaštite civili i „spreči humanitarna katastrofa“, nakon „mnogih neuspelih međunarodnih diplomatskih nastojanja da se reši konflikt“.

„Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine pružila je i pruža do danas pravni okvir za KFOR. Njegova misija ostaje nepromenjena. KFOR je zadužen da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“, kazao je Ulutaš na ovoj ceremoniji.

Oglasio se i NATO.

Pune ruke posla za prištinske zvaničnike

Osim što prisustvuju ceremonijama, najviši kosovski zvaničnici danas su podjednako aktivni i na društvenim mrežama. Čak prenose uživo emitovanje današnjih aktivnosti posvećenih godišnjici.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, realizuje i zasebne aktivnosti. Stigao je čak i da obiđe porodicu Balja u porodičnoj kući gde su, kako tvrdi, srpske snage „kasno uveče 12. juna 1999. godine, ubile petoro dece“.

„Na današnji dan obeležavanja četvrt veka od oslobođenja Kosova, obeležavamo sećanje na svu decu stradalu u ratu na Kosovu. Otvorene rane porodice Balja i svih porodica koje su izgubile svoje najmilije zahtevaju pravdu. Ovi zločini ne mogu ostati nekažnjeni. Stradanja i otpor naroda ne mogu se zaboraviti. Mnogo je krvi proliveno i mnogo života dato za slobodu koju danas uživamo“, napisao je Kurti na Fejsbuku uz video snimak sa kadrovima posete ovoj porodici.

Samoopredeljenje danas obeležilo 19. godišnjicu postojanja

Osim što obeležava godišnjicu ulaska KFOR-a, vladajuća stranka Samoopredeljenje, danas je proslavila i 19. godišnjicu svog postojanja.

U sličnom dizajnu, kao i zvanični logo obeležavanja „godišnjice oslobođenja“, navode da je „19. godišnje putovanje ovog pokreta puno izazova i teškoća, ali da su oni postali najveći politički entitet koji državom vlada tri godine, i to zahvaljujući posvećenosti, veri i radu uz podršku ljudi“.

„Pod našim upravljanjem zemlja je doživela najveći demokratski napredak, najveći privredni rast, i najveću podelu socijalne pomoći. Zajedno sa našim voljenim narodom, sa našom omladinom, ženama, dijasporom, nastavićemom da postignemom nova dostignuća i nove uspehe, za naše društvo, za našu zemlju, za naš rast, za rast Republike Kosovo“.

I mediji obeležavaju

Osim prištinskih vlasti, od početka ove nedelje događaje organizuju i novinari u Prištini.

Udruženje novinara Kosova okupilo je novinare Albance i međunarodne kolege i medijske kuće koje su izveštavale iz predratnog i ratnog perioda.

Pre tri dana Kallxo je otvorio izložbu Reporting House, u okviru koje je predstavljeno oko 150 televizijskih priča svetskih mreža, snimanih od 1992. do 1999. godine na Kosovu.

25 godina od Kumanovskog sporazuma, nekada ratni neprijatelji, danas „partneri“

Pročitajte još:

I KFOR imao ceremoniju povodom 25.godišnjice svog ulaska na Kosovo, Ulutaš se dotakao Zvečana…

Rode o 12. Junu na Kosovu: Misija NATO-a ispunjena, priča uspešna

Hovenijer čestitao Kosovu „Dan oslobođenja“: Protiv toga da ljudi nasilno ili protiv volje menjaju…

U Prištini niz svečanosti povodom ulaska NATO trupa na Kosovo ’99

Toni Bler u kosovskoj skupštini: Nikada nisam zažalio što smo pomogli Kosovu
Četvrt veka od donošenja Rezolucije UN 1244 i prestanka NATO bombardovanja, suprotstavljeni narativi
Kurti na 25.godišnjicu Kumanovskog: Zahvalni na međunarodnoj pomoći i podršci, zločine Srbije ne zaboravljamo i ne praštamo

Srbija u Kumanovu vojnom pobedom 1912. vratila Kosovo, 1999. napustila

25 godina od Kumanovskog sporazuma, nekada ratni neprijatelji, danas „partneri“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.