Rode o 12. Junu na Kosovu: Misija NATO-a ispunjena, priča uspešna

Jorn Rode
FOTO: Tviter

Jern Rode o 12. Junu na Kosovu: Misija NATO-a ispunjena, priča uspešna, Miloševićeve trupe isterane, NATO ušao na Kosovo, izbeglice se vratile, Kosovo proglasio nezavisnost, priča uspešna…

Kosovske vlasti i Albanci uopšte, danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju jubilarno – 25 godina.

U Prištini se danas održava niz svečanosti, a započelo se od dana potpisivanja Kumanovskog sporazuma u nedelju.

25 godina od Kumanovskog sporazuma, nekada ratni neprijatelji, danas „partneri“

U više svečanosti učestvuju i međunarodne diplomate, posebno akteri iz vremena bombardovanja i raspoređivanja međunarodne civilne i vojne misije.

Takođe, međunarodne diplomate u Prištini upućuju i čestitke, ili poruke. Jedan od njih je i nemački ambasador.

„Na današnji dan pre 25 godina, NATO je započeo svoju misiju na Kosovu (KFOR). Da citiram bivšeg sekretara odbrane Velike Britanije i bivšeg generalnog sekretara NATO-a Lorda Robertstona: Cilj je bio da se isteraju Miloševićeve trupe, da uđe NATO i da se vrate izbeglice. Misija je ispunjena“, naveo je Rode u svojoj poruci.

Pre njega se oglasio i njegov kolega iz SAD Džefri Hovenijer, koji se takođe opredelio za citat – svog bivšeg predsednika Bila Klintona.

Hovenijer čestitao Kosovu „Dan oslobođenja“: Protiv toga da ljudi nasilno ili protiv volje menjaju život iz korena i izgube ono što su sticaliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.