Kurti sa ambasadorima Kvinte o srpskim izborima: „Žali“ zbog nespremnosti BG da potpiše „međudržavni sporazum“

Ambasadori zemalja kvinte Priština Kurti
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ugostio je večeras diplomatske predstavnike zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini. Razgovarali su o aktuelnim temama, među kojima su i predstojeći srpski parlamentarni izbori koji se i ovog puta neće održati na Kosovu.

Kurti je na ovom sastanku podsetio ambasadore, odnosno diplomatske predstavnike, da je zvanični Beograd uputio zahtev OEBS-u da omogući Srbima da glasaju na Kosovu, te da je ovaj zahtev potom prosleđen Prištini.

„Premijer je istakao da je o ovom pitanju već obavestio OEBS da je za organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu Srbije u Prištini neophodan međudržavni sporazum i da zahtev za takav sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane“, naveli su iz Kurtijevog kabineta.

Čak navode i da je Kurti „izrazio žaljenje“:

„Zbog nespremnosti Srbije da postigne takav sporazum koji bi omogućio građanima Republike Kosovo koji imaju i srpsko državljanstvo da učestvuju na izborima po najboljoj evropskoj međudržavnoj praksi za glasanje iz inostranstva“.

Sa sličnom porukom oglasio se danas i Kurtijev zamenik, Besnik Bisljimi, koji je takođe prisustvovao sastanku sa ambasadorima.

Ove godine na Kosovu nisu planirani izbori, a ukoliko „vlasti drugih zemalja“ žele da ih organizuju za „svoju dijasporu“, onda to treba da zvanično zatraže od Prištine, poručio je on, odgovarajući na navode portparola EU, Petra Stana.

Ovaj zvaničnik EU je juče kazao da neodržavanje predstojećih srpskih izbora na Kosovu – „nije u duhu sa dijalogom“ i zatražio je u ime EU da se obnovi praksa o glasanju uz posredovanje OEBS-a.

„Pokušaj organizovanja izbora bez prethodnog zahteva ili pozitivne odluke nije u duhu dijaloga i ne doprinosi izgradnji poverenja. Sve dok nema direktnog zvaničnog zahteva, onda ne može biti ni odluke“, poručio mu je, sa druge strane, Bisljimi.

Zvanični Beograd je odbio da uputi direktan zahtev, odnosno potpiše poseban sporazum sa Prištinom, jer bi to, kako su protumačili, značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Usled toga je doneta odluka da birači sa Kosova ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

Ovo će biti drugi izborni proces koji organizuje Srbija, a na kojem Srbi sa Kosova neće moći da glasaju u mestima u kojima imaju prebivalište.

Oni su 3. aprila prošle godine predsednika i novi saziv parlamenta birali takođe u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

Odluci o ovakvom načinu glasanja prethodila je slična situacija.

Srbi sa Kosova samo tri meseca ranije, odnosno januara 2022. godine takođe nisu mogli da glasaju na teritoriji Kosova ni na srpskom referendumu, a usled zabrane održavanja odlukom kosovske vlade.

Povezane vesti:

EU: Da se nastavi sa praksom glasanja na srpskim izborima unutar Kosova

Za birače sa KiM određeno 51 biračko mesto

Srbi sa Kosova ponovo glasaju u centralnoj Srbiji – Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

Vučić o (ne)glasanju Srba na Kosovu: Treba biti slep i ne videti šta Kurti radi, sada je i osuda Kvinte pod znakom pitanja

Petković sa Srbima u Raški: Razgovori o tome kako da glasaju nakon „zabrane Prištine“

Petković: Nije moguće sprovesti srpske izbore na teritoriji KiM, Kurti uslovljava priznanjem

Petković večeras sa Srbima sa KiM u Raški, prethodno saopštio da je nemoguće sprovesti srpske izbore na Kosovu

Vučić o održavanju srpskih izbora na Kosovu: Kurti će reći ne, Kvinta poslati jednu osudu i tu je kraj priče

Vučić sa Stoltenbergom: Nikakvu Zajednicu oni formirati neće, pa čak ni onu koja nam oduzima deo ovlašćenja potpisanih 2013. i 2015. godine

Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje

Dukađini: Kurti odgovorio OEBS-u – bez dogovora neće biti srpskih izbora na Kosovu

Vlada Srbije uputila zahtev za „prikupljanje glasova“ za predstojeće izbore, OEBS obavestio PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.