Selaković: Znaćemo da odgovorimo ako Priština počne da lobira za nova priznanja

„Beograd je lojalan partner. On je lojalan onome što se dogovori“, kazao je danas Nikola Selaković u vezi sa preuzetim obavezama iz tzv. Vašingtonskog sporazuma da će se Beograd i Priština uzajamno uzdržavati od kampanja koje vode – jedni za priznanja Kosova, a drugi za odpriznanja.

Moratorijum na ove obaveze ističe u septembru, a upozorenja stižu sa obe strane, da bi se  kampanje mogle nastaviti uskoro.

„Mi se svojih obaveza držimo i držaćemo se. Predsednik Republike je već govorio, znaćemo vrlo dobro šta nam je činiti i nemojte neko zbog toga što smo pribrani, što radimo svoj posao, ćutimo, ne talasamo mnogo, da potcenjuje našu moć i našu snagu“, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas medijima u Nišu, gde je prisustvovao svečanom uručenju ključeva 75 stanova izbegličkim porodicama iz Hrvatske i BiH.

On je odgovarao na pitanje da potvrdi vest koju su pojedini provladini srpski mediji javili danas da je navodno desetak država spremno da povuče svoje odluke o priznanju Kosova ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja.

„Ono što je svima jasno je da, kada se sa Beogradom nešto dogovorite, to se ispunjava i tako će biti u budućnosti“, dodao je Selaković.

„Otvoreni Balkan“  istorijski dogovor

Dogovor tri zemlje u okviru inicijativa „Otvoreni Balkan“ zaista je istorijski, kaže, jer su „retke, gotovo nepostojeće stvari u istoriji koje su balkanskim narodima i državama bile svojstvene, da su sami do njih došli“, rekao je Selaković.

Srbija, Severna Makedonija i Albanija same su se dogovorile da učine jedan ozbiljan iskorak, koja će njima, njihovim građanima doneti samo dobro, podsetio je.

„U to sam apsolutno uveren“, naglasio je Selaković.

A razlog da bude uveren leži u političkoj viziji i mudrosti Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva, a potom je tu i podrška ministara spoljnih poslova Višegradske grupe.

Uveren sam da je to prava stvar, naglašava i dodaje: „Da će svaki novi dogovor biti samo unapređenje kvaliteta te inicijative, a da ćemo mi kao država i kao narod, naša privreda u budućnosti u prilici da vide mnogo dobrog što će Otvoreni Balkan da iznedri“.

Aljbin Kurti i ostali kosovski zvaničnici se sve vreme protive ovoj inicijativi, a najnovije kritike uputili su danas iz kosovske skupštine.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja (Lila) tvrdi da Otvoreni Balkan za cilj ima „stvaranje superiornosti Srbije“, što je, kako je rekla, Srbija „uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge“.

Kusari-Ljilja je na današnjoj sednici Skupštine Kosova rekla da je poređenje mini šengena sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće, te da je Vučić „prepakovao“ ideju mini šengena sa novim imenom Otvoreni Balkan.

„Za sve one koji danas pokušavaju da opravdaju ideju u čijem je središtu Srbija, koja svojim građanima uskraćuje samo zato što su Albanci – pravo da žive u toj zemlji, istoj Srbiji koja stalno krši i ometa subjektivitet Kosova na međunarodnom planu, i ista Srbija koja kupuje oružje i bespilotne letelice od Rusije, negira genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, za koju se odmah i čudno poveruje da neguje ideju otvorenog Balkana, zajedničku ideju“, kazala je Kusari-Ljilja danas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.