Potvrđeno: Sednica za izbor kosovskog predsednika u 18h

FOTO: Kallxo

Potvrđeno je da će se sednica za izbor kosovskog predsednika održati večeras u 18 časova. To je potvrdila šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja.

Ona je saopštila i da je obezbeđen 41 potpis za večerašnje održavanje sednice, uz najavu da će večeras biti izabran predsednik.

Istovremeno, Kusari Ljilja je naglasila da su  Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, kako je javio Kallxo, dali garancije da će se postupanja u vezi sa nacrtom Zakona o opštim izborima, na čemu insistira LVV, od sada koordinisati sa opozicijom.

To je u skladu i sa onim što je jutros saopštio predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca.

„Kao što ste informisani, premijer Kurti i g. Osmani su dali javne garancije da se nijedan korak neće preduzeti u vezi sa zakonom o izborima na Kosovu bez uključivanja opozicije i njihovog uključivanja u izbornu reformu“, kazala je Kusari Ljilja.

Pred sednicu stižu sada i javni pozivi međunarodnih diplomata iz Prištine o važnosti da se večeras izabere predsednik Kosova,  a britanski ambasador Nikolas Abot je čak i najavio skoro održavanje sednice.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja.

Na ovu informaciju upozorio je danas predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, koji je istovremeno i v.d. kosovskog predsednika.

On se obratio javnosti nakon što juče nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu juče, ali za koji se LVV sve vreme bori.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

 

 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.