Kurti i Vučić u Briselu: Hitan sastanak o tablicama i povratku u institucije uoči početka kažnjavanja vozača

FOTO: KoSSev

U Briselu se danas održava sastanak na visokom nivou s ciljem pronalaska rešenja za okončanje trenutne krize, odnosno sprečavanja dalje eskalacija situacije na terenu. Uoči početka primene nove faze odluke kosovske vlade o tablicama koja obuhvata kažnjavanje vozača, Evropska unija organizovala je hitan sastanak.

Učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Sastanak se odvija uz posredovanje visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka.

U osam sati predviđeni su bilateralni susreti Borelja i predstavnika Beograda, odnosno Prištine, a potom će uslediti trilateralni susret.

„U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije situacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak Srba sa Kosova u kosovske institucije“, saopšteno je iz Evropske unije.

Najavljeno je i oglašavanje Borelja nakon sastanaka.

Sinoć se ujedno oglasio i sam Borelj na Tviteru.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, da se prestane sa permanentnim upravljanjem krizama i umesto toga da krenimo ka normalizaciji odnosa“, poručio je.

Ova objava izazvala je lavinu komentara mahom korisnika sa albanskim imenima, sa negativnim kritikama na račun Srbije, EU i samog Borelja.

Prvi komentar je ipak stigao o Janoša Bugajskog iz fondacije „James Town“, profesora poznatog po zastupanju svih teza u prilog nezavisnosti Kosova i istovremenim kritikama na račun Srbije.

„Nastavićete da se vrtite u krug ako ne rešite suštinski problem – nepriznavanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Beograd je takođe kapija za destruktivni uticaj Kremlja. Nepriznavanje i prodor Moskve obezbeđuje regionalnu nestabilnost“, napisao je on Borelju u komentaru, za čim su usledili i ostali na istoj liniji.

Uoči sastanka podršku dijalogu, u nadi da će se postići dogovor, uputio je i američki Stejt department.

Sa druge strane, u istom danu je predsednik Srbije kazao da nije optimista, da je situacija teža nego u poslednjih deset godina, kao i da ne misli da će Kurti pristati na to da odloži primenu odluke o tablicama. A i da pristane – „to ništa ne znači“, smatra predsednik.

Vučić je izneo stavove Beograda uoči sastanka, odnosno ponovio uslove Srba sa Kosova za povratak u institucije – da se formira ZSO i ukine odluka o tablicama.

Prištinski zvaničnici su u prethodnom periodu odbijali da ispune i jedan i drugi zahtev.

Današnji sastanci ujedno se odvijaju na kraju završetka prve, odnosno uoči početka primene druge faze odluke o preregistraciji – kažnjavanje vozača koji nisu prešli na RKS.

Faza kažnjavanja u iznosu od 150 evra je zapravo, na osnovu odluke kosovske vlade iz oktobra meseca, trebalo da počne da se primenjuje od danas. Međutim, juče, ubrzo nakon potvrde Beograda i Prištine o susretu na visokom nivou, Kosovska policija je saopštila da prva faza traje sve do kraja dana, a druga počinje 22. novembra.

Sa druge strane iz Srpske liste su prethodno poručili da će izricanje prve novčane kazne biti „povod za otpor srpskog naroda“, dok je predsednik Srbije juče kazao da će izbiti „pakao na terenu“ ukoliko specijalci učestvuju u kažnjavanju onih koji nisu prešli na RKS, ali i da se nada da neće doći do oružanog sukoba.

Takođe, uoči današnjeg sastanka i iz Brisela je saopšteno da kriza sa tablicama mora da se reši pre primene nove faze odluke o tablicama.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.