Kurti još jednom zahtevao potpis Osnovnog sporazuma i Ohridskog, ali kaže Vučić odbio

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Završeni su sastanci u Briselu. Kosovska vlada saopštila je još jednom večeras da „Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, uz „Implementacioni aneks“ u Ohridu  treba primeniti u celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić i večeras odbio da sporazum potpiše.

Kosovski premijer i srpski predsednik nalaze se danas u Briselu. Oni su se odvojeno danas sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Sa ovim međunarodnim zvaničnicima, prvo se sastao Kurti, potom i Vučić.

Nakon završenih sastanka, saopštenjem se oglasila kosovska vlada, podsetivši da je Kurti prihvatio Osnovni sporazum iz Brisela 27. februara ove godine, kao  i Implementacioni Aneks iz Ohrida od 18. marta.

Kosovska vlada naglašava da je predsednik Srbije i večeras odbio da potpiše sporazum, uz novi zahtev za „dodatnim papirom“.

„Uprkos ovako širokoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementacionog Aneksa i nacrta predloženog od strane pet izaslanika 21. oktobra 2023. godine.“

Kosovski premijer je, prema ovom saopštenju, u drugom delu optužbi na račun Beograda, na sastanku sa zapadnom delegacijom naglasio da je „njegov pun prioritet bezbednost na Kosovu“, pozivajući još jednom da se Beogradu uvedu sankcije.

„Pošto su sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući Kosovske policajce. Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Poručuje i da istraga nad „terorističkom i paramilitarnom grupom sponzorisanom od strane Srbije“, treba pokazati „tačno ko je šta napravio u izvršenju ovog akta agresije“.

Istovremeno tvrdi da kod međunarodnih faktora – „nema dileme u vezi sa krivcem“, pozvavši da se odgovorni izruče Prištini.

„Potrebno je da se paramilitarna teroristička grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni izruče Kosovu gde bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, pogotovu kada se uzme u obzir da EULEX nadgleda pravosudni sistem na Kosovu i sudske procese“.

Nasuprot Srbiji, Kurti je naglasio i da je „Kosovo šampion“ po pitanju vladavine prava u regionu.

„Što je i konstatovano od strane prestižne međunarodne organizacije World Justice Project„, pohvalio se novom statistikom.

Još jednom je ponovio da Kosovo zaslužuje status kandidata EU, poručivši i da pet država članica koje ne priznajuKosovo – da to učine.

Dodao je i da se sigurnost Kosova podiže kroz članstvo u NATO-u.

On se ujedno zahvalio ovim međunarodnim zvaničnicima na njihovom „doprinosu i angažovanju ka miru i normalizaciji odnosa“ između Beograda i Prištine.

Ističe se da dogovoreni sporazumi predstavljaju zajednički uspeh, spominjući Evropsku uniju, te da ih treba sprovoditi bezuslovno.

Sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja

Sa druge strane, srpski predsednik je novinarima kazao da nije u pitanju potpisivanje, već primena.

„Nije bilo pitanja o potpisivanju nečeg, jer smo kroz ovo pitanje prošli u Ohridu, pre Ohrida. Ono što smo već potpisali je Briselski sporazum 19. aprila. To su obe strane potpisale, ali i treća strana, a to je predstavnik EU kao naš posrednik“, kazao je Vučić.

Kazao je i da Srbija „želi da se primene svi sporazumi“, uključujući i dva poslednja, uz dva uslova – da fakto ili de jure priznanje Kosova i članstvo u UN.

Šta je Vučić kazao novinarima u Briselu, čitajte u posebnoj vesti:

Vučić: Srbija jasno rekla da želi primenu svih sporazuma uključujući i Ohridski, ali bez nezavisnosti


Pročitajte još:

Brisel: Razgovori u toku, nepoznat ishod, ali reakcije stižuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.