Brisel: Razgovori u toku, nepoznat ishod, ali reakcije stižu

FOTO: KoSSev

U Briselu su u toku odvojeni sastanci srpskog predsednika i kosovskog premijera sa međunarodnim diplomatama. Iako još uvek nema zvaničnog saopštenja o čemu se na ovim sastancima razgovaralo, već stižu reakcije. Petorka im je prošle nedelje uručila dokument o ZSO na koji se izjašnjavaju, ali su tu i tablice, carinski pečati, struja – obaveze za koje se Srbiji „stavljaju na teret“ da ih nije ispunila, potvrdio je pred odlazak u Brisel sam srpski predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti nalaze se danas u Briselu, gde se istovremeno danas i sutra održava zasedanje Evropskog saveta.

Jedna od ključnih tema je dijalog Beograda i Prištine kao i krize na Severu Kosova.

Očekuje se da će lideri EU u zaključcima koji će biti usvojeni, izraziti duboku zabrinutost za bezbednosnu situaciju na Severu, da osude napade na Kosovsku policiju, da zahtevaju da se privedu izvršioci napada 24. septembra u Banjskoj privedu pravdi, ali i da zahtevaju sprovođenje obaveza iz dijaloga bez odlaganja.

Održano je niz sastanaka. Vučić i Kurti se, međutim, kako je potvrdio juče portparol EU, Petar Stano, neće sastati, a takva informacija stiže i danas iz Brisela.

Kako je i sam predsednik Srbije sinoć najavio, u Briselu su danas kroz odvojene sastanke, on i Kurti razgovarali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Uoči ovih sastanaka, novinarima se obratio Miroslav Lajčak, kazavši da ima velika očekivanja od ovih razgovora.

„Imam velika očekivanja da se dogovorimo o daljem putu, a put napred je da se brzo nastavi sa primenom sporazuma o putu normalizacije. Ne pregovaramo o načinu ‘uzmi ili ostavi’, to se mora dogovoriti između dve strane i mi smo tu da se sarađujemo“, kazao je Lajčak novinarima.

Sa ovim međunarodnim zvaničnicima, prvo se sastao Kurti, potom i Vučić, međutim, još uvek se ne zna o čemu su zapravo razgovarali, dok se istovremeno održavaju i razgovori na marginama ovog samita.

Potom su usledile i prve reakcije.

Novinarima se nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem, obratila se italijanska premijerka Đorđa Meloni, kazavši da se nada koraku napred u dijalogu.

„Italija, Francuska i Nemačka pokušavaju da naprave korake napred u smislu dijaloga i danas su zatražili i od Kurtija i od Vučića da preduzmu korake u vezi sa sprovođenjem dogovora postignutih proteklih godina i meseci“, kazala je Meloni.

Novinarima se potom obratio visoki predstavnik EU Žozep Borelj, ponovivši da je cilj ovih razgovora – normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

„Ne postoji drugo rešenje unutar dijaloga, evropski put Kosova i Srbije prolazi kroz dijalog u cilju normalizacije njihovih odnosa“, naveo je Borelj.

Oglasio se i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, poručivši da je u ovom trenutku od suštinskog značaja da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, prenosi N1.

Velika je petorka, kako je nazivaju, donela prošle nedelje u Prištinu i Beograd svoj novi predlog o načinu na koji da se formira ono što se do sada naziva Zajednica opština sa srpskom većinom.

Međutim, niko od zvaničnika do sada nije bio govorljiv na ovu temu u javnosti.

Albanski premijer Edi Rama danas je među prvima u rekaciji na razgovore u Briselu pohvalio, kako je naveo „prihvatanje predloga EU“ od strane Kurtija, te je pozvao da se sada odlučno krene ka rešenju za formiranje ZSO.

„Pohvaljujem premijera Kurtiju što je prihvatio predlog EU da se odlučno krene ka rešenju za deblokadu u vezi Zajednice opština sa srpskom većinom, kroz samoupravne instrumente kao okvir za naredne pregovore. Ovo je zaista ključna tačka“, napisao je Rama na društvenoj mreži X.

Poručuje da Kurti i Vučić moraju da pokažu liderstvo i da blisko sarađuju sa zapadnim saveznicima i u regionu kako bi odmah primenli Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa.

„Naš region zaslužuje mir, stabilnost i saradnju za bolju zajedničku budućnost, a ne sukobe, igre okrivljavanja i reakcije koje nam svima štete“, naveo je Rama.

Sastanci u Briselu se održavaju u jeku višemesečne krize dijaloga Beograda i Prištine, uprkos postizanju evropskog sporazuma ove zime, odnosno proleća, ali pre svega u jeku krize na Severu, nakon nasilnih događaja u maju i septembru.

Kriza se ove godine zahuktala nakon što su na Severu održani lokalni izbori bez učešća Srba koji su u decembru prošle godine napustili kosovske institucije. Kada su krajem maja gradonačelnici, Albanci, uz pomoć specijalnih policijskih jedinica Kosovske policije uvedeni u opoštinske zgrade na Severu, uz izuzeće Severne Mitrovice, u Zvečanu je došlo i do sukoba grupe Srba sa KFOR-om. Oko 90 međunarodnih vojnika je povređeno koji su se u međuvremenu rasporedili, kao i više desetina demonstranata, uključujući i ranjavanje vatrenim oružjem na obe strane.

Krajem septembra je u zasedi u Banjskoj ubijen kosovski policajac, a troje ranjeno, da bi u sukobu policije i naoružane grupe uniformisanih Srba tokom dana (24. septembar) ubijeno i najmanje troje napadača.

Kosovske vlasti optužuju Srbiju za „terorizam“ i „akt agresije na Kosovo“, objavljujući navodne dokaze o zaplenjenom oružju, napadačima i samom napadu. Beograd odriče umešanost i Kurtija optužuje za „teror nad Srbima“. Milan Radoičić je preuzeo kompletnu odgovornost za sve događaje, priveden je na kratko, dao izjavu u MUP-u i pušten, iako je predsednik Srbije u više intervjua kazao da se radi o teškom krivičnom delu i da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Pročitajte još:

Stano: Vučić i Kurti će se sutra odvojeno sastajati sa pojedinim evropskim liderima

Koha: Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.