Medijsko trovanje kovertama

komentar
FOTO: KoSSev

Pišu: Milica Andrić Rakić i Milica Radovanović

Policija, tužilaštvo, kosovska Centralna izborna komisija, niko od njih tokom jučerašnjeg dana nije saopštio šta se tačno desilo u zgradi ministarstva infrastukture u Prištini, u prostoriji u kojoj su prebrojavani glasovi pristigli iz Srbije. Oko 3700 koverata sa glasovima na nedavno održanim kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima stiglo je u Prištinu iz centralne Srbije prošlog petka, a sa njihovim brojanjem, zajedno sa oko 15500 glasova iz dijaspore započelo se juče ujutru. Međutim, ubrzo je i obustavljeno kada su oni koji su brojali glasove tokom prebrojavanja, po sopstvenom priznanju, iskusili zdravstvene tegobe. Pre nadležnih organa informacije o tome šta se zapravo tu desilo imali su prištinski mediji. Tako se dan završio sa alarmantnim vestima o namernom trovanju iz Srbije i dodatnim informacijama kakvim hemijskim otrovima raspolaže „moćna“ Srbija.

Oko 11 časova, prebrojavanje je obustavljeno zbog „mirisa“ iz koverata, koji je navodno izazvao reakcije na koži lica i ruku osoblja CIK-a. U izveštavanju vodećih medija u Prištini dominirao je jedan scenario – službenici CIK-a bili su otrovani kovertama ili onim što se nalazilo u njima, a koverte su stigle iz Srbije. U ovim izveštajima štaviše, nije bilo ograda – navodno, odnosno ni na jedan drugi način nije ostavljena mogućnost da je bilo šta drugo osim namernog trovanja mogao da bude uzrok zdravstvenih tegoba. Nije ih pokolebala čak ni izjava lekara koji ni sami nisu bili spremni da u anamnezi navedu da se radilo baš o trovanju dok ne pristignu rezultati analiza.

Lekari su izneli ocenu da devet pacijentkinja koje su primili u tom trenutku nisu imale simptome infekcije. Ova ocena stručnjaka praćena je bila i izjavom direktora Instituta za javno zdravlje koji je upozorio da će morati da sačekaju između 24-48 časova pre nego donesu kompletnu ocenu o zdravstvenom stanju osoba koje su juče prebrojavale glasove iz Srbije, a koje su iskusile zdravstvene tegobe.

Izjave doktora, koji nigde nisu pomenuli trovanje, Gazeta Express je prenela u članku naslovljenom: „KBC daje detalje o otrovanim ženama: Dve žene su trudne“.

Identičnu izjavu, ali i naslov preneli su i drugi prištinski mediji poput Zerija, Bote Sot, Insajderija, Gazete Blic…

Kako je dan odmicao, pridev „otrovane“ postao je aksiom.

Mišljenje zvaničnih institucija pokazalo se kao irelevantno u poređenju sa stavovima i mišljenjima Fejsbuk stručnjaka.

Stručnjaci za bezbednost i drugi politički komentatori pokazalo se da i bez pristupa obezbeđenom mestu na kom je uviđaj u toku, poseduju dovoljno ekspertize da donesu sud o tome šta se tačno dogodilo.

Tako su novinari Indeksonline, Gazeta Express, Insajderija… u trenutku krize izbornog procesa zaobišli mišljenja nadležnih institucija i umesto toga, preneli Fejsbuk status osobe opisane kao „stručnjak za bezbednost“.

„Srbija poseduje znanje i ima materijalne kapacitete da proizvede hemijsko oružje i biološke reagense“, naveo je ovaj stručnjak dodajući da je ovo još jedna od „subverzivnih aktivnosti koje srpski državni aparat sprovodi na Kosovu“.

Ne ulazeći u pitanje istinitosti ocene iz samih navoda, njena osnovna problematičnost je u potencijalu najmanje za širenjem panike u trenutku kada se još uvek sa sigurnošću ne može tvrditi šta je uzrok jučerašnih dešavanja.

Manjak zvaničnih ocena, nadomestili su i Fejsbuk politički analitičari.

Bota Sot je svojim čitaocima prenela još jedan Fejsbuk status analitičara koji je predložio korake koje Kosovo treba da preduzme nakon „napada otrovom od strane Srbije“.

Ovaj analitičar je predložio sledeće korake – otpustiti šefa bezbednosne službe i sazvati sednicu UN-a, organizovati proteste ispred ambasada Srbije širom sveta i pozvati srpskog ambasadora u Tirani na hitan sastanak.

Sporu reakciju nadležnih institucija koje do jutros nisu saopštile rezultate zvanične istrage nadoknadile su i političke partije.

Prva politička partija koja se oglasila po ovom pitanju bila je Srpska lista.

Zavera – povikali su iz Srpske liste, na delu je pokušaj izbornog inžinjeringa kako bi se jedno od deset mesta u kosovskom parlamentu, rezervisanih za srpsku zajednicu, dodelilo jednom od „Kurtijevih Srba“.

Potom se oglasio pokret Samoopredeljenje. Pored toga što za njih, takođe, nije bilo sumnje da se radi o trovanju, ova politička partija otišla je i korak dalje zahtevajući od nadležnih da istraže uzrok, iako su ishod istrage već znali.

Nadležni organi treba da ispitaju i to što paketi pristižu iz Srbije organizovano, poručili su iz Samoopredeljenja, otkrivši i ko ih je „na ilegalan način uneo“ – srpska Kancelarija za vezu. Ova partija ne vidi drugo rešenje – ovi glasovi moraju biti odbijeni.

Iako se glasovi iz Srbije putem pošte na sličan način transportuju u proteklih 5 izbornih ciklusa na Kosovu, ova posebna procedura, uspostavljena još 2013, postala je problem tek sada – ipso facto na poslednjim izborima.

„Čekamo forenzički izveštaj“; „Trenutno ne mogu ništa da kažem, kontaktirajte policiju i tužilaštvo“, „Bez detalja o uzrocima“, ponavljali su tokom čitavog dana nadležni organi.

Međutim, dok su oni čekali rezultate analiza, njihovu „neefikasnost“ nadoknadili su drugi.

Pojedini mediji su identifikovali osumnjičene, sproveli čitav postupak i utvrdili identitet osoba koje su dopremile „otrovne koverte“ na Kosovo.

„Ekskluzivno: Ovo su dve osobe koje su donele otrovne koverte iz Srbije!“ – otkrio je Indeksonline.

Srpski oficir za vezu, Dejan Pavićević, prema njihovim navodima, ispostavilo se da je glavni organizator koji je učestvovao u „krijumčarenju otrovnih koverti“.

Dobar deo medija u Prištini, kako se iz njihovog izveštavanja dalo pročitati, 100% su bili sigurni da se radi o trovanju, da čitaocu suštinski nisu ostavili ni najmanju mogućnost da iz sadržaja njihovih vesti posumnja da je moguće da se radi o nekom drugom uzroku – na primer, pacovskom urinu, eventualno izmetu, nekoj gljivici koja se razvila usled vlage u podrumu zgrade Ministarstva infrastrukture, ili nekom drugom, ne tako senzacionalnom uzroku kao što je otrov. U kasnim popodnevnim satima pojavile su se i spekulacije o scenariju koji bi mogao da bude i senzacionalniji od specijalnog hemijskog rata neprijateljske Srbije – PDK je pokrenuo rat protiv demokratije i namerio da u složenoj zaveri protiv Samoopredeljenja prekroji izbornu volju kosovskih glasača.

Jedino čega je manjkalo tokom jučerašnjeg dana je izveštavanje kojim se ne učestvuje u širenju panike i spekulacija, koje je činjenično, zasnovano na zvaničnim, utvrđenim informacijama i koje je najpre u interesu javnosti.

Još jedna Brovina i Romkinja koja krade decu

Iako je  i dalje u sećanju neslavna uloga koju su kosovski mediji, najpre javni servis, kako je potvrđeno izveštajem OEBS-a u Beču, odigrali u eskalaciji etničkog nasilja marta 2004. godine ima i svežijih primera sličnog izveštavanja.

Najskoriji primer je slučaj dva puta pretučene Romkinje u Uroševcu, koja je na društvenim mrežama i u delu medija etiketirana kao kradljivica dece, uprkos činjenici da su se nadležni organi oglasili i opovrgli ove netačne tvrdnje.

Nešto ranije, mediji u Prištini listom su učestvovali u širenju lažne fotografije navodnog silovanja Albanke od strane srpskih vojnika koju je u holu kosovske skupštine medijima pokazala poslanica PDK, Fljora Brovina tvrdeći da je reč o dokazu. Iako sa dramatično uznemirujućim sadržajem, ovu fotografiju su listom objavili, čak i bez upozorenja o kakvom sadržaju je reč, ili zatamnjivanja fotografije.

Bio je neophodan protest javnosti zbog nepoštovanja dostojanstva žrtve kako bi se intimni delovi i lice na fotografiji zatamnili. Nakon ovoga, u nekim medijima objavljena je još jedna fotografija navodnog ubistva albanskog deteta, za koje se tvrdilo da je prethodno takođe bilo seksualno zlostavljano. 

Na kraju dana, ti isti mediji, uspeli su, štaviše, sebe da predstave kao zaslužne za otkriće da je Brovinina fotografija zapravo iz pornografskog filma, čime je odan svojevrsni hvalospev brzom i savesnom radu novinara ovih redakcija. Način izveštavanja u satima pre otkrića, pao je u zaborav.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.