Kosovski mediji: Radovi na putu Dečani-Plav se nastavljaju, izbegava se zaštićena zona, istoričari pozivaju na „narodni protest“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo za infrastrukturu navodi da se radovi na putu za Plav nastavljaju, izbegava se zaštićeno područje

Politički savetnik ministra za infrastrukturu, Fatos Mani izjavio je za Gazetu Express da se radovi na putu za Plav nastavljaju uz izbegavanje zaštićenog područja oko manastira. Prema njegovim rečima, protivljenje manastira izgradnji puta ima politički karakter.

Mani je potvrdio da se radovi na putu nastavljaju, ali trenutno je van radova ostalo šest kilometara puta od Dečana.

„Protivljenje manastira je pogrešno, štetno po slobodu kretanja, nema veze sa bezbednošću manastira i kao takvo je političkog karaktera. Radovi se nastavljaju od 6. kilometra nadalje, izbegavajući zaštićeno područje manastira,“ rekao je Mani u nedelju za Gazetu Express.

Međutim, ispada da je ovaj put problematičan zbog Zakona o zaštićenim područjima koji je ranije usvojen u Skupštini Kosova. Manastir zahteva sprovođenje zakona, oni su se usprotivili izgradnji puta za Plav i o tome su obavestili i međunarodnu zajednicu.

„Izgradnja u zaštićenim područjima zabranjena je Zakonom o zaštićenim područjima koji je usvojila Skupština Kosova. Kršenje ovog zakona podrazumeva odbijanje Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova, kojom se potvrđuju imovinska prava manastira u Dečanu, predstavlja najočiglednije kršenje kosovskih institucija,“ stoji u reakciji manastira u Dečanima.

Vlada Kosova je izdvojila 12 miliona evra za nastavak izgradnje ovog puta koja je započeta pre četiri godine.

Čitajte više na: http://m.gazetaexpress.com/lajme/ministria-e-infrastruktures-thote-se-punimet-per-rrugen-e-plaves-vazhdojne-shmanget-zona-e-mbrojtur-541325/?utm_source=referral&utm_medium=web&utm_campaign=copyright

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dečanski istoričari zahtevaju narodni protest protiv zabrane radova na putu Dečane – Plav

Udruženje istoričara Kosova „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima zahtevalo je organizovanje velikog narodnog protesta protiv zabrane izgradnje puta Dečane – Plav.

U reakciji UIK-a „Ali Hadri“ osuđuje se „kampanja protiv saobraćajnice Dečane-Plav, koju je pokrenuo iguman manastira Dečani, Sava Janjić“.

Dečanski istoričari su takođe zahtevali i od međunarodnog faktora „da se distanciraju i ne ometaju izgradnju nacionalnog puta Dečani – Plav“.

„Anti-albanska politika manastira Dečani se svakim trenutkom pojačava, stoga pozivamo Manastir i osoblje istog da se povuku iz prljavih igara koje će prouzrokovati destabilizaciju opšteg reda u Dečanu i okolini,“ takođe je navedeno u reakciji.

UIK „Ali Hadri“ – ogranak u Dečanima pozvao je političke snage u Dečanima da se ujedine i reaguju protiv „inicijative veliko-srbina Janjića za zaustavljanje izgradnje puta Dečane – Plav i zahtevamo organizovanje velikog narodnog protesta, kojim će se zahtevati izgradnja puta Dečane – Plav“.

KoSSev: Radovi su u subotu popodne zaustavljeni, a odluku su podržali OEBS, EU na Kosovu i ambasador SAD

„Pratimo sa zabrinutošću ono što izgleda da su nezakoniti radovi na putu, koji se od juče odvijaju unutar Specijalne zaštićene zone (SPZ) manastira Visoki Dečani. Pozdravljamo odluku od danas popodne da se zaustave radovi unutar SPZ-a. Misija OEBS-a za nadgledanje potvrđuje da su putni radovi zaustavljeni i da je iz SPZ-a uklonjena teška mehanizacija. Podsećamo da se za bilo koje radove na putu unutar SPZ-a mora dogovoriti preko Veća za implementaciju i monitoring. Pozivamo sve zainteresovane strane da traže uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim obavezama,“ naveo je OEBS u saopštenju od subote uveče.

Kosovsko ministarstvo infrastrukture radove izvodi na izgradnji puta Dečani-Plav u okviru zaštićene zone manastira Visoki Dečani koji se nalazi pod UNESCO zaštitom, a koji su u suprotnosti sa Zakonom o zaštićenim zonama, javnost je ranije u subotu obavestila Eparhija raško-prizrenska.

Dečanska opština i ministar infrastrukture naveli su, međutim, da se raščišćava „planinski put usled erozije“, a da je kompanija koja izvodi radove zapravo „uklanjala odron“ koji se dogodio „usled izgradnje hidrocentrale u zaštićenoj zoni“ za čiju izgradnju je prethodno navodno dobijena saglasnost manastira.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, tvrdi sledeće: „Ja sam garantovao i kompanija je garantovala i građani Dečana garantuju da neće  biti ulaska u ovu zaštićenu zonu bez prethodne dozvole“. Ministar Palj Ljekaj tvrdi da se radovi sprovode bez narušavanja zaštićene zone – 5 kilometara dalje od manastira Visoki Dečani. I Ljekaj takođe navodi da se radi o radovima usled erozije na postojećem planinskom putu i da su morali da to „raščiste“.

Sa druge strane, na fotografijama koje je objavila eparhija, vidi se tabla na kojoj piše da se izgrađuje put, a eparhija tvrdi da je ona postavljena 400 metara od manastira, dok se na video snimku vidi bager koji proširuje makadamski put.

Povezani članci:

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.