Srpski ministar spoljnih poslova: Podela Kosova dobro rešenje i za Albance, to su mi i oni rekli

„Ja i dalje tvrdim da bi Albanci, kada bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova, jer je to i za njih dobro rešenje,“ govori ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodaje da su mu to „otvoreno“ govorili i pojedini albanski lideri. Na pitanje novinara lista „Alo“ za koji je predvodnik srpske diplomatije dao intervju – Šta su Vam govorili? – kaže: „To da je ideja o podeli Kosova i za njih prihvatljiva i najbolje rešenje.“

Borimo se da sačuvamo šta se sačuvati može

Povodom stava Srpske pravoslavne crkve koja se izjasnila protiv podele Kosova, Dačić je rekao da poštuje Crkvu i njen stav, ali da pored stava nije video neko ponuđeno rešenje.

„Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: Ne damo Kosovo. Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može,“ izjavio je Dačić za Alo, prenose FoNet i N1.

Vučić poneo dosta tereta oko Kosova na svojim leđima

Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić poneo dosta tereta kada je reč o traženju rešenja za Kosovo na svojim leđima.

„Znate, nije nimalo lako pričati i ubeđivati dobar deo međunarodne zajednice da greši i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahteva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi,“ ocenio je Dačić.

„Znam ja da mnogi misle da Vučić i ja idemo na Zapad i na razgovore sa međunarodnim državnicima i zvaničnicima kao na veselje. A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari,“ objasnio je.

Ni ja ni Vučić ne volimo da pričamo sa predstavnicima Prištine

S kojim predstavnikom Prištine bi Srbija najlakše našla zajednički jezik?

„Uh, ne volim što moram sa bilo kim od njih da pričam. A znam da to ne voli ni predsednik Vučić. Jednostavno, mi smo od naroda izabrani da štitimo interese srpskog naroda, a ne da biramo koga volimo da nam bude s druge strane stola. Teško je pregovarati i sa Pacolijem, i sa Haradinajem, i sa Tačijem. Videli ste da je na moj svaki argument u UN Vlora Čitaku potezala Miloševića. Aman, ljudi, pustite čoveka, on je umro, dajte da rešavamo probleme. Ipak, oni se drže te svoje priče kao pijan plota, jer nemaju ništa drugo. Ništa nisu ispunili od ugovorenog, ali izgleda da im se može, jer ih niko ne pritiska.“

Ja sam za kako oni nama, tako i mi njima, Vučić opet spusti loptu, što se pokazalo kao ispravno

Dačić je rekao i da je dosta puta govorio predsedniku Vučiću da se uvede reciprocitet – kako oni nama, tako i mi njima.

„Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevima pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada,“ izjavio je šef diplomatije Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.