Vera u Olivera: Ko ubija Kosovo? Hodžaj: Odgovor se krije u Beogradu; Stefanović: Priština ne sarađuje u istrazi

Više od četiri meseca prošlo je od ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ubice i nalogodavci i dalje nisu poznati, a Beograd i Priština se uzajamno optužuju za nesaradnju. U najnovijem talasu uzajamnih optužbi  srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručuje da Priština nije zainteresovana da reši ovo ubistvo. Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj uzvraća: „Njegovo ubistvo ima korene u destruktivnoj politici Srbije i odgovori se kriju u Beogradu“. U Kraljevu, srpskom gradu blizu Severa Kosova se večeras održava tribina „Vera u Olivera – Ko ubija Kosovo?“ Po najavama na društvenim mrežama, organizuju je oni koji “ne žele da žive u društvu u kojem će se neko ko je bio Oliver Ivanović – zaboraviti”.

„Srbija je zainteresovana da se reši ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i nemamo prepreku da u tome učestvujemo, šta god treba da uradimo da do toga dođe. Međutim, ne vidim želju druge strane,“ poručio je Stefanović u nedelju. Ukazao je da nema razmene podataka u vezi s ovim slučajem, a pomenuo je i EULEX: Treba ozbiljnije da se uključi u rešavanje ubistva.

“Mi ćemo prihvatiti svaki poziv, učestvovati na svakom sastanku, da pokažemo da su naša policija i tužilaštvo, koje vodi istragu, zainteresovani da se ubistvo reši. Nažalost, spremnost druge strane ne vidim i nisam siguran da li će je biti,“ kaže ministar iz Beograda.

Ubistvo Olivera Ivanovića pred puna četiri meseca: O „magli“ i „satelitskim snimcima“

Koreni u destruktivnoj politici Srbije

„Četiri meseca od ubistva Ivanovića, a Srbija i dalje odbija da sarađuje sa Kosovom jer žele da sakriju istinu i opstruišu pravdu. Njegovo ubistvo ima korene u destruktivnoj politici Srbije i odgovori se kriju u Beogradu,“  stigla je sinoć kratka i eksplicitna poruka iz Prištine. Hodžajev tvit su iste večeri preneli mediji u Prištini.

O ubistvu najpoznatijeg srpskog lidera sa Kosova i Metohije od 1999. čitajte na našoj tematskoj stranici „Ubistvo Olivera Ivanovića“

Kamere „proradile“ posle ubistva

Pre samo nekoliko dana, Ivanovićeva saradnica Ksenija Božović rekla je da su joj u Specijalnom sudu u Prištini rekli da sigurnosne kamere ispred kancelarije SDP nisu radile 12 dana, te da su „proradile“ desetak minuta nakon ubistva.

Posvedočila je da im je risiver od nadzornih kamera oduzet i nikada nije vraćen.

Vera u Olivera – Ko ubija Kosovo

U Kraljevu će večeras biti održana tribina „Vera u Olivera – Ko ubija Kosovo?“ na kojoj će govoriti dr Rada Trajković, novinar i urednik Radio Goraždevac – Darko Dimitrijević i odbornik SDP u opštini Severna Mitrovica – Marko Jakšić. Tribina će biti održana u svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva u 18 sati a organizuje je Lokalni front.

“Da razgovaramo o onome o čemu vlasti i opozicija ćute,” napisao je jedan od aktivista na Tviteru.

„Nisam neki govornik. Iskreno,  strah me je. Ali najiskrenije, ako želimo da pobedimo ovaj mrak i ludilo moramo govoriti bez obzira na cenu,” sa druge strane napisao je Ivanovićev saradnik – Marko Jakšić na Tviteru. Posle Ivanovićevog ubistva, Jakšić je takođe preko Tvitera poručio da ga je samo strah da „neće stići ovde da napiše ko i zašto mu je pucao u leđa“.

Lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oiver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija GI SDP. Nepoznata osoba ispalila je u njega šest metaka. Ubijen je s leđa, rano ujutru. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, bez komemoracije u opštini Severna Mitrovica. Zvanično, u istrazi nema pomaka.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.