Haradinaj: Dijana Živić nova ministarka poljoprivrede Kosova

dijana zivic ministarka poljoprivrede Kosova
Foto: Fejsbuk/Ramuš Haradinaj

Dijana Živić imenovana je danas za ministarku poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova, saopštio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Živić koja je, kako su preneli mediji, iz redova Samostalne liberalne stranke (SLS) koju predvodi Slobodan Petrović, na ovom mestu naslediće smenjenog ministra u ostavci iz redova Srpske liste Nenada Rikala. 

Kako bismo potvrdili navode da je Živić član SLS-a pokušali smo da stupimo u kontakt sa Petrovićem, međutim nakon više poziva i tekstualnih poruka, do trenutka objavljivanja vesti, u tome nismo uspeli.

„Danas sam imenovao ministarku poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijanu Živić. Novoj ministarki želim uspeh u njenom poslu i uveravam je da ima moju punu podršku u službi građana Republike Kosovo i ispunjavanju ciljeva ove vlade,“ naveo je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Ministar poljoprivrede u ostavci, Nenad Rikalo smenjen je 2. februara. Razrešenje Rikala bio je jedan od zahteva opozicione PSD koji je stavljen pred kosovskog premijera ukoliko želi 12 glasova ove političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu.

Pred najavljenu smenu ministra Rikala oglasio se i predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović izjavivši da „postoji mogućnost da Samostalna liberalna stranka ponovo bude deo Vlade Kosova“.

Nakon smene Rikala, u medijima se spekulisalo da bi njegova zamena trebalo da dođe upravo iz redova SLS-a. „Očekuje se da će novi ministar poljoprivrede biti Boban Stanković iz Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića,“ pisao je Kljan Kosova, pozivajući se na izvor unutar ove stranke. 

Kancelarija za KiM: Onima koji rade protiv interesa naroda biće vrata svuda zatvorena

U međuvremenu se povodnom imenovanja Živićeve saopštenjem za javnost obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Saopštenjem navodi da, kako ju je okarakterisao „takozvana“ ministarka „ne predstavlja srpski narod, ne deluje u konsultacijama i dogovoru sa institucijama države Srbije, ne uživa demokratski legitimitet i biće tretirana u skladu sa tim“.

To konkretno znači da „neće biti bilo kakve komunikacije i saradnje, kako od državnih organa Republike Srbije, tako i od strane legalno i legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda na KiM na svim nivoima, uključujući lokalni i centralni,“ navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ovim potezom Priština ruši slogu među Srbima, ali efekat će biti suprotan, uveren je Đurić.

Vučić: Imenovanje Živić uvreda

Predsednik Srbije takođe je komentarisao odabir Živićeve za ministarku. Taj čin je definisao kao “uvredu”.

“Haradinaj bira privatne Srbe za svoje ministre, koji nigde nisu izabrani i za koje srpski narod nije glasao, samo kako bi pokazao da je on svemoćan i da oni koji ih podržavaju da su svemoćni,” komentar je Aleksandra Vučića na izbor ministarke koja će od sada obavljati dužnosti bivšeg ministra Srpske liste, Nenada Rikala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.