Kosovska vlada donela odluku o prihvatu avganistanskih izbeglica

Kosovska vlada
Foto: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), obavestio je (javnost) o izglasavanju (odluke) za pružanje privremene i neposredne zaštite institucija Kosova građanima Avganistana koji su bili saradnici američke vlade.

Svečlja je na Fejsbuku napisao da je ova odluka doneta radi pružanja pomoći ugroženim osobama, te da su njihova osnovna prava prekršena zbog rata i sukoba u Avganistanu.

„Slike koje danas vidimo, ne tako davno bile su slike koje smo sami proživeli i zaštita koju smo predložili da ponudimo danas, predstavljena je i sprovedena upravo kao koncept da se pritekne u pomoć Kosovu u egzodusu kosovskih izbeglica ’90-ih godina. Danas je voljno da vrati ovo dobro. Odluka otvara put ovoj kategoriji ljudi u zemlji u kojoj će privremeno boraviti, na sigurnom i uživati sva osnovna prava prema našem zakonodavstvu, kao i institucionalnu podršku do stvaranja dugoročnog rešenja u Sjedinjenim Američkim Državama“, napisao je na Fejsbuku.

Odluku o pružanju privremene i neposredne pomoći avganistanskim izbeglicama potvrdila je Kancelarija premijera saopštenjem, rekavši da Vlada smatra neophodnom da pruži zaštitu.

„Vlada Republike Kosovo održala je ciljani sastanak, na kojem je odobrila zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova, za davanje privremene i neposredne zaštite licima ugroženim unutrašnjim sukobom u Avganistanu, koji su u procesu Prijava za posebne imigrantske vize – Sjedinjenih Američkih Države, uključujući i njihove porodice. Ove osobe biće predmet procesa verifikacije od strane relevantnih bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, u slučaju da zatreba i radi nacionalne bezbednosti, a prema proceni relevantnih institucija u Republici Kosovo. Sa osobama koje su pod zaštitom, prema odluci Vlade, tokom boravka u Republici Kosovo postupaće se u skladu sa važećim zakonodavstvom i oni će uživacti prava definisana Zakonom o azilu“, kaže se u saopštenju.

Povezane vesti:

Ambasada SAD: Kosovo se pridružilo pozivu da se Avganistancima i stranim državljanima omogući siguran odlazak

Priština o prihvatu avganistanskih izbeglica: Stručnjaci složni da se radi o humanitarnom pitanju ali upozoravaju na bezbednosni rizik

Olbrajt: Zahvalna Kosovu i Albaniji na pružanju utočišta za Avganistance

Osmani: SAD zatražile od Kosova privremeno utočište AvganistancimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.