Osmani: SAD zatražile od Kosova privremeno utočište Avganistancima

FOTO: AP/Visar Kryeziu

Izvor: Klan Kosova/Agencije (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je zahtev Sjedinjenih Američkih Država da Kosovo privremeno skloni građane iz Avganistana.

Osmani je kazala da je ovaj zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena prosledio ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet.

Šef Kosova naglasila je da je dala saglasnost za takvu operaciju zasnovanu na ljudskim principima.

Vjosa Osmani je dodala da Kosovo poštuje međunarodno pravo i obavezu koja iz njega proizilazi da ne zatvara vrata izbeglicama.

„16. jula, nekoliko dana nakon što je svet, posebno mi na Kosovu, obeležio Svetski dan izbeglica, kontaktirao me je američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, koji je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena. Zahtev se odnosio na privremeno sklonište Avganistancima, nevinih civila, koji su sada bili na meti talibana, jednostavno zato što su stali na stranu naših saveznika, na stranu mira i demokratije, na stranu jednakosti i pravde. Radi se o lokalnim radnicima koji su radili sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i decu.“

„Bez ikakvog oklevanja i jednog uslova, dala sam pristanak za takvu humanitarnu operaciju, polazeći prvo od ljudskog principa da vrata nisu zatvorena za one koji su, bez vlastite volje, prisiljeni da napuste svoje domove, da izbegnu progon i spasu živote; drugo, jer kao dostojan član zajednice slobodnih država, Kosovo poštuje međunarodno pravo i svoju obavezu da ne zatvara vrata izbeglicama; i treće, jer moramo stajati uz naše prijatelje, posebno uz Sjedinjene Države, kao što su oni stajali uz nas i u dobru i u zlu“.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i Vlada Kosova razgovarali su o ovoj temi nakon što ju je spomenuo premijer Albanije Edi Rama.

Olbrajt: Zahvalna Kosovu i Albaniji na pružanju utočišta za Avganistance

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.