LVV na čelu udruživanja albanskih stranaka u većinski srpskim opštinama, GAP pohvaljuje

Sedište samoopredeljenja LVV
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo/RSE redakcija na albanskom (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Albanske stranke u Severnoj Mitrovici odlučile su da se zajedno takmiče sa Srpskom listom, koja trenutno vlada u ovoj opštini.

Skender Sadiku biće nosilac liste albanskih partija za Skupštinu opštine na lokalnim izborima koji će se održati 17. oktobra.

Fljorent (Florent) Azemi iz Demokratske partije Kosova (PDK) u ovoj opštini kaže za Radio Slobodna Evropa da će deo liste biti i zajednice koje ne pripadaju srpskoj nacionalnosti.

Azemi kaže da je prošlo više od pet meseci od početka sprovođenja inicijative ujedinjenja na severu.

„Pridružili smo se Pokretu Samoopredeljenje, PDK, LDK, AAK, Koaliciji VAKAT, AKR, civilnom društvu, zajednici RAE i rezervisali smo mesta za one Srbe koji misle drugačije od partijskog monopola koji je sada na severu“, kaže Azemi ubeđen da će zajedno uspeti da pobede Srpsku listu.

„Mi nismo blok protiv bilo koga, okupili smo se radi sebe i radi poboljšanja života građana koji žive na severu. Ušli smo u ovu trku za normalizaciju i demokratizaciju života na severu“, kaže Azemi.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je trenutno Milan Radojević, koji je deo Srpske liste.

Ujedinjene albanske stranke u Severnoj Mitrovici podnele su zahtev za sertifikaciju u izbornoj komisiji (CIK), pod nazivom „Građanska inicijativa Mitrovica“.

CIK je objavio da su se 94 politička subjekta prijavila za učešće na lokalnim izborima 17. oktobra, od čega 32 stranke, koalicija, 35 građanskih inicijativa i 26 nezavisnih kandidata.

Portparol CIK-a Valjmir Elezi saopštio je da je ukupan broj prijavljenih kandidata 4,920, od ​​čega 165 za gradonačelnike i 4,757 za skupštine opština.

Novo Brdo ujedinilo Pokret Samoopredeljenje i PDK

Načelnik ove opštine već četiri godine je Svetislav Ivanović.

Primer Severne Mitrovice slede stranke u opštini Novo Brdo. Pokret Samoopredeljenje u Novom Brdu najavio je da je pozvao albanske političke partije da se u ovoj opštini kandiduju sa zajedničkom listom i zajedničkim kandidatom protiv Srpske liste.

Do sada je PDK pozitivno odgovorio na ovaj poziv.

Šef ogranka Pokreta Samoopredeljenje u Novom Brdu Abdilj Gaši (Abdyl Gashi) rekao je za Radio Slobodna Evropa da imaju za cilj da ospore Srpsku listu na izborima.

„Pokret Samoopredeljenje pokušava da se ujedini sa drugim albanskim entitetima protiv Srpske liste, ne samo u Novom Brdu, već i u svim drugim opštinama u kojima vlada Srpska lista, kako bi na lokalnim izborima izašli što jači“, kaže Gaši.

Gaši kaže da je važno da Srpska lista izgubi vlast, jer prema njegovim rečima, ova stranka ima za cilj samo ometanje institucija Kosova.

Ovo, kaže Gaši, dokazano je u svim opštinama u kojima ova stranka upravlja. Učinjena je nepravda decentralizacijom, jer je Novo Brdo bila većinski albanska opština, pa sada u skladu sa tim, Srpska lista mobiliše birače iz Srbije da postignu svoj cilj unutar države Kosovo“, kaže Gaši.

Na poziv Samoopredeljenja nije odgovorio Demokratski savez Kosova čiji član trenutno obavlja dužnost zamenika gradonačelnika Novog Brda.

Radio Slobodna Evropa pokušala je u petak da dobije odgovor od ove stranke, ali on nije komentarisao to pitanje

GAP: Stranke imaju pravo da se udruže

Saradnja albanskih stranaka dala bi moć u opštinama sa srpskom većinom, kaže Bekim Saljihu (Salihu), viši istraživač na Institutu GAP i stručnjak za lokalnu upravu.

Prema njegovim rečima, dosadašnja praksa je pokazala da je izlazak na birališta odvojeno uticao na gubitak glasova, a ne na faktorizaciju albanskih entiteta.

„Smatram da je u ovim slučajevima kada se radi o opštinama sa srpskom većinom, dogovor albanskih stranaka da se ujedine, proces koji mora da se podrži, jer samo na taj način može uticati na to da se poveća lokalno upravljanje u ovim mestima“, kaže Salihu.

Prema njegovim rečima, Srpska lista okuplja oko sebe sve srpske stranke koje su zastupljene u opštinama sa srpskom većinom i to utiče na albanske stranke da ne prikupljaju glasove u ovim opštinama.

„Pravno unutar propisanih uslova, jer se politički subjekti mogu ujediniti u određenim slučajevima i na određenim lokalitetima, ne da bi se spojili kao jedinstveni politički entitet, već da budu zastupljeni ili dogovoreni o određenom kandidatu“, kaže Saljihu.

Na poslednjim lokalnim izborima održanim na Kosovu pre četiri godine, Srpska lista je osvojila oko 50 hiljada glasova. Četiri godine ova stranka vlada u 10 opština, u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku, Klokotu, Ranilugu, Partešu, rtrtce, Novo Brdo i Gračanica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.