Olbrajt: Zahvalna Kosovu i Albaniji na pružanju utočišta za Avganistance

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt izrazila je zahvalnost zemljama koje su pristale da prime avganistanske izbeglice, uključujući Kosovo i Albaniju.

Ona je u postu na Tviteru rekla da bi trebalo da se usredsredi na spasavanje života u Avganistanu.

„Dok Sjedinjene Države rade na evakuaciji onih koji su u posebnom riziku od talibana, zahvalna sam Albaniji, Kanadi, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji što su pružili utočište afganistanskim saveznicima, ženama i vođama civilnog društva. Nadam se i očekujem da će drugi slediti“, napisala je Olbrajtova.

Inače, predsednica Kosova Vjosa Osmani, ali i Vlada Kosova i premijer Albanije Edi Rama, potvrdili su danas ono što je Rojters preneo pre dva dana, da je Vlada SAD vodila razgovore sa Kosovom i Albanijom o privremenom skloništu Avganistanaca koji su radili sa američkim snagama u Avganistanu.

U Avganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok se međunarodne snage predvođene SAD-om počinju povlačiti.

Mnogi Avganistanci koji su radili sa stranim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata zbog svog rada. Američki Stejt department najavio je novi program koji omogućava hiljadama Avganistanaca da se presele kao izbeglice u SAD. Hiljade Avganistanaca koji će biti deo ovog programa moraju biti prebačeni u treću zemlju i sačekati 12 do 14 meseci dok se cela prijava ne analizira.

Osmani: SAD zatražile od Kosova privremeno utočište Avganistancima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.