Ambasada SAD: Kosovo se pridružilo pozivu da se Avganistancima i stranim državljanima omogući siguran odlazak

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Kosovo se pridružilo SAD-u i drugim državama u pozivu svim stranama da poštuju i omoguće siguran i uredan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste ovu zemlju, oglasila se jutros američka ambasada u Prištini.

Ambasada je ujedno objavila saopštenje Stejt departmenta – tj. zajedničku izjavu o Avganistanu, koju je inicijalno potpisalo više desetina zemalja.

Na ovoj listi iz regiona su Kosovo, Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, ali ne i Srbija i BiH.

U izjavi se navodi da, s obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, ove zemlje podržavaju, rade na osiguravanju i pozivaju sve strane da poštuju i olakšaju siguran odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste ovu zemlju.

„Avganistancima i stranim državljanima koji žele da odu, to mora biti dozvoljeno; putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir“, poručili su iz Stejt Departmenta.

Naznačili su da oni koji imaju moć i autoritet širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, i za trenutno uspostavljanje bezbednosti i građanskog poretka.

„Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo da im pomognemo“, zaključili su.

Vesti iz Avganistana preplavile su kosovske medije juče i danas.

Dominiraju naslovi da su Kosovo i Albanija otvorili vrata za avganistanske izbeglice koje beže dok talibani preuzimaju vlast, a tu se izdvaja duža poruka kosovske predsednice o nepokolebljivom prijateljstvu i velikodušnosti Kosova, kako ona to vidi, u situaciji teškoj za Avganistance ali i za strateškog partnera – SAD.

Vjosa Osmani juče je ujedno potvrdila da je zahtev iz SAD preko njihove ambasade u Prištini Kosovu – da prihvati avganistanske izbeglice, stigao još pre oko mesec dana, ali, prema navodima prištinskih medija, sama informacija je tada bila poverljiva.

Kao udarne vesti takođe su se prenosile reči zahvalnosti iz SAD, koje je uputila nekadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt i šef Odbora američkog Senata za spoljne odnose, senator Robert Menendez, o tome kako albanski narod pokazuje „šta je besa“.

Da su kosovske institucije posvećene evakuaciji građana Kosova iz Avganistana, saopštilo je i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Poručili su da zajedno sa kosovskom vladom i predsedništvom rade na identifikaciji građana u Avganistanu, a s ciljem njihove evakuacije.

Ovo ministarstvo je ujedno saopštilo da je otvorena telefonska linija za hitne slučajeve – +383 45 492 316.

Sa druge strane, među brojnim komentarima različitih analitičara koji se od juče smenjuju u specijalima na televizijama i portalima, dominiraju i upozorenja – Kosovo je u obavezi da se odazove pozivu SAD, ali i da je priliv izbeglica bezbednosni rizik za Kosovo, posebno zbog očekivane infiltracije talibana.

Više o tome u posebnim vestima:

Priština o prihvatu avganistanskih izbeglica: Stručnjaci složni da se radi o humanitarnom pitanju ali upozoravaju na bezbednosni rizik

Olbrajt: Zahvalna Kosovu i Albaniji na pružanju utočišta za Avganistance

Osmani: SAD zatražile od Kosova privremeno utočište AvganistancimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.