Srpska lista za ove izbore „boriće se“ sa više srpskih protivkandidata

Za predstojeće lokalne kosovske izbore koji se održavaju 17. oktobra prijavila su se 94 politička subjekta, od čega 32 stranke, jedna koalicija, 35 građanskih inicijativa i 26 nezavisnih kandidata, saopštili su iz CIK-a.

Portparol kosovske Centralne izborne komisije (CIK), Valjmir Eljezi kazao je na današnjoj konferenciji za medije, po isteku roka za prijavu kandidata, da je ukupan broj prijavljenih 4,920, od ​​čega 165 za gradonačelnike i 4,757 za odbornike skupštine opština.

Među njima je i 11 kandidata Srpske liste za gradonačelnike opština, a oni su svoju kandidaturu kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji predali u subotu.

Među kandidatima Srpske liste za gradonačelnike na Severu Kosova su sadašnji gradonačelnici u tri opštine, i to Milan Radojević za Severnu Mitrovicu, Zoran Todić za Leposavić i Srđan Vulović za Zubin Potok.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana biće i nekadašnji dugogodišnji predsednik ove opštine Dragiša Milović, tada član DSS-a, koji je i na izborima 2017. bio kandidat ispred, kako je tada naveo, “široke građanske koalicije”, ali je izgubio od kandidata Srpske liste, Vučine Jankovića.

Kandidat za Opštinu Obilić je Goran Dančetović, Novo Brdo – Saša Milošević, Gračanicu – Ljiljana Šubarić, Ranilug – Katarina Ristić Ilić, Klokot – Božidar Dejanović, Štrpce – Dalibor Jevtić, Parteš – Dragan Petković. U opštinama Ranilug, Gračanica, Štrpce, Novo Brdo i Obilić su novi kandidati za gradonačelnike, u odnosu na aktuelne.

Srpska lista ima više od 400 kandidata za odbornike skupštine u 22 opštine. Predstavnici Srpske naći će se na glasačkim listićima za odbornike u Gnjilanu, Istoku, Kamenici, Klini, Kosovom Polju, Lipljanu, Orahovcu, Peći, Prištini, Vučitrnu i Srbici.

Ranije danas, saznalo se i da je Branimir Stojanović predao Centralnoj izbornoj komisiji kandidaturu za predsednika Opštine Gračanica, a to je potvrdio on sam medijima u ovom mestu, javio je RTV Kim.

Branimir Stojanović je takođe bivši gradonačelnik Gračanice odakle se povukao kada je postao zamenik kosovskog premijera, kao jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017.

Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda, da bi potom obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu privrede Republike Srbije od januara meseca 2018. godine, a onda je krajem prošle godine upravo odlukom Vlade Srbije imenovan za predsednika Privremenog organa opštine Suva Reka.

Danas je na svojoj Fejsbuk stranici izneo novi podatak da „podnosi ostavku“ na tu funkciju.

Inače, Stojanović je jedan od de fakto osnivača SNS na Kosovu, odnosno nekadašnje GI Srpska lista.

Tačnih podataka o tome koliko i ko se, osim same Srpske liste, i „nezavisnog kandidata“ Branimira Stojanovića u opštini Gračanica, prijavio ispred srpske zajednice, još uvek nema.

Međutim, sporadično, i za sada još uvek nepotvrđeno, saznaje se da bi se uz Stojanovića, tzv. drugom frontu, „nasuprot“ Srpskoj listi, mogli pridružiti i drugi „nezavisni“ kandidati i „građanske inicijative“.

Premda je formalni početak kampanje još uvek daleko, već od danas stižu snažne političke krilatice od zvaničnika Srpske liste Igora Simića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića – za sada samo protiv Stojanovića.

U uobičajenom tonu za ovaj politički subjekt, „protivkandidat“ se naziva „političkim oportunistom“, a njegova kandidatura kao „direktna podrška neprijateljima Srbije“, dok se ponavlja da isključivo Srpska lista ima podršku Beograda.

Inače sada preostaje da CIK preko svoje komisije pregleda pristigle materijale o kandidaturama, kako bi dodatno izvršili potvrđivanje kandidata.

Do 1. septembra odlučiće da li će i da potvrdi kandidature, a planirano je da se ceo proces verifikacije završi do 6. septembra.

Opširnije o predstojećim kosovskim izborima pratite na našoj tematskoj straniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.