Kosovska vlada će doneti odluku o tablicama, tek kada se uveri da BG u potpunosti sprovodi svoju

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovska vlada će, odluku da se omogući potpuna sloboda kretanja vozilima sa srpskim tablicama po Kosovu, doneti tek kada granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija svoju takvu odluku sprovodi bez prepreka i nesmetano, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

A srpska je strana, odnosno Vlada Srbije, već početkom ove nedelje odlučila da od 1. januara omogući slobodno kretanje za sve tablica sa Kosova.

Nova će se odluka na terenu primenjivati postavljanjem još jednog disklejmera na prelazima u kom se navodi da se ona ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova. Evropska unija koja je ovaj postupak zvaničnog Beograda pozdravila, naglasila je da se sada čeka Priština i da je napravljen prvi korak ka potpunom uklanjanju stikera.

Danas je zasedala kosovska Vlada, koja sličnu odluku nije usvajala.

Po onome što je na ovu temu ipak kratko kazao na ovoj 180. sednici kosovski premijer, čini se, od 1. januara RKS će u Srbiju bez problema, ali isto sa druge strane neće biti – makar na neko vreme.

Sve dok Kosovska policija ne dokumentuje i potvrdi da Srbija odluku o tablicama primenjuje, kosovska vlada svoju neće donositi.

„Kosovska vlada će, odluku da se omogući potpuna sloboda kretanja vozilima sa srpskim tablicama po Kosovu, doneti tek kada granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija svoju takvu odluku sprovodi bez prepreka i nesmetano“, kazao je danas Aljbin Kurti.

Naglasio je da je kosovska strana uvek imala jasan stav o tablicama – a to je reciprocitet i stoga misli da je njegov stav o tome „potpuno fer i pravedan“.

Ipak, iako ovakav reciprocitet traži godinama, za odluku Vlade Srbije o tablicama kojom mu se to i omogućava – nije imao reči hvale.

Slično kao i njegov zamenik, i Kurti smatra da Beograd njome želi da „kamuflira“ izazivanje eskalacija po Severu Kosova, Banjsku, ali i lošu situaciju u Srbiji nakon parlamentarnih i lokalnih izbora.

Dve je godine, kaže Kurti, Beograd koristio pitanje tablica kako bi stvarao tenzije.

Kurti je predložio i izlisato i kako se „tačno treba tumačiti“ odluka Srbije o tablicama:

„Registarske tablice na Kosovu, u septembru 2021. godine, korišćene su za pretnju Kosovu preko aviona MIG 29 podignutih na nebu oko granice, kako bi dodatno destabilizovali stanje na Severu. Dodatno i kroz 16 barikada koje su podignute na putevima četiri opštine na Severu, a koje su trajale tri nedelje u decembru prošle godine, dok se u decembru ove godine koriste za smanjenje pritiska sa demokratskog Zapada (Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država) na Srbiju zbog neregularnih i nedemokratskih izbora, zatim i za prikrivanje zvaničnog odbijanja Osnovnog sporazum, preko pisma premijerke Srbije Ane Brnabić upućenom Evropskom savetu 13. decembra. Koriste odluku i da kamufliraju njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra. Ovako treba čitati ovu akciju Srbije koja je više nego konstruktivna i korak ka normalizaciji, po slovu i duhu Osnovnog sporazuma. Ali to je još jedan manevar srpske države, svakako ne za Kosovo, već zarad vlasti u Beogradu“.

Petrović Škero o kosovskim tablicama: Da li odluku može da donese vlada u tehničkom mandatu?

Opozicija o odluci o tablicama: Poniženje Srba sa Kosova, ne mogu da koriste KM, a sada Vlada priznaje RKS

Samoopredeljenje: Naterali smo Srbiju da prihvati RKS, sada bi morala i sva ostala dokumenta

Stano: Odluka Beograda o RKS tablicama otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica, čeka se Priština

Nakon što su nestale KM tablice Beograd odlučio da omogući slobodu kretanja za RKS u Srbiji (bez stikera?)

Aleksić: Odluka Vlade Srbije o kosovskim tablicama dokaz da je Vučić spreman na sve da sačuva vlast

Otadžbina: Kada RKS tablice budu defilovale Srbijom građani da znaju da je to tekovina ‘Ace Srbina’Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.