Stano: Odluka Beograda o RKS tablicama otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica, čeka se Priština

FOTO: KoSSev

„Pozdravljamo odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice vozila RKS koje izdaje Kosovo. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica. EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način“, naveo je u odgovoru za KoSSev potparol Evropske unije, Peter Stano.

Neposredno nakon što su iz saobraćaja na Severu praktično nestale srpske tablice gradova na Kosovu – uz ćutnju zvaničnog Beograda i prorežimskih medija, Vlada Srbije donela je juče odluku kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova od 1. januara.

Nova će se odluka na terenu primenjivati postavljanjem još jednog disklejmera na prelazima u kom se navodi da se odluka ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ovakvu odluku Vlade Srbije pozdravila je Evropska unija, ocenivši je kao pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

„To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. To takođe predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona“.

Iako u odluci Vlade Srbije nije precizirano, Stano je potvrdio da ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica, ali i da se sada čeka Priština.

„EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način“, poručio je Stano.

Povezane vesti:

Nakon što su nestale KM tablice Beograd odlučio da omogući slobodu kretanja za RKS u Srbiji (bez stikera?)

Aleksić: Odluka Vlade Srbije o kosovskim tablicama dokaz da je Vučić spreman na sve da sačuva vlast

Otadžbina: Kada RKS tablice budu defilovale Srbijom građani da znaju da je to tekovina ‘Ace Srbina’Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.