Kosovska skupština: Rasprava o energetskoj krizi, usvojena tri međunarodna sporazuma

Foto: Printscreen

Vest je ažurirana

20:00 – U popodnevnom radu kosovska skupština usvojila je tri međunarodna sporazuma i nekoliko nacrta zakona. U nastavku objavljujemo listu prema pisanju portala Koha:

Sa 83 glasova za, „Nacrt zakona br. 08/L-073 o ratifikaciji razmene diplomatskih nota u vezi sa pomoći koja se pruža u vidu grantova prema Zakonu o pomoći stranoj iz 1961. godine i Zakonu o kontroli naoružanja između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država“.

Sa 80 glasova ZA Skupština je usvojila Nacrt zakona br. 08 / L-068 o ratifikaciji “Amandmana br. 1 Finansijskog sporazuma za IPA 2016 između Kosova i EU”.

Takođe sa 83 glasa ZA Skupština je usvojila Nacrt zakona br.08/L-069 o ratifikaciji Sporazuma između Kosova, koje predstavlja Ministarstvo finansija, rada i transfera i Vlade Švajcarske koju predstavlja Savezno odeljenje spoljnih poslova preko Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Saradnja na programu integrisanog upravljanja vodnim resursima na Kosovu.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu odložen je zbog izostanka Srpske liste na sednici. Kako je kazao predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, „uslovljavanje koje Srpska lista postavlja nije korektno i pošteno“.

Nacrt zakona o alkoholnim pićima usvojen je sa 60 glasova ZA.

Sa 68 glasova ZA usvojen je Nacrt zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Nacrt zakona o slanju KBS u inostranstvo je takođe pod drugim razmatranjem.

Sledećeg utorka u 14 časova razgovaraće se o platama u javnom sektoru

15:33 – U kosovskoj Skupštini u toku je plenarna sednica na kojoj se raspravlja o više pitanja, ali je jedno, na samom početku, u centru pažnje: energetska kriza. Današnjoj sednici prisustvuje i kosovski premijer. I dok ga opozicija, kao i uvek, snažno kritikuje i podseća da je odbio američki gasovod, pitavši ga kako će onda rešiti tu krizu, Kurti se brani objašnjenjem da kriza nije zahvatila samo Kosovo, već celu Evropu, te i da su navike građana loše zbog toga što se većina greje na struju. Najavljeno je da će na današnjoj sednici, od četiri predloga Zakona, biti razmatran i Zakon o službenim praznicima.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj (Ramush), na samom početku zasedanja, upitao je kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, kako će rešiti problem sa strujom, jer ocenjuje da će sniženjem temperatura Kosovo ući u energetsku krizu.

„Danas želim da izrazim zabrinutost zbog energetske situacije, temperature su počele da padaju i krenule su restrikcije. U mraku smo, ulazimo u energetsku krizu. Želim da pitam premijera kako ćemo da provedemo ovu zimu? Koje ćemo strategije koristiti da nam se u budućnosti ovo ne bi ponovilo. U isto vreme Kurti je odbio projekat gasne energije kao alternativu, ostavio nas je i bez ovog projekta. Navedite kako ćete pokriti ove gubitke. Predložio sam parlamentarnu debatu na ovu temu, nisam zadovoljan vašim strategijama“, kazao je Haradinaj.

Tvrdi da je odbijanje kosovskog premijera za gasovod i investiciju „Novo Kosovo“, ostavilo Kosovo bez održive energije.

Istovremeno traži od aktuelne vlasti da reše problem struje na celom Kosovu, a ne samo za Sever, jer su, kako je kazao lider AAK, „za Sever dobri i do sada su to tamo pokrivali“.

„Današnji premijer Kurti, tada u opoziciji, uspeo je da oslabi ovaj projekat svojom opozicijom i sada kada je premijer ga je odbio. Dakle, sa Kosova je otišao bez 450 megavata po ceni od 86 evra. Istovremeno, premijer Kurti je rekao ‘ne’ projektu dezinfekcije energije, cevovoda iz Skoplja, 200 miliona Amerikanaca zahvalnosti, 90 miliona kredita, 20 miliona grantova. Ostavio nas je i bez ovog projekta. U stvari, pitanje je ‘ko je ovaj premijer i ova vlada u energetici za Kosovo’. Šta je vaš cilj, da li je vaš cilj da ostavite Kosovo bez energetskih kapaciteta, ako jeste, u čijem interesu? Pokažite nam kako će to biti urađeno za celo Kosovo, ne samo za Sever, jer smo videli da ste tamo dobri i do sada ste to pokrivali“, rekao je on.

Sa nekim njegovim navodima se nije složila kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, koja smatra da je besmisleno govoriti da je pitanje gasa uticalo na povećanje cene struje na Kosovu.

Odmah za njom, Kurti mu je odgovorio da se na ublažavanju energetske krize radi, te i da ona nije zahvatila samo Kosovo, već celu Evropu i to mnogo pre.

Kosovski premijer tvrdi da je sama potrošnja iz dana u dan veća, zbog zime, ali i zbog navike građana da se greju na struju.

„Na poslednjoj sednici vlade osvrnuli smo se na energetsku krizu koja nam je zakucala na vrata, za razliku od zemalja u regionu koji već duži vremenski period imaju problema sa energetikom, nas tek sada zahvata. Istina je da kupujemo skupu energiju, a prodajemo je jeftino. Distributivna mreža i proizvodni kapaciteti na Kosovu su zastareli i amortizovani, a potrošnja energije je povećana. Pretpostavimo da smo danas u 8 sati ujutru proizveli 720 megavata, a potrošnja istog jutra je bila preko 1.000 megavata. Sama potrošnja je mnogo veća zbog zimske sezone, ali i našeg načina života organizovanog kroz grejanje na struju. Zajedno sa resornim ministima, KEDS-om, KEK-om i RUE-om, radimo na ublažavanju energetske krize koja nas je zahvatila, ali nije samo nas“, rekao je Kurti.

Kako je najavljeno, sednica će biti nastavljena u prvom razmatranju četiri predloga zakona: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu, Nacrt zakona o alkoholnim pićima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o otpadu i Nacrt zakona o poljoprivredi i ruralnim područjima.

Takođe, po drugi put se očekuje razmatranje Nacrta zakona o slanju Kosovskih bezbednosnih snaga u inostranstvo.

Sednica će, prema pisanju medija, biti završena raspravom o platama u javnom sektoru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.