Priština: Nije usvojen predlog o pozajmici za socijalna davanja; Bez rasprave o praznicima

Foto: Printscreen

Drugi dan zaredom u kosovskoj skupštini zasedaju poslanici. Za razliku od jučerašnje sednice koju su obeležile rasprava i žestoke kritike opozicije na račun vlade u vezi sa energetskom krizom i poskupljenjem struje, poslanici su danas razmatrali Nacrte zakona. U dosadašnjem toku sednice usvojena su dva Nacrta, ali ne i treći – zbog nedovoljnog broja glasova. Po treći put se u skupštini nije glasalo o Nacrtu zakona o službenim praznicima, a usled izostanka prisustva poslanika Srpske liste.

Sednica je počela razmatranjem Nacrta zakona o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između kosovskog ministarstva finansija i Međunarodnog udruženja za razvoj za projekat „Reforma sistema socijalne pomoći na Kosovu“.

Zakon nije usvojen usled toga što je „Za“ glasalo 75 poslanika. Osam poslanika je bilo protiv usvajanja, dok uzdržanih nije bilo.

Ovom Nacrtu zakona protivila se samo LDK, PDK i AAK su ga podržale, a Srpska lista nije ni učestvovala u glasanju.

Ministar finansija i transfera, Hekuran Murati, prilikom predstavljanja Nacrta kazao je da ukupna vrednost sporazuma iznosi 47 miliona evra i da će to omogućiti vladi da unapredi efikasnost socijalne pomoći.

„U cilju poboljšanja i ciljane politike za socijalne šeme porodica sa potrebama, mi smo potpisali međunarodni sporazum. Očekuje se da će ukupna vrednost dostići 47 miliona evra i omogućiti vladi da unapredi efikasnost socijalne pomoći“, kazao je Murati.

Naglasio je da će na ovaj način vlada bolje usmeriti novac koji će ići direktno porodicama kojima je i potreban, ali i da će doći do unapređenja integrisanih socijalnih sistema kako bi se u budućnosti pružila mogućnost za proširenje baze podataka socijalne pomoći u skladu sa potrebama građana.

Mergim Luštaku iz PDK i Besnik Tahiri iz AAK, izjasnili su se da će sporazum podržati, ali ne i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti iz LDK.

„Ovaj sporazum se odnosi na reviziju socijalnih šema i finansiranje koje zavisi od Svetske banke za 47 miliona. Svi se slažemo da socijalnu šemu treba reformisati. To je pokušao još 2017. godine tadašnji ministar Abraši, da kreditima obezbedi sredstva za socijalnu šemu. Nikada se nije desilo da vlada uzima kredite za plaćanje socijalnih šema. Kakva smo mi država koja ne uspeva da plaća socijalne šeme prihodima koje dobijamo. Vi ste bili najglasniji oko povećanja prihoda i jedan poslanik nam je kazao da, ono što se nije desilo u poslednjih 20 godina, dogodilo se 2021. godine, a to je izuzetno povećanje prihoda. Mi kao LDK ne podržavamo ovaj sporazum“, rekao je Hoti.

Poslanici su potom, sa 75 glasova za, nijednim protiv i bez uzdržanih, usvojili Nacrt zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o Privrednom sudu. Za njega je takođe glasalo 75 poslanika, nijedan protiv i nijedan uzdržan.

Poslanica Samoopredeljenja, Doarsa Kica-Dželjilji (Kshelili), objasnila je da je radna grupa održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva pravde, USAID-a i Privredne komore u vezi sa Nacrtom zakona o Privrednom sudu, koji, kako je kazala, ima za cilj da podrži poslovanje.

„Preduzeća imaju mogućnosti za stabilno pravosuđe. Preduzeća ne moraju da budu žrtve sudskih blokada. Članovi radne grupe zajednički su predložili nekoliko amandmana. Konsenzusom su povučeni individualni amandmani i dodati su oni sa konsenzusom. Predložena su 33 amandmana. Oni idu u duhu usaglašavanja sa nekim drugim zakonima koji su na snazi. Komisija preporučuje skupštini da usvoji Nacrt zakona i predložene amandmane“, rekla je Dželjilji.

Iako već treći put kosovska skupština najavljuje da će se glasati o Nacrtu zakona o službenim praznicima, do toga, međutim, ni danas nije došlo. Razlog za odlaganje rasprave i glasanja o ovom Nacrtu je kao i prethodna dva puta bio izostanak prisustva poslanika Srpske liste.

„Čini mi se da se po treći put vraćamo ovom Nacrtu za izmenu i dopunu zakona o službenim praznicima na Kosovu. Ovaj zakon po Ustavu zahteva specifičan tretman, a to je da su i druge zajednice u sali. S obzirom na to da predstavnici Srba nisu na sednici, onda uopšte ne možemo da idemo na ovaj predlog zakona“, rekao je predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, koji je više puta, upravo zbog ovog Nacrta, kritikovao predstavnike Srpske liste zbog neprisustva na sednici.

Potpredsednik LDK, Arben Gaši, predložio je da se ovaj Nacrt zakona u potpunosti ukloni sa dnevnog reda skupštine ili da se dođe do saglasnosti o glasanju bez poslanika Srpske liste.

Poslanici LDK su potom i napustili sednicu, a zbog kritika poslanika LVV Dimalja Baše na račun ove stranke, u vezi sa neizglasavanjem Nacrta zakona o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između kosovskog Ministarstva finansija i Međunarodnog udruženja za razvoj za projekat „Reforma sistema socijalne pomoći na Kosovu“. 

Baša je kazao da se po prvi put u istoriji dogodilo da LDK glasa protiv nekog međunarodnog sporazuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.