Kosovska policija pokrenula istragu u vezi sa grafitima u Mitrovici

Ne brinite Tu smo Severna Brigada
FOTO: KoSSev

Kosovska policija potvrdila je u svom 24-izveštaju o incidentima da je pokrenula istragu u vezi sa grafitima koji su juče osvanuli širom severnog dela Mitrovice. „Ne brinite, tu smo“, „Severna brigada“, „Ne brinite, čekamo vas“.

Kako je saopšteno iz policije, grafite su ispisala nepoznata lica, a predmet je pokrenut kao „Izazivanje mržnje i netrpeljivosti“.

Novi grafiti osvanuli su na ulicama Kosovske Mitrovice uoči samih razgovora u Briselu juče, između predsednika Srbije i kosovskog premijera, ali i nakon prekjučerašnjih razgovora Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a, kada je srpski predsednik poručio da na Severu postoji „nova generacija klinaca koji neće da trpe teror“, ali i da to „nema više veze ni sa njim, ni sa Jansom Stoltenbergom“.

Grafite „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ zatekli smo juče na mitrovičkom šetalištu, na zidovima zgrada, kao i na trotoaru u glavnoj ulici na više mesta.

Na pojedinim grafitima je uz „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ ispisana i reč „Čekamo“.

Prethodno su ispisivani „Nema predaje, KM ostaje!“

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, posle jednomesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu.

Odluka kosovske vlade je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine. Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo, neće prihvatiti.

Razgovori juče u Briselu prošli su bez dogovora, ali se nastavljaju do 1. septembra.

O jučerašnjem sastanku u Briselu detaljnije čitajte u: (AŽURIRANO) Mediji o razgovorima u Briselu: Završena i druga runda, čeka se obraćanje Borelja

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i tablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.