Vukadinović: Pre kapitulativnih sporazuma Vučić stvarnost na terenu menjao samoispunjavajućim proročanstvom, širenjem defetizma i demonizacijom ideje o zamrznutom konfliktu, posle idu potpisi


Vlast Aleksandra Vučića je dramatično i skandalozno u najnepovoljnijem mogućem pravcu po Srbiju i srpski narod promenila realnost na terenu, kada je reč o Kosovu, ocenio je politikolog Đorđe Vukadinović.

U Beogradu je juče Srpsko nacionalno veće, povodom 11-godišnjice Briselskog sporazuma, organizovalo okrugli sto „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje (od političke do krivične odgovornosti državnog vrha Republike Srbije)“.

Skup je okupio političke aktiviste, pravnike i univerzitetske profesore prava.

Bez obzira na različitu političku orijentaciju i ideološku profilisanost učesnika, pravni eksperti su bili u saglasju da je predsednik Srbije prekršio Ustav prihvatanjem dva briselska sporazuma kojima se, posebno najnovijim, suštinski Kosovo u odnosu na Srbiju označava kao nezavisna država; da se radi o činu izdaje, ali i da iako ima elemenata krivične odgovornosti, nije realno da će je on u postojećim okolnostima poneti.

Upravo to saglasje pravnih stručnjaka u ocenjivanje karaktera novog Evropskog sporazuma, politikolog Đorđe Vukadinović vidi kao vrednost skupa.

„Nije lako okupiti Srbe na bilo šta, sem ako ih ne okupi spoljni faktor ili služba“, kaže pozdravljajući inicijativu.

Kad je nešto spontano, pa još i kada je „patriotsko“, onda to ide teško, zbog čega pozdravlja i ceni napor da se obeleži „tužan jubilej“ – 11-godišnjica „kapitulacije“.

Francusko-nemački plan i njegov Ohridski aneks, u suštini predstavlja završetak procesa izdaje, kapitulacije i veleizdaje koji je otpočet potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine, ocenio je Vukadinović.

„Reč je o jednom istom procesu i nije slučajno što u nazivu ovog novog briselskog sporazuma 27. februara 2023, direktno i u formulacijama se ponavljaju izrazi i termini koji potiču iz Briselskog sporazuma“, naglašava, dodajući:

„Samo što je ono u Briselskom sporazumu bilo uvijeno, zapakovano i prećutano. Sada je postalo eksplicitno, jer izgleda nema više razloga za to skrivanje i maske su pale. To jeste element pravne, krivične i političke odgovornosti ektuelne vlasti, odnosno gospodara srpske sudbine, života i rekao bih – političke smrti države Srbije“.

Zatečeno stanje promenjeno dolaskom Vučića na vlast

Vukadinović je objasnio da pre nego da Vučić dođe na vlast, Priština nije imala pristup Severu, ali da je on to promenio.

„Mi smo ovde imali zatečeno stanje. To stanje se grubo pojednostavljeno može definisati tako da vlast iz Beograda nije mogla da dođe u Prištinu, ali ni oni koji drže vlast u Prištini, nisu mogli da dođu u Severnu Mitrovicu ili Zvečan, ili Zubin Potok. I da je država Srbija, formalno i neformalno, zvanično i nezvanično, praktično držala sve poluge i instrumente vlasti severno od Ibra. I naravno, postojala je međunarodno-pravna realnost u formi rezolucije 1244“.

Kakav je manevar izvršen?

„Naša je vlast promenila realnost u nepovoljnom pravcu da sada naši protivnici pozivaju na tu promenjenu realnost a naša vlast kaže – ‘pa vidite šta je'“, objašnjava dalje.

Iz tako promenjene situacije, za Vukadinovića je očekivano da kosovski premijer Aljbin Kurti i međunarodna zajednica sada izvlače adute za dalje pritiske na Beograd.

Upozorio je na pripremu za promenu realnosti prethodnih godina, korišćenjem principa „samoispunjavajućeg proročanstva“

Kao primer naveo je Vučićeve ponavljajuće defetističke tvrdnje o tome kako Srbija na Kosovu nema ništa.

„E pa vidite, to nije bilo tačno u trenutku kada je to izgovoreno, ali, zahvaljujući njegovom činjenju, to u velikoj meri i jeste postala realnost. U teoriji se to naziva samoispunjavajuće proročantvo. Na neki način je objavio ono što je uradio da se dogodilo“.

Kakvo je stanje sada?

„Faktičke okupacije, a ne samo formalne kako je bilo pre toga“, odgovara.

Ciljano širenje defetizma radi ubijanje volje za otporom

Zaključujući, kako je naveo, dramatičnu promenu realnosti na terenu, Vukadinović se osvrnuo na element defetizma, kao načina pripreme za promenu realnosti.

To je, kako objašnjava, predsednik učinio upravo koristeći primer čestog korišćenja fraze „realnost na terenu“, naročito kada se ukazuje na to da se realnost na terenu mora uvažiti.

„Ja uvažavam realnost na terenu, jer od realnosti polazimo, ali to nije Sveto pismo. Realnosti se i menjaju i to znamo i kroz istoriju“.

„Za aktuelnu vlast koja došla sa patriotskom frazeologijom, nekada čak preteranom i neukusnom, od početka su širili atmosferu defetizma i beznađa, kada je reč o Kosovu i u tome su bili strašno uspešni“.

„To je bilo trovanje svih medija na različite načine, da smo mi bili slabi, da ne možemo ništa, a onda periodično u predizbornim kampanjama se udara, busa u prsa, kače patriotske zastave“, kaže Vukadinović.

U pitanju je ciljano ubijanje volje za otporom u različitim oblicima tog otpora – pravnog, psihološkog i političkog.

Demonizacija ideje koncepta zamrznutog konflikta

Kao treći element pripreme za promenu situacije zatečenog faktičkog stanja, Vukadinović je istakao ogađivanje kocepta zamrznutog konflikta javnosti.

Zamrznuti konflikt koji se predstavlja kao najveće zlo, baba roga, kao neki užas koji po svaku cenu moramo da izbegnemo

Podseća na desetine Vučićevih izjava tokom godina u ovom tonu, posebno ističući omiljenu izjavu predsednikovu da nema pravo da našoj deci ostavlja teret nerešenih pitanja

Sa druge strane, Vukadinović je objasnio da je u svetu sijaset primera situacija kako se rešavaju zamrznuti konflikti i kako se upravlja njima.

Pre potpisivanja sporazuma usledila je promena realnosti na terenu „samoispunjavajućim proročanstvom“, ciljanim širenje defetizma radi ubijanje volje za otporom i demonizacija ideje koncepta zamrznutog konflikta.

„To su ta tri elementa koja su usledila pre potpisivanja, a onda idu sporazumi“, zaključio je Đorđe Vukadinović.

Pročitajte još:

Prelević: Niko u Srbiji neće prihvatiti da se Srbija ubije da bi spasili ono što se spasiti ne može jer ste glasali za sopstvene buzdovane i dželate

Momir Stojanović sa skupa o Kosovu: Da Skupština donese zakon o Kosovu, Vlada formira Nacionalni Savet i da se poništi odluka SFRJ o pripajanju Severa Kosovu

Mirović: Đavo je prešao Ibar, plaćaćemo Vučićevu slobodu i izbegavanje odgovornosti

Rakić-Vodinelić: Nije se smelo dozvoliti da Srbi budu u ovom stanju, za sve što je Vučić prihvatao može krivično odgovaratiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.