Prelević: Niko u Srbiji neće prihvatiti da se Srbija ubije da bi spasili ono što se spasiti ne može jer ste glasali za sopstvene buzdovane i dželate

„Od Slobo Srbine – do Aco Srbine, ostadosmo bez Kosova, sve vikajući iz sveg glasa, podržavajući baš te, kamenujući one druge kao što je Koštunica prošao u Kosovskoj Mitrovici. E pa za to postoji posledica. Ovo je posledica“, kazao je na skupu o Kosovu istaknuti srpski advokat i nekadašnji sudija Božidar Prelević.

U hotelu „M“ u Beogradu upravo je završen okrugli sto „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje (od političke do krivične odgovornosti državnog vrha Republike Srbije)“, organizovan povodom 11-godišnjice Briselskog sporazuma.

Skup je okupio političke aktiviste, pravnike i univerzitetske profesore prava. Organizuje ga Srpsko nacionalno veće na kojem se do sada govori o prošlosti i trenutnoj situaciji na Kosovu, preko analize dosadašnjih sporazuma.

„Mi ovde govorimo o jednoj genezi koja traje od Kumanovskog sporazuma, koji je za mene takođe čin veleizdaje, ali u odnosu na ono što se desilo Briselskim i Ohridskim sporazumima se donekle može braniti i ratom koji je prethodno vođen. Ako je krivična odgovornost nesumnjiva, a nesumnjiva je, onda se postavlja pitanje političke odgovornosti“, kazao je Božidar Prelević.

Prelević je devedesetih radio kao sudija paralelno u Beogradu i u Vučitrnu, te u post-oktobarskoj Srbiji kao šef 3. stuba tadašnjeg Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju (zadužen za policiju, vojsku, pravosuđe – ljudska prava i bezbednosne službe).

Izneo je opasku na to da današnji skup treba da definiše da li se treba baviti istorijom ili budućnošću.

„Istorija je jasna. Ako ćemo istorijski, tu ima poprilično mnogo stvari koje pokazuju i dokazuju tezu profesorice Vodinelić o puzajućoj nezavisnosti“, kazao je Prelević.

Ostavili smo 2000-ih aktivnu srpsku carinu, sudove, tužilaštvo, škole, zdravstvo a sada ni dinara neće biti

Posvedočio je da se još od ranih 2000-ih, kada je bio i ministar unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi, tražilo ko će raditi na donošenju pravno obavezujućeg sporazuma za Kosovo, ali da u međunarodnoj zajednici „takvog nisu našli ni u Koštunici, ni u Đinđiću, ni u Borisu Tadiću“.

Pronašli su ga, dodaje Prelević, 2011. u aktuelnom predsedniku kojeg su 2012. godine već podržali na izborima.

Podsetio je i na to da se iz tog vremena priseća, u vreme kada je u martu 2003. godine napustio Koorodinacioni centar, posle ubistva premijera Đinđića, da su na Kosovu ostavili aktivnim srpsku carinu, sudove i tužilaštvo, zdravstvo, školstvo, te da sada „očigledno više neće biti ni dinara“.

„Mislim da je sledeće što će ukinuti obrazovanje, zdravstvo i kulturu, tako da ja mislim da je taj jedan niz poprilično katastrofalan i zastrašujući“, upozorio je ovaj advokat.

Prisetio se reči pokojnog diplomate Darka Tanaskovića o tome šta znači ulazak Kosova u Unesko.

„Da manemo sve drugo, tog momenta su sve crkve na području Kosova i Metohije kulturna baština Kosova. Turbe na Kalemegdanu nije kulturna baština Turske, nego Srbije, ne zaboravite to“, istakao je.

 „Samo da niste glasali za Srpsku listu“

Ukazavši slikovito na propadanje Srbije, ali i gubitak Kosova od vremena podržavanja Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića, naglasio je da je Kosovo, još od vremena bivše SFRJ, uvek služilo samo za očuvanje vlasti u Srbiji i zaradu novca.

„E pa gospodo, za to postoji posledica. Ovo je posledica. Nije vas izdao, kako kaže moj kolega – pristalica prozapadne orijentacije. Vas je izdao onaj koji je rekao da će se boriti do poslednje pare za vas“, naveo je Prelević.

Istakavši da zna da su Srbi sa Kosova upravo žrtve takve politike, rekao je i:

„Samo da niste glasali za Srpsku listu. Vi ste za njih glasali. Ja moram da vam kažem da ja taj odnos ne razumem“, kazao je Boža Prelević.

„Jako mi je teško da definišem kakav je to odnos između nekoga ko čini ovu vrstu izdaje u skladu sa zakonom. Mi nismo ovde da bilo koga vređamo. Ja nemam nameru da bilo koga vređam, ali mene lično vređa kada grupacija koju on okupi, za koju Srbi glasaju, potpiše sledeću zakletvu: ‘Ja poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da ću časno i predano vršiti svoju dužnost i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih državljana, da ću raditi na zaštiti poštovanja, ustavnosti i zakonitosti, na zaštiti suvereniteta, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, na garanciji ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonom zemlje Republike Kosovo, zaklinjem se’, citirao je Prelević zakletvu za poslanike u skupštini Kosovo.

Navodi da se upravo u ovom delu sa zakonske strane države Srbije, radi o „udruživanju radi protivpravne delatnosti“.

ZSO je nuđenje države u zamenu za NVO

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, podsetio je na to da je predviđeno samo da će ona imati nadzor u obrazovanju, zdravstvu, urbanom i ruralnom planiranju.

„Da vam kažem. Zajednica srpskih opština postoji u Baranji. Jeste čuli nekad za to?“, kaže Prelević.

„To što on vama nudi, postoji samo u Baranji. A koliko ste pametni, toliko ćete razumeti. To je nuđenje države u zamenu za nevladinu organizaciju koja se može zvati ‘Kolo srpskih sestara’, čiji statut ne sme da se napiše u Beogradu jer bi bilo jasno o čemu se radi. Zato se čeka da neko drugi napiše statut.“

Podsetio je sukcesivnu predaju elektroenergetskog sektora, ostalih prinadležnosti, sve do obavezujućeg karaktera Evropskog sporazuma i preko napora da se formalno unese u pregovarački okvir za Srbiju preko Poglavlja 35.

Pomoći Srbima na Kosovu

Uprkos sopstvenom pesimističnom tonu, kao i ostalih govornika, Prelević je u zaključku kazao i: „Ja ne mislim da ovaj skup treba da pretvorimo u neku vrstu parastosa“.

Pitanje je, šta i kako dalje.

Osim krivične prijave za izdaju koju je već nekoliko učesnika današnjeg skupa podnelo protiv aktuelnog predsednika Srbije još pre nekoliko godina, i o čemu se i danas govorilo, advokat je istakao da on lično ne veruje ni u kakvu akciju ka trenutnoj vladi Srbije i skupštine, osim neke deklarativne note.

Kazao je da fragmentisana opozicija, sa druge strane, takođe nije u mogućnosti da u ovom trenutku „preokrene tok istorije“, uključujuči i zbog svakodnevne uzurpacije vlasti od strane Aleksandra Vučića i činjenja krivična dela, kako tvrdi.

„Pre bih se založio da se možda napravi jedna grupa ljudi, a vidim da već negde nešto od toga postoji, koja bi možda organizacijama na Kosovu svojim savetima i svojim angažovanjem na neki način pomogla da se izbore za što bolji status Srba na Kosovu. Niko ovde neće prihvatiti da mi treba da izolujemo Srbiju i da ubijemo Srbiju da bi spasili ono što se spasiti ne može. A spasiti se ne može zato što ste glasali za sopstvene buzdovane i za sopstvene dželate“, naglasio je.

Smatra da baš zbog glasanja oni imaju legitimitet.

„Na žalost, oni su vaši predstavnici, i na žalost naši“.

Iako primećuje da SNS zvaničnici i članovi nikada javno u predizbornim kampanjama nisu govorili ono što su isporučili, te da jesu zaveli veći deo Srbije, istovremeno zaključuje i:

„Ali kada vi pogledate kontinuitet od 12 godina, lako se može zaključiti kuda je pravac i Kosova i Srbije“.

Šta su kazali ostali govornici, opširnije u:

Momir Stojanović sa skupa o Kosovu: Da Skupština donese zakon o Kosovu, Vlada formira Nacionalni Savet i da se poništi odluka SFRJ o pripajanju Severa Kosovu

Mirović: Đavo je prešao Ibar, plaćaćemo Vučićevu slobodu i izbegavanje odgovornosti

Rakić-Vodinelić: Nije se smelo dozvoliti da Srbi budu u ovom stanju, za sve što je Vučić prihvatao može krivično odgovaratiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.