Osmani o Kosovu pozitivno, Vorgučić: Nijedna vlast se nije lošije odnosila prema Srbima

Urednik RTV Kim Isak Vorgučić ocenio je sinoć za TV N1 da, uprkos izlaganju kosovske predsednice u kojem je situaciju na Kosovu predstavila pozitivno, UNMIK i predstavnici međunarodne zajednice preko svojih ambasada svejedno znaju u kakvoj su krizi ljudska prava na Kosovu i Metohiji.

„To što predsednica Osmani govori (da je Kosovo mlada republika u kojoj se poštuju ljudska prava) ne može biti dalje od istine. Imali smo progon odmah posle 1999, pa onda 2004, a naročito od dolaska na vlast Kurtija i Osmani imamo užasnu retoriku koja je usmerena prvenstveno na Beograd, ali obuhvata sve Srbe. Tu su i akcije na terenu, povećanje bezbednosnih snaga na severu, hapšenja 25 godina nakon rata zbog navodnih ratnih zločina, eksproprijacije zemljišta… Pritisak postoji i nijedna vlast se lošije nije prema Srbima odnosila“, rekao je Vorgučić i dodao da se mnogi iseljavaju.

Međunarodna zajednica će insistirati na Banjskoj

S ozbirom na to da je tema svakog sastanka slučaj Banjska, Vorgučić kaže da u srpskom pravnom sistemu vrlo bi bilo teško da se taj slučaj razreši, ali da međunarodna zajednica neće odustati od toga da se kompletno reši slučaj.

Premda može da deluje da kada to u međunarodnoj zajednici kažu, može da deluje usputno, sve je samo nije tako, dodaje.

Međunarodna zajednica će insistirati da se to reši kad tad

„Koliko sam upoznat, međunarodna zajednica nastaviće da insistira da se ono što se desilo u Banjskoj istraži i da se odgovorni kazne. To je vrlo jasno. Danas smo čuli da je Vučić osudio Banjsku na sednici, što je dobro, ali to nije dovoljno. Plašim se da odgovorni pripadaju nezvaničnim centrima moći u Srbiji i da će organima gonjenja biti teško da ih privedu pravdi“, ocenio je Vorgučić.

Osmani: Srbija koristi terorističku i kriminalnu taktiku da kontroliše i zastraši kosovske Srbe

Osmani: Tvrdnje Srbije o čišćenju i progonu kosovskih Srba politički su motivisane

Osmani na SB UN: Ljudi koji su izvršili napad u Banjskoj slobodno šetaju Srbijom

Mediji u PR: Osmani suočila Vučića sa preživelima iz rata, sklonio i zaštitio ratne…

Vučić: Kurti sabotažom okleva u pronalasku kompromisa, progoni srpske civile, nagrada umesto kazne, potrebno…

Zijade u UN: Puna primena sporazuma pod posredstvom EU nikada nije bilo hitnije pitanje

Tenzije između Beograda i Prištine povećane, situacija na Severu Kosova ostala krhka

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.