Osmani: Srbija koristi terorističku i kriminalnu taktiku da kontroliše i zastraši kosovske Srbe

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

„Predsednica Vjosa Osmani je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavila da i 25 godina od kada je NATO okončao Miloševićevu genocidnu kampanju, nažalost, napori na destabilizaciji i agresiji Srbije traju do danas”, javlja Kallxo.

Ako je Vučiću zaista stalo do kosovskih Srba, ne treba da se protivi članstvu u Savetu Evrope

Predsednica Osmani je rekla da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaista brine o građanima Srbije na Kosovu, „nije Vučić taj koji se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope“.

„Očigledno, Vučić kome je zaista stalo do građana Srbije na Kosovu, nije Vučić koji se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope. Ako je Vučićev istinski cilj unapređenje prava kosovskih Srba, za šta tvrdi da je osnovni motiv za sprovođenje ZSO, onda bi Vučić trebalo da bude najsnažniji zagovornik članstva Kosova u Savetu Evrope, što bi značilo više ljudskih prava za Srbe, ne manje“, dodala je ona.

Osmani je napomenula da je Srbija prošle nedelje, ubrzo nakon uspeha Kosova u Savetu Evrope, eskalirala tenzije zaustavljanjem autobusa koji su prevozili građane Kosova, ali i Srbe koji rade u kosovskim institucijama.

„Baš prošle nedelje, odmah nakon izuzetnog uspeha Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Srbija je eskalirala tenzije zaustavljajući autobuse u kojima su bili građani Kosova, uključujući Albance i Srbe koji rade u kosovskim institucijama. Oni su oduzimali lična dokumenta i podvrgavali pojedince dugotrajnim ispitivanjima, ostavljajući putnike, uključujući i malu decu, dugo bez hrane, vode i medicinskih usluga“, navela je Osmani.

Ona je navela i hapšenje zamenika direktora kosovske policije od strane srpske zajednice i drugih policajaca.

„Naročito, priveden je Dejan Janković, zamenik direktora kosovske policije Srbije, priveden je zajedno sa drugim policajcima“, kazala je Osmani, ističući stalne napore Srbije da zastraši i podriva kosovske Srbe koji rade u institucijama.

Predsednica je navela da je ono što je vrlo jasno kontinuirani napori Srbije da poremeti proces integracije na Kosovu, prema njenim rečima, koristeći kriminalnu i terorističku taktiku za vršenje kontrole i širenje straha, „narušavajući time bezbednost i ustavni poredak Kosova“.

Ona je rekla da su Srbi koji su integrisani u kosovske institucije prinuđeni da podnesu ostavke zbog pritiska nelegalnih struktura Srbije.

„Napadi na njihovu imovinu, uništavanje i ugrožavanje njihovih života, kako bi se naterali da napuste institucije Kosova, česti su scenariji koji se pozivaju na one koji su odbili da podnesu ostavke iz kosovskih institucija“ – rekla je Osmani.

„Dakle, da, Srbi su pod pritiskom, ali ne iz Vlade Kosova, već iz Vlade Srbije. Zamislite, srpski političar koji je položio cveće na grob 7-godišnje kosovske devojčice ubijene tokom rata, odmah je uhapšen i mučen u srpskim zatvorima. I ovo je sudbina svakog Srbina koji se striktno ne drži Vučićeve linije“, dodala je predsednica.

Šta se dešavalo na višesatnoj sednici, čitajte u:

Osmani: Tvrdnje Srbije o čišćenju i progonu kosovskih Srba politički su motivisane

Osmani na SB UN: Ljudi koji su izvršili napad u Banjskoj slobodno šetaju Srbijom

Mediji u PR: Osmani suočila Vučića sa preživelima iz rata, sklonio i zaštitio ratne…

Vučić: Kurti sabotažom okleva u pronalasku kompromisa, progoni srpske civile, nagrada umesto kazne, potrebno…

Zijade u UN: Puna primena sporazuma pod posredstvom EU nikada nije bilo hitnije pitanje

Tenzije između Beograda i Prištine povećane, situacija na Severu Kosova ostala krhkaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.